Close button

2020 рік поховав розвиток ЗПГ

2020 рік поховав розвиток ЗПГ

Читати новину російською мовою, повідомляє The Page.

Економічна криза й пандемія COVID-19 призвела до того, що власники компаній у всьому світі відмовляються інвестувати, а 2020 рік може стати першим за двадцятиріччя без єдиного рішення про інвестиції в ЗПГ.

У 2019 світові виробничі потужності скраплення досягли майже 70 млн тонн на рік, а інвестиції склали понад $60 млрд на рік, повідомляє telegram-канал «Газ-Батюшка».

У 2020 році попит на паливо впав, і компанії стали відкладати інвестування. До листопада 2020 року світовий ринок ЗПГ недорахувався ОІР (остаточне інвестиційне рішення) на 140 млн тонн на рік. У підсумку 2020 може виявитися першим за 20 років роком без єдиного рішення про інвестиції в ЗПГ.

Росіяни не виняток. «НОВАТЕК», російський лідер в ЗПГ, відклав інвестиційний проект «Обський ЗПГ». Через це терміни запуску заводу змістилися на кілька років. Він мав запрацювати у 2022 році та вийти на повну потужність в 5 млн тонн до 2024 року. Через відкладений ОІР до 2024 року запустять лише першу чергу, потужністю 2,4 млн т.

На початку року надлишкова пропозиція ЗПГ обрушила ціну газу до мінімумів 1999 року. Це одна з фундаментальних причин, чому весь ланцюжок створення вартості в нафтогазовій галузі страждає від падіння інвестицій. За 2020 рік вкладення знизилися на 34%, у тому числі в розвідку та розробку родовищ. Зниження інвестицій створює додаткове навантаження на поставки газу та знижує їх ефективність. У підсумку це може призвести до нових цінових циклів.

Максим Нечипоренко

Новини

Популярні теми форуму

analytics