Close button

Чи чекають в Карпатах туристів і що буде з цінами

Чи чекають в Карпатах туристів і що буде з цінами

Читати новину російською мовою, повідомляє Вести.

До старту новорічних свят залишився рівно місяць. Зимові канікули - традиційно високий сезон для туроператорів і готельєрів, які підвищують на цей період ціни мало не вдвічі.

Українці ж, як правило, бронюють відпочинок ще в жовтні, але не в цьому році.

Що буде з цінами в Карпатах, чи багато чекають туристів і що буде з бронею, якщо в країні введуть тотальний карантин.

Половина місць вільні

Від пропозицій поїздок в Закарпаття та Прикарпаття заради зустрічі наступаючого року Бика просто рябить в очах. Можна поїхати на три дні, можна залишитися там до Різдва - кому як подобається. І, як розповіли "Вістям" туроператори, в наявності до 60% вільних місць.

"Якщо минулого року в цей період майже всі місця були заброньовані, то в цьому ледь набирається половина. Більше розходяться економтури на три дні. Тому що вони дешевші - від 2,5 тис. до 4 тис. грн з людини. А тривалий тур менш популярний - 4-5 тис. грн з кожного. Плюс окремо потрібно платити за обід-вечерю, оскільки в деяких готелях пропонують тільки сніданок. Ну і новорічний стіл обійдеться клієнтові від 700 до 1,2 тис. грн в залежності від святкової програми. окремо оплачується ряд екскурсій", - розповідає співробітник турагентства "Етнотур" Валерія.

Що з цінами

Майже всі оператори включають у вартість проживання в приватних котеджах або готелях харчування (сніданок або напівпансіон), послуги супроводжуючого і страховку. Додатково оплачуються новорічний банкет, дорога (залізниця або автобус турфірми), екскурсії та розваги. Наприклад, попаритися в чані коштує в середньому 500 грн/год для компанії, в сауні - стільки ж; прокат гірськолижного спорядження - від 150 грн/добу., окремо оплачується абонемент на підйомники "Буковеля".

Ціни на ski-паси у звичайні дні (17 грудня - 01 січня) - від 980 грн до 1960 грн, а у святкові (2-6 січня) - від 1280 грн до 2560 грн з людини.

"Ми в цьому році на новорічні свята забронювали всього 28 місць в готелях, на два мікроавтобуси. Стовідсоткову оплату внесли всього 12 осіб. Цікавиться багато людей, постійно дзвонять, але тягнуть із замовленням, думають. У цьому році як ніколи менше бажаючих їхати кататися на новорічні свята. Торік в цей час всі місця були викуплені", - розповідають нам в агентстві "Загублений світ", що спеціалізується на активному відпочинку.

Киянин Сергій Гурський, який постійно на Новий рік їздить в Карпати, зауважив, що у 2020-му вартість поїздки на свята вже зрівнялася, якщо і не переплюнула такий же тур до Єгипту. "У готелі, де ми любимо зупинятися, підняли ціну. Але здивувало харчування - на нього ціни виросли мало не вдвічі. Тому Новий рік в Карпатах вже нерентабельний. Дешевше злітати в Єгипет, хоча там снігу немає", - констатує Гурський.

Як на пороховій бочці

Туроператори сподіваються, що в грудні, ближче до Нового року, їх тури все ж розкуплять. На це ж сподіваються і в мініготелях, які не співпрацюють з турфірмами.

"У нас цей рік був найбільш провальним - ніякий. У нас мініготель на 15 номерів, так ось, ми від сили були влітку заповнені на половину. Зараз взагалі порожньо. У нас немає ресторану в комплексі, ми не запропонуємо ніяку розважальну програму, так що можемо взагалі залишитися без відвідувачів. Поруч у колег уже закрили готель за борги", - розповідає готельєр Вацлав Чунту.

В готелі без харчування можна знайти на Новий рік номер від 300-500 грн, але розваги потрібно буде шукати самому. Швидше, це підходить для автотуристів, які на машині зможуть добиратися до найближчих ресторанів і магазинів.

Як запевняють в турагентствах, найбільше людей турбує питання: а що буде, якщо вони сплатять тур, а в країні введуть жорсткий карантин, або ж клієнт захворіє і не зможе поїхати. У цьому випадку деякі агентства обіцяють повернути передоплату або ж перенести тур на будь-яку дату наступного року.

"Так, сьогодні ми самі сидимо як на пороховій бочці. Дійсно не знаємо, що буде завтра, які введуть обмеження. Раптом перекриють міжрегіональне повідомлення. Сьогодні ми не можемо гарантувати клієнтам стовідсоткову поїздку, як і сніг на Новий рік. Хоча в готелях повинні дотримуватися карантинні заходи, багато хто побоюється їхати", - зазначає Світлана з турагентства "Бігтур".

Втім, вінничанка Галина Дворніна, яка нещодавно їздила в тур вихідного дня в Закарпатті, запевняє, що там про карантин і не чули: "В автобусі всі сиділи з масками на підборіддях, що супроводжує тільки попереджав: "Йде перевірка, надіньте маски!" У готелях в масках не було нікого, в магазинах теж. Коли ми одягали маски, відразу всюди розуміли: о, це туристи".

Новини

Популярні теми форуму

analytics