Close button

Війна в космосі може стати реальністю

Війна в космосі може стати реальністю

Читати новину російською мовою, повідомляє ИноСМИ.

Майбутні війни, які розпочнуться на суші або на морі, можуть швидко загостритися, і тоді їхня доля "буде вирішуватися" в космосі, заявив командувач британськими королівськими ВВС, попередивши, що Росія і Китай розробляють протисупутникову зброю.

Начальник штабу авіації головний маршал авіації сер Майк Вігстон сказав, що, хоча вважати космос військовою сферою, як і раніше "суперечливо", ігнорувати загрози, пов'язані з найважливішими функціями супутників - такими, як зв'язок і GPS-навігація - з боку збройних сил Великобританії було б "рівносильно недбалості".

"У майбутньому конфлікт може зародиться на землі, але я не сумніваюся, що він дуже швидко перекинеться в космос, і його результат буде вирішуватися в космосі", - заявив головний маршал авіації на мережевій конференції по космічній обороні у вівторок. "Тому ми повинні бути готові охороняти і, якщо буде потрібно, захищати найважливіші національні інтереси в космосі. Ми бачимо, як країни на кшталт Китаю, Росії та інших розвивають протисупутникові можливості".

Раніше в цьому році США і Великобританія звинуватили Москву в випробуванні нової космічної зброї зі свого супутника "Космос 2543", позначивши новий рубіж в мілітаризації космосу. Випущений на орбіту снаряд може використовуватися і для ураження ворожого супутника.

Читайте також: Украина подписала соглашение о принципах мирного космоса

Глава Космічного командування США генерал Джон Реймонд заявив тоді, що випробувальний залп "відповідає військовій доктрині Кремля про застосування зброї, яка наражає на небезпеку космічні ресурси США і їх союзників", а глава Британського космічного управління віце-маршал авіації Харві Сміт зазначив, що снаряд мав "характеристики зброї".

Західні союзники побоюються, що застосування космічної зброї не тільки загрожує мирному використанню космосу, але і створює ризик утворення сміття, який загрожує збитками для супутників і космічних систем. Зростання щільності уламків може спричинити за собою зіткнення і закрити доступ в цілі райони.

Китай вже критикували за причетність до утворення космічного сміття: в 2007 році він випустив ракету на 800 кілометрів у відкритий космос, щоб знищити один з власних застарілих метеорологічних супутників. В ході випробування утворилися тисячі уламків. Головний маршал авіації Вігстон назвав ці дії "безвідповідальними" і зазначив, що Пекін тим самим послав сигнал, що може збивати ворожі супутники.

США провели аналогічну операцію через рік, збивши власний супутник-шпигун, що вийшов з ладу. Свій залп вони пояснили тим, що токсичне паливо на борту супутника буде становити небезпеку, якщо повернеться на Землю. У Пентагоні заявили, що момент перехоплення в районі повторного входження супутника в атмосферу дозволив звести появу космічного сміття до мінімуму. Росія ж припустила, що ця операція була прикриттям для випробування протисупутникової зброї.

У минулому році Індія стала четвертою країною, яка збила космічний супутник.

Сер Вігстон додав, що прагнення Китаю стати провідною космічною державою до 2045 року вже спричинило за собою розробку кібернетичних, електромагнітних і кінетичних систем, "які можуть становити загрозу іншим користувачам космосу".

Москву ж звинувачують у використанні супутників, як висловився сер Вігстон, для "підозрілих маневрів зі зближення і стикування", за якими можуть стояти спроби комерційного та військового шпигунства.

У грудні минулого року США створили спеціальні "космічні сили", офіційно визнавши космос областю бойових дій. Консервативна партія Великобританії в своєму грудневому маніфесті, опублікованому напередодні загальних виборів в минулому році, обіцяла створити власне "космічне командування".

Хелен Уоррел

Новини

Популярні теми форуму

analytics