Close button

Нафтова угода виявилася під загрозою

Нафтова угода виявилася під загрозою

Об'єднані Арабські Емірати пригрозили вийти з нафтової угоди в форматі ОПЕК+ через підвищення напруженості у відносинах з Саудівською Аравією і Росією. Про це з посиланням на джерела повідомляє Bloomberg, повідомляє Лента.ру.

У матеріалі наголошується, що ОАЕ довгий час вважали за краще вирішувати суперечки в закритих переговорах, тому таке різке попередження, нехай і не висловлене офіційно, але просочилося на публіку, виявилося незвичайним. Однак не виключено, що таким чином країна хоче прискорити переговори про подальше обмеження видобутку.

В кінці літа ОАЕ самовільно порушили взяті на себе зобов'язання по обмеженню видобутку, що викликало попередження з боку Саудівської Аравії. З того моменту ОАЕ висловлюють все більше невдоволення тим, що на думку влади країни, квоти в угоді розподілені несправедливо.

Інформація про демарш з'явилася в складний для угоди ОПЕК+ момент, оскільки ринок застиг в невизначеності через погіршення ситуації з коронавірусом. В результаті будь-який конфлікт може привести до панічних настроїв.

Тим часом ОПЕК+ поки не готовий робити якісь дії. Міністерський моніторинговий комітет 18 листопада не виніс жодних рекомендацій, хоча очікувалося, що він попросить зберегти нинішнє обмеження видобутку як мінімум на три місяці 2021 року. У комітеті пообіцяли виробити позицію з цього питання до 1 грудня.

Нині скорочення видобутку становить 7,7 мільйона барелів на добу. З 2021 року передбачалося знизити його до 5,8 мільйона. Однак раніше Росія і Саудівська Аравія не виключили, що квоти можуть посилити.

Раніше невдоволення квотами висловлював Ірак, який перші місяці залишався головним порушником угоди. У республіці, чия фінансова ситуація повністю залежить від нафтових доходів, вважають, що з ними поводяться несправедливо, і хочуть вимагати права на велику здобич.

Новини

Популярні теми форуму

analytics