Close button

Китай підготував найбільшу торгівельну угоду в світі

Китай підготував найбільшу торгівельну угоду в світі

Читати новину російською мовою, повідомляє Корреспондент.

Сумарне населення 15 країн, які підпишуть угоду, - 2,2 млрд осіб, а сукупний ВВП - $26,2 трлн.

Китай укладе з 14 країнами Азії найбільшу угоду про вільну торгівлю на Планеті. Про це повідомляє Bloomberg у п'ятницю 13 листопада.

Зазначено, що документ про створення зони вільної торгівлі під назвою Всебічне регіональне економічне партнерство (Regional Comprehensive Economic Partnership) буде підписаний під час саміту АСЕАН, який проходитиме 12-15 листопада в столиці В'єтнаму - Ханої.

Крім Китаю та В'єтнаму угоду підпишуть Бруней, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М'янма, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни, Австралія, Нова Зеландія, Південна Корея і Японія.

Сумарне населення цих країн - 2,2 млрд осіб, а сукупний ВВП - $26,2 трлн. У рамках угоди повинні діяти знижені торговельні мита, а також будуть укріплені ланцюжки поставок з використанням уніфікованих правил визначення країни походження товарів, будуть систематизовані нові правила електронної торгівлі.

Агентство вказує, що цей договір країн Азії поставить у невигідне становище низку американських компаній, як і транснаціональні корпорації, які знаходяться за межами зони вільної торгівлі. Посилює тиск підписаний у 2017 році американським президентом Дональдом Трампом меморандум про вихід Вашингтона з Транстихоокеанського партнерства (ТТП).

Після відмови від ТТП США втратили для себе можливість ефективно врівноважувати зростаючий тиск Китаю на своїх сусідів по регіону.

Нагадаємо, Китай стане єдиною великою економікою, яка закінчить 2020 рік зі зростанням ВВП, а не падінням, попри те, що пандемія коронавірусу почалася саме в цій країні. Уже в наступному році китайська економіка підніметься на 7,7%, прогнозує агентство Fitch.

Новини

Популярні теми форуму

analytics