Close button

Алієв висловився про статус Карабаху

Алієв висловився про статус Карабаху

Читати новину російською мовою, повідомляє Интерфакс.

Для Азербайджану є неприйнятною можливість наділення Нагірного Карабаху особливим статусом, заявив азербайджанський лідер Ільхам Алієв.

"Ні про який особливий статус не може бути й мови. Є єдиний Азербайджан - багатонаціональний і багатоконфесійний. Всі громадяни Азербайджану, що представляють різні народи й релігії, живуть в умовах миру і добросусідства. Вірменський народ теж буде жити в цих умовах", - сказав Алієв під час відвідування Фізулінського району.

За його словами, карабахський конфлікт перейшов у фазу політичного врегулювання.

"І на цьому етапі азербайджанська сторона домагається поставлених цілей. Звільнення міста Шуша, на наступний день понад 70 населених пунктів, ознаменувала завершення військового етапу дозволу. Як я вже раніше заявляв, в даному конфлікті, як показала ситуація, є військово-політичний шлях врегулювання й Азербайджан це продемонстрував на полі битви", - сказав Алієв.

Глава держави також зазначив, що почалися роботи по відновленню регіону.

"Зараз йде точний розрахунок шкоди, завданої вірменською стороною, а потім відновлювальні роботи. Ворог повністю зруйнував інфраструктуру на окупованих землях. Всі громадяни, які постраждали від окупації, отримають державну підтримку і повернуться на свої рідні землі. Ми це будемо вести планомірно", - додав президент Азербайджану.

При відвідуванні Джабраільского району Алієв також заявив, що Азербайджан буде домагатися від Вірменії відшкодування збитків, завданих вірменською стороною в цьому, а також в Кельбаджарських районах Нагорного Карабаху.

"Це центр міста Джабраїл. Все зруйновано, жодної цілої будівлі не залишили, тільки військову частину відбудували. Іншу інфраструктуру, включаючи житлові будинки, школи, громадські будівлі, все буквально зруйнували. Вони за все дадуть відповідь в міжнародних судах. Я ще раз кажу, сюди прибудуть міжнародні організації, експерти, буде розрахований завдану шкоду за останні 30 років, будемо домагатися отримання компенсації", - сказав він.

У минулий понеділок прем'єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що вірменським пріоритетом в новому порядку переговорів про врегулювання карабахського конфлікту є визначення статусу спірного регіону.

9 листопада Алієв заявив BBC News, що Нагірний Карабах є і залишиться невід'ємною частиною республіки, але додав, що готовий надати регіону "певний рівень самоврядування" після відновлення територіальної цілісності країни.

ЗС Азербайджану почали бойові дії в зоні карабахського конфлікту 27 вересня. У ніч на 10 листопада РФ, Азербайджан і Вірменія погодили тристоронню заяву про припинення вогню в Нагірному Карабасі й введення в регіон російських миротворців, а також передачу ряду районів в регіоні Азербайджану.

Новини

Популярні теми форуму

analytics