Close button

Як Україна переживе "технічний" дефолт

Як Україна переживе "технічний" дефолт

Читати новину російською мовою, повідомляє UBR.

Наступний рік може виявитися вирішальним для української економіки.

З одного боку, після розмови президента Володимира Зеленського з главою МВФ Крісталіною Георгієвою стало зрозуміло, що транш в цьому році нам не світить. З іншого - в парламентському комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики заговорили про можливий "технічний" дефолт України восени наступного року. Саме тоді нашій країні доведеться виплатити за зовнішніми позиками близько $3 млрд.

Що таке "технічний" дефолт

Варто відзначити, що, коли у держави немає грошей розплатитися за боргами, - це не технічний, а повноцінний дефолт з тією лише різницею, що борги нікуди не подінуться. Їх виплату просто відтермінують.

Дане визначення нівелює всі спекуляції про "рятівний ефект" оголошення дефолту: борг нікуди не дінеться, просто його доведеться виплатити в інший час.

Так чи інакше, оголошення дефолту відкотить країну в сенсі можливостей роботи на зовнішніх ринках в стан 2014-2015 років, кажуть експерти. У той час як зараз завдяки декільком рокам фінансової й макроекономічної стабільності з'явився реальний шанс підвищити кредитні рейтинги й наблизитися хоча б на крок до "клубу" більш розвинених ринків Східної Європи.

"Якщо в України буде програма з МВФ в наступному році, дефолту вдасться уникнути - великі виплати за зовнішнім боргом будуть тільки восени, а до цього часу можна встигнути домовитися про конкретні кроки, зафіксувати їх в новому меморандумі й навіть виконати частину з них", - зазначила заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко.

Частиною таких угод має бути зниження запланованого в бюджеті дефіциту - профінансувати в наступному році дефіцит в 6% ВВП, а ще й погашення боргів, навіть за допомогою МВФ, буде непросто.

Затримки бюджетникам

Виходячи з проєкту бюджету на 2021 рік, слід очікувати дефіциту бюджету у 270 млрд грн. Для порівняння, в держбюджет-2020 закладався дефіцит близько 100 млрд грн, який надалі після перерахунку склав 300 млрд грн - у зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19 і виниклим через це локдауна.

У проєкті бюджету на 2021 рік можна очікувати дефіциту бюджету на тому ж рівні, що й у 2020 році, проте при оптимізації видаткової частини й залучення коштів через ОВДП показник можна знизити, вважають аналітики.

"Дефіцит бюджету буде позначатися на своєчасності виплат в бюджетному сегменті, а також може відкласти запуск ряд державних інвестиційних проєктів", - зауважив у розмові з UBR.ua гендиректор компанії Pro-Consulting Олександр Соколов.

На думку експерта, завдяки реформам, проведеним за останні кілька років, і накопиченням Національним банком золотовалютних резервів, українська економіка може пройти кінець 2020 і 2021 рік без траншу з незначними втратами.

Неотримання траншу МВФ не є критичним для української економіки, хоча і зробить негативний вплив на неї, оскільки продовження співпраці з МВФ дає сигнали іншим інвесторам (ЄС, ЄБРР та ін.).

"В цілому в умовах пандемії та глобальної економічної нестабільності можна очікувати також міжнародної підтримки в разі якщо Україна таки буде перебувати на грані дефолту, хоча такого стану до кінця року ми не очікуємо", - додав Олександр Соколов.

Важливо при цьому розуміти, що оптимістичний прогноз можливий в умовах продовження реформ, яких очікують міжнародні кредитори, і меншою мірою впливу епідеміологічної ситуації.

Згідно з поточним сценарієм курс гривні до кінця року збережеться в нинішніх межах, а з наступного року буде залежати від дій уряду.

Далі - девальвація

Якщо говорити про економіку в цілому, то Україна при технічному дефолті отримає негативні кредитні рейтинги та, як наслідок, зростання вартості позик.

Далі неминуче почнеться девальвація національної валюти, зростання облікової ставки НБУ і падіння обсягів банківського кредитування.

Бізнес знову зіткнеться з проблемами фінансування оборотних коштів, зростання інфляції знизить купівельну спроможність населення і зменшить прибуток. Потім "по ланцюжку" впадуть податкові надходження в бюджет.

"У такому випадку держава може вдатися до "прихованої емісії": комерційні банки отримають від НБУ рефінансування під 5-8% річних, а потім куплять у Мінфіну ОВДП під 10-12%. Подібні маніпуляції чинитимуть тиск на валютний курс", - зауважив в розмові з UBR.ua аналітик RoboForex Андрій Гойлова.

Нерезиденти втратять інтерес до інвестицій в ОВДП і можуть перейти до різкого скорочення своїх позицій в цих паперах. З отриманими від продажу держбондів гривнями вони прийдуть на міжбанк і сприятимуть ще більшій девальвації української валюти.

Регулятор, і собі, може повернутися до практики нормування обов'язкового продажу валютної виторгу експортерами.

Та все це призведе до падіння золотовалютних резервів Нацбанку і зниження його можливостей по підтримці курсу гривні.

"Сам факт технічного дефолту в вересні наступного року оцінюється поки як малоймовірний, оскільки в вересні поточного в умовах пандемії COVID-19 було виплачено $ 2,2 млрд без будь-якого глобального потрясіння для економіки", - додав Андрій Гойлова.

Новини

Популярні теми форуму

analytics