Close button

Росія запускає останнє велике родовище нафти

Росія запускає останнє велике родовище нафти

Читати новину російською мовою, повідомляє finanz.ru.

Найбільший з радянських часів проєкт з видобутку нової нафти на території Росії вийшов на фінішну пряму.

"Роснафта" знайшла першого іноземного інвестора для проєкту "Схід Ойл", що об'єднує кластер заполярних родовищ на півночі Красноярського краю і півострові Таймир.

Частку в 10% викупив сировинний трейдер Trafigura - давній партнер "Роснафти", який у 2013 році купив у компанії ще не видобуту нафту на 1,5 млрд доларів, а у 2017-му разом з "Роснафтою" придбав частку в індійській Essar Oil.

Сума операції оцінюється приблизно в 7 млрд доларів, повідомило джерело, знайоме з її деталями. "Роснафта" отримала не тільки гроші, але гарантованого покупця сировини, який забезпечить ринки збуту.

"Схід Ойл" об'єднує Пайяхські ділянки "Нафтогазхолдингу" Едуарда Худайнатова, Човнове, Тагульське, Сузунське, Ванкорське та інші родовища "Роснафти", а також спільне підприємство "Роснафти" і BP "Єрмак нафтогаз".

Сумарні запаси оцінюються в 6 мільярдів тонн (44 млрд барелів). Це 20% від усіх запасів нафти в країні (28,9 млрд тонн, за оцінкою Роснедр).

"Це преміальна нафта, одна з кращих у світі, найкраща у світі", - хвалився глава "Роснафти" Ігор Сєчін на зустрічі з президентом Володимиром Путіним в серпні: за змістом сірки (0,02%) і щільності вона перевершує преміальні близькосхідні сорти.

Відкриті ще при СРСР, полярні поклади були фактично законсервовані в 1990-х. Тепер же в рамках реалізації проєкту буде створено 15 промислових містечок, два аеродроми, порт, майже 9 тисяч кілометрів труб і 3,5 тисячі кілометрів електромереж і близько 100 тисяч нових робочих місць.

За планом до 2030 року "Схід Ойл" буде качати понад 100 млн тонн нафти на рік - це 20% від поточного обсягу видобутку в країні. Вивозити її планується танкерами льодового класу, адаптованих для роботи на Північному морському шляху.

Інших родовищ з подібною ресурсною базою в Росії не залишилося. У 2017 році Роснадра продали останнім родовище з категорії "великих"» - Ергінське в Ханти-Мансійському автономному окрузі. Втім, його запаси майже в 60 разів менше, ніж у "Схід Ойл" (103 млн тонн). Покупцем покладів також стала "Роснафта".

Гігантські масштаби проєкту можна порівняти з нафтовими відкриттями СРСР в Західному Сибіру і на Уралі 1960-х, що робить "Схід Ойл" одним з найбільших у світі за останні десятиліття, пишуть аналітики Bank of America. За їхньою оцінкою, чиста приведена вартість проєкту становить 70 млрд доларів (при ціні бареля в 45-65 доларів), що навіть вище поточної ринкової капіталізації "Роснафти" (63 млрд доларів). Зробити проєкт рентабельним допомогли податкові пільги, які вдалося виторгувати "Роснафті". Сечин просив у президента 2,6 трильйона рублів, і після довгих суперечок з Мінфіном "Схід Ойл" отримав відрахування з ПВКК (надано Ванкорському родовищу при ціні на нафту від 25 за барель), а також можливість застосовувати податок на додатковий дохід (НД), який вигідніше для нафтовиків, ніж рентні податки (ПВКК і експортне мито).

Той факт, що "Роснафті" вдалося знайти першого іноземного інвестора, сильно підтримає проєкт, пишуть аналітики JP Morgan. За їхньою оцінкою, "Схід ойл" при виході на повну потужність здатний додати 2% до зростання російського ВВП.

Російська влада розраховує залучити в проєкт інвесторів з Індії та Китаю, пропонуючи їм частку до 40%, розповідали федеральні чиновники.

Всі потенційні покупці наполягають на зниженні податкового навантаження: родовища знаходяться за полярним колом, і їм потрібні пільги, які на рівні президента намагається організувати "Роснафта".

Проєкту потрібні звільнення від ПВКК, податкове вирахування на суму інвестицій, нульові ставки податку на майно та земельного податку.

"Без податкових стимулів розробка ділянок технологічно можлива, але безглузда з економічної точки зору", - говорить федеральний чиновник.

Новини

Популярні теми форуму

analytics