Close button

Фондовий ринок США на межі обвалу

Фондовий ринок США на межі обвалу

Читати новину російською мовою, повідомляє РИА Новости.

США ризикують зіткнутися з хвилею дефолтів і масштабним падінням цін на активи. Щоб впоратися зі скороченням доходів через пандемію, бізнес вліз у величезні борги. Ставлення фінансових зобов'язань публічних компаній до активів - на двадцятирічному максимумі. А котирування на біржах ростуть. Чим це загрожує економіці країни та світові.

Надії на краще

В останні пів року американські компанії швидко дорожчали - завдяки активності інвесторів і урядовим заходам підтримки економіки в рамках боротьби з наслідками пандемії. Перед президентськими виборами фондовий ринок просів - через політичну невизначеність. Однак після звістки про успішні випробування вакцини Pfizer біржові індекси різко рвонули вгору.

Інвесторів захлеснув оптимізм - найгірше позаду, і акції багатьох компаній сильно додали в ціні. Однак, попереджає американський Федрезерв, ринок може обвалитися в будь-який момент. Регулятор підкреслює, що погіршення ситуації вдалося уникнути через фінансування ФРС (друкарський верстат накачав ринки ліквідністю) і "інших дій, вжитих для підтримки економіки".

Якщо пандемія триватиме довше, ніж очікується, особливо в разі затримки виробництва або поширення вакцини, великі неприємності гарантовані. Найбільший ризик - введення повторного локдауна з закриттям бізнесу і масовими скороченнями робочих місць.

Обросли боргами

Великі побоювання у регулятора викликають величезні корпоративні борги. Наростити запозичення компаніям довелося, щоб вижити в тривалий період падіння доходів і різкого зниження економічної активності. Зараз в США відношення боргу публічних компаній з їхніми активами - на максимумі за 20 років.

Зокрема, страховий сектор закредитований до рівня, небаченого з часів фінансової кризи 2008 року. Особливо постраждав ринок комерційної нерухомості, дуже чутливий до коронавірусних обмежень. Всі надії - на те, що допоможе масова вакцинація.

"В іншому випадку зароджується відновлення зірветься, і це створить навантаження на фінансові ринки, - йдеться в листопадовому звіті Федрезерва. - А поєднання великого обсягу позикових коштів в нефінансовому бізнес-секторі з тривало низькою рентабельністю загрожує хвилею дефолтів і падінням цін на активи".

За даними ФРС, боргові зобов'язання інвестиційного рівня, що належать до нижньої межі діапазону, "майже рекордні" - 2,25 трильйона доларів, або 35% загальної суми корпоративних облігацій. У такій ситуації, підкреслюють в Федрезерві, ризики обвалу фондового ринку вкрай великі.

Ризики підвищення ставок

Крім того, ЦБ заявив, що сильний шок може викликати зберігається торгова напруженість між США і Китаєм, геополітична невизначеність в поєднанні з невиправдано високими цінами на активи.

"Це послабить апетит інвесторів до ризиків в цілому", - підкреслюють автори звіту. В результаті падіння фондових індексів може бути дуже різким.

Загрози створює і перспектива підвищення ключових ставок. Після завершення циклу пом'якшення монетарної політики ринки й виробництво, звиклі до дешевих грошей, зіткнуться з серйозними проблемами.

Увага на вакцини

У березні на американських ринках трапився найбільший обвал з 1987 року. Індекси Dow Jones, S&P 500 і NASDAQ впали майже на десять відсотків - найбільше зниження за 33 роки.

Засновник хедж-фонду Pershing Squar мільярдер Білл Екман впевнений: попри галас навколо вакцин, все повториться, урядам доведеться знову піти на карантини й локдауни. Збанкрутує багато компаній. Найближчі місяці виявляться найскладнішими.

Скорий біржовий крах пророкував і колишній соратник Джорджа Сороса, інвестор-мультимільйонер Джим Роджерс. На його думку, надмірні антивірусні заходи погіршили й без того важку ситуацію. В результаті накопичилися безпрецедентні борги, що вимагають все більшої підтримки центробанків.

Є тільки два реальних сценаріїв: масові дефолти та (або) масштабна девальвація валют країн-боржників. У США прийдешній обвал ринку акцій буде важким з часів Великої депресії, вважає Роджерс.

Одним з ключових тригерів біржового краху може стати якраз ситуація з вакцинами - якщо вони не виправдають надій. Сумніви в їх безпеці та ефективності вже виникли: один з добровольців, що випробував на собі препарат британсько-шведської фармацевтичної компанії AstraZeneca, помер.

Наталя Дембінська

Новини

Популярні теми форуму

analytics