Close button

"Другий термін" Трампа - наскільки це реально

"Другий термін" Трампа - наскільки це реально

Читати новину російською мовою, повідомляє The Guardian.

Трамп відмовляється визнати перемогу Байдена, але експерти стверджують, що у нього немає конституційного шляху, залишитися президентом.

Джо Байден переміг на президентських виборах - факт, який Дональд Трамп відмовляється визнати.

Є побоювання, що чинний президент докладе всіх зусиль, щоб залишитися при владі. "Перехід до другої адміністрації Трампа буде плавним", - заявив у вівторок держсекретар Майк Помпео. Вільям Барр, генеральний прокурор, також уповноважив федеральних прокурорів приступити до розслідування порушень на виборах, і цей крок спонукав главу відділу зі злочинів на виборах Міністерства юстиції піти у відставку.

Попри всі маніпуляції Трампа, вкрай малоймовірно, що він зможе знайти спосіб залишитися при владі або організувати переворот.

Колегія вибірників збирається 14 грудня, щоб віддати свої голоси на виборах президента. За прогнозами, Байден отримає набагато більше, ніж 270 голосів вибірників, необхідних йому, щоб стати президентом. Його перемога не залежить від одного штату, і у нього цілком відчутна перевага в Мічигані, Неваді, Вісконсині, Пенсільванії й Арізоні.

Існує давня юридична теорія, висунута республіканцями перед виборами, що дружні республіканцям законодавчі органи в таких місцях, як Мічиган, Вісконсін і Пенсільванія, можуть ігнорувати народне голосування у своїх штатах і призначати своїх власних виборців. Федеральний закон дозволяє законодавчим органам зробити це, якщо штати "не змогли зробити вибір" до дня зборів колегії вибірників. Але немає ніяких свідоцтв систематичного шахрайства та правопорушень в будь-якому з перерахованих штатів, тому біля штабу Байдена є підстави стверджувати, що ці штати зробили вибір.

"Якщо країна продовжить дотримуватися верховенства закону, я не бачу правдоподібного конституційного шляху для Трампа, щоб залишитися на посаді президента, за винятком нових свідчень серйозного провалу виборчої системи в декількох штатах", - Річард Хасен, професор права в Університеті. з Каліфорнії, Ірвін, що спеціалізується на виборах, написав в електронному листі. - "Було б неприкритим, антидемократичним захопленням влади спробувати використовувати законодавчі збори штатів, щоб обійти вибір виборців, і я не очікую, що це станеться".

Такий спосіб подолання чітко вираженої волі своїх виборців буде абсолютно новим в американській внутрішній політиці, тому цілком може викликати хвилю протестів.

"Існує дивне захоплення різними похмурими сценаріями, можливо, за участю законодавчих зборів штатів, але це скоріше антиутопічна вигадка", - сказав Річард Пілдес, професор права Нью-Йоркського університету. - "Іронія в тому, що нам вдалося провести надзвичайно гладкі вибори з рекордною явкою у винятково складних обставинах - і все ж значна частина прихильників президента Трампа переконана, що були порушення".

Чи можуть республіканці в цих ключових штатах не визнати поразку Трампа?

Незабаром після дня виборів Джейк Корман, головний республіканець в сенаті штату Пенсільванія, заявив, що його партія буде "діяти за законом" в Пенсільванії, який вимагає визнання переможця всенародного голосування. Корман сказав, що законодавчий орган штату "не має права і не буде брати участь у вирішенні результату президентських виборів".

Однак у вівторок республіканці в законодавчих зборах Пенсільванії заявили, що хочуть розслідувати звинувачення в шахрайстві на виборах. Немає ніяких доказів широко поширених посадових злочинів в штаті, але цей крок викликає тривогу у політологів, тому що може стати початком спроби оскаржити результати народного голосування. Законодавчий орган під керівництвом республіканців в Мічигані також перевірить результати виборів, про це ж заявили й республіканці в штаті Вісконсін.

Чи пов'язано це з позовами, які подає Трамп?

Кампанія Трампа з дня виборів подала безліч сумнівних з юридичної точки зору позовів. Судячи з усього, мета цих позовів полягає не в тому, щоб фактично спростувати результати виборів, а в тому, щоб спробувати створити невизначеність і затягнути процес підрахунку голосів.

У кожному штаті є свої крайні терміни для підтвердження результатів виборів, які потім використовуються для розподілу голосів у колегії вибірників. Принаймні у двох штатах, Пенсільванії й Мічигані, кампанія Трампа спрямована на те, щоб перешкодити офіційним особам підтверджувати результати.

Цей графік сертифікації важливий, тому що федеральний закон говорить, що якщо результати виборів будуть остаточно визначені до 8 грудня цього року, результат буде "остаточним". Затягуючи процес, штаб Трампа намагається зірвати цей крайній термін і створити більше можливостей для перегляду результатів.

За словами Пілдеса, навіть якщо на це і сподівається кампанія Трампа, суди навряд чи втрутяться.

"Штати збираються приступити до підтвердження підсумків голосування менш ніж через 10 днів, і поки немає ніяких підстав для судових позовів про припинення цього процесу", - сказав він.

Якщо допустити реалізацію сценарію, за яким законодавчі органи під керівництвом республіканців відкинуть волю виборців в декількох штатах, чи існують механізми, щоб зупинити Трампа?

Так, існують. У Мічигані, Вісконсині, Пенсільванії й Неваді губернатори-демократи зможуть протиставити республіканцям голоси своїх виборців і відмовитися стверджувати спірні голосування.

Потім Конгрес, якому доручено підраховувати голоси колегії вибірників, повинен вирішити, що робити. Закон, в якому описаний процес вирішення спорів між виборцями від штату в Конгресі, надзвичайно складний, але експерти дають оптимістичні прогнози. Існує й інша теорія, згідно з якою глава Сенату Майк Пенс може контролювати цей процес. Суперечка з приводу виборців між Палатою представників США і Сенатом - це найгірший сценарій, і Верховний суд США, ймовірно, попросять втрутитися.

Незалежно від тривалості спору, конституція встановлює один остаточний термін. Навіть якщо підрахунок голосів триває, термін повноважень президента і віцепрезидента закінчується опівдні 20 січня. У цей момент, якщо в перегонах не буде остаточного результату, спікер палати стане виконуючим обов'язки президента. Цей пост зараз займає представниця демократів Ненсі Пелосі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics