Close button

Дії РФ і Китаю можуть коштувати Британії £1 млрд в день

Дії РФ і Китаю можуть коштувати Британії £1 млрд в день

Читати новину російською мовою, повідомляє ИноТВ.

Поразка у війні за космос в результаті "безвідповідальних" дій Росії й Китаю може коштувати Великобританії £1 млрд в день, пише The Daily Telegraph з посиланням на високопоставлених британських військових.

Як заявив головний маршал авіації та начальник штабу ВПС Великобританії Майк Вігстон, агресивна діяльність таких країн, як Росія і Китай, "загрожує мирному використанню космосу" і може призвести до того, що деякі частини низької навколоземної орбіти стануть "повністю непридатними для використання".

Глава Королівських ВПС виступив з попередженням з приводу "зброї спрямованої енергії", яке може засліпити датчики або пошкодити супутники так, що ті зійдуть зі стабільною орбіти й згорять в атмосфері Землі при падінні.

Він розкритикував Китай за розробку протисупутникових ракет прямого запуску, які можуть стартувати з землі для знищення супутників на орбіті.

У 2007 році Піднебесна знищила за допомогою ракети метеорологічний супутник, в результаті чого за один раз утворилося понад 3 тис. уламків розміром не менше 10 см, тобто близько 10% від поточного обсягу всього космічного сміття на низькій навколоземній орбіті.

"Якщо врахувати, що кількість об'єктів такого і більших розмірів становить приблизно 22 тисячі, то це одна безвідповідальна дія призвела до появи значної частини від нинішньої загальної кількості уламків на орбіті, - зазначив Вігстон. - Підвищена щільність сміття може посприяти тому, що на низькій навколоземній орбіті буде досягнутий поріг, який може запустити ланцюгову реакцію наступних зіткнень - ефект Кесслера. В результаті деякі частини космічного простору стануть повністю непридатними для використання ".

Глава британських ВПС також підкреслив, що майбутній конфлікт цілком може початися не в космосі.

"Але я не сумніваюся, що він дуже швидко перейде в космос, і він може бути навіть виграний або програний в космосі", - підкреслив Вігстон.

Виступаючи на віртуальній конференції з питань космічної оборони, інші керівники британських збройних сил закликали до подальшої розробки правил, що регулюють діяльність у космосі.

Генерал сер Патрік Сандерс, глава Стратегічного командування ЗС Великобританії, заявив, що супутники настільки важливі для повсякденного життя Британії, що виникнення проблем з передачею супутникових сигналів буде коштувати країні £1 млрд в день. Зокрема він процитував доповідь британського Міноборони за 2018 рік, в якому говорилося, що п'ятиденна відсутність сигналу високоточної навігації й синхронізації (PNT) обійдеться Британії в суму £5,2 млрд стерлінгів.

"Доступ до глобального гарантовано стійкого й безпечного супутникового зв'язку має фундаментальне значення для нашої здатності проєктувати нашу міць і досягати наших цілей у сфері національної безпеки", - зазначив Сандерс.

Новини

Популярні теми форуму

analytics