Close button

Публічний скандал в "Укроборонпромі" - навіщо "виносити сміття"

Публічний скандал в "Укроборонпромі" - навіщо "виносити сміття"

Читати новину російською мовою, повідомляє Деловая столица.

Демарш оборонного концерну проти віцепрем'єра Уруського і його міністерства свідчить про відсутність уваги Зеленського до проблем обороноздатності країни.

Держконцерн «Укроборонпром» виступив 18 листопада з безпрецедентнj. заявою проти профільного міністерства, звинувативши його у втручанні в свою господарську діяльність і в згортанні реформи оборонно-промислового комплексу (ОПК). Сам факт того, що цей конфлікт винесений в публічну площину, говорить про те, що у нашої оборонної сфери за останні місяці виникли дуже великі проблеми.

Передісторія конфлікту

Понад рік тому, 8 листопада 2019 р., указом Володимира Зеленського було доручено Кабміну вжити заходів для впровадження і забезпечення на 10 найбільших держпідприємствах відповідності стандартам корпоративного управління, затверджених Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Це було одним з ключових зобов'язань України перед країнами "Великої сімки" (G7).

18 грудня 2019 р. на виконання цього указу Кабмін затвердив план заходів для приведення системи управління в 10 найбільших суб'єктах господарювання, в тому числі в «Укроборонпромі», у відповідність до стандартів корпоративного управління ОЕСР. Для реалізації цих завдань концерн розробив законопроєкт «Про особливості реформування підприємств ОПК державної форми власності». Він був зареєстрований 9 липня 2020 р. під №3822. У ролі його ініціаторів погодилися виступити члени керівництва профільного парламентського комітету (з питань нацбезпеки, оборони та розвідки), в тому числі голова комітету Олександр Завітневич.

Через тиждень, 16 липня, Верховна Рада 250 голосами призначила Олега Уруського віцепрем'єром — міністром з питань стратегічних галузей промисловості, а 22 липня Кабмін ухвалив постанову про створення Мінстратегпрому. І ось тут почалися проблеми.

Суть конфлікту

Як стверджує у своїй заяві «Укроборонпром», міністерство системно блокує реформування держконцерну і ОПК загалом. За наполяганням міністерства зупинено розгляд законопроєкту №3822, при цьому протягом чотирьох місяців міністерство не надало жодних альтернативних пропозицій або системних зауважень до цього проєкту.

Але це не все. Концерн попереджає, що ОПК може взагалі перестати функціонувати через бездіяльність Мінстратегпрому.

«Не розпочато роботу з підготовки ключових нормативно-правових актів, необхідних для імплементації нового закону "Про оборонні закупівлі", який повинен вступити в силу з 1 січня 2021 р. що може загрожувати зупинкою всього процесу підписання контрактів з виробниками озброєння і військової техніки для потреб Збройних сил України та інших замовників; нерозглянутими залишаються неодноразові звернення концерну про вирішення ключових проблем виробників в питаннях ціноутворення, державних гарантій, казначейських рахунків тощо; не вирішується критична ситуація з виконанням Державної цільової програми створення та освоєння виробництва боєприпасів і продуктів спеціальної хімії тощо», — стверджує «Укроборонпром».

Тут, звичайно, хочеться запитати, а чим же тоді займається Мінстратегпром. Про це концерн теж детально розповідає.

Він підкреслює, що керівництво новоствореного міністерства публічно — перед Верховною Радою, президентом, РНБО, а також перед представниками G7 — взяло на себе зобов'язання не втручатися в господарську діяльність держкомпаній. Однак «з першого дня роботи міністерство втручається в діяльність "Укроборонпрому" у вигляді усних доручень і численних наполягань.

Зокрема, систематично надходять вимоги і рекомендації щодо призначення сторонніх осіб директорами підприємств — учасників концерну, а саме компаній "Укрспецекспорт", "Спецтехноекспорт", "Укроборонсервіс", ДП "Київський бронетанковий завод", ПАТ "Київський завод "Радар", Івано-Франківського котельно-зварювального заводу, підприємств у Львівській області тощо Окремо висловлюються наполегливі вимоги про звільнення співробітників "Укроборонпрому", відповідальних за безпеку, експорт, зв'язки з державними органами влади і трансформацію.

Такі методи прямо суперечать принципам управління державними компаніями ОЕСР, курс на впровадження яких офіційно проголосила Україна, і можуть містити ознаки зловживання впливом, конфлікту інтересів, що призводять до корупційних ризиків», скаржиться« Укроборонпром».

Читайте также: Новогодний локдаун - рискнет ли власть "украсть Рождество"

Він спеціально уточнює, що, відповідно до його статуту, функцію з управління концерном і контролем за його діяльністю здійснює Кабмін, а не якесь там міністерство. Завершується заява концерну зверненням до президента Володимира Зеленського, прем'єра Дениса Шмигаля, секретаря РНБО Олексія Данилові і голови профільного парламентського комітету Олександра Завітневича з проханням звернути увагу на ситуацію, яка склалася навколо реформи ОПК.

Втім, концерн не став висувати версії, чому Зеленський, Шмигаль, Данилов і Завітневич не звернули увагу на цю ситуацію раніше, а якщо звернули, то чому не зреагували, хоча конфлікт між «Укроборонпромом» і Мінстратегпромом триває вже чотири місяці. Тому ми наведемо деякі подробиці, про які концерн посоромився згадати.

За лаштунками конфлікту

Заява, з якою «Укроборонпром» виступив 18 листопада, — це фактично демарш команди Айвароса Абромавичуса проти віцепрем'єра Уруського, який очолює Мінстратегпром. Абромавичус був звільнений з посади гендиректора «Укроборонпрому» указом Зеленського 6 жовтня. Але концерном продовжує керувати команда Абромавичуса, за якою стоять західні посольства.

Ще 12 серпня Уруський заявив, що «найближчим часом повинна відбутися зміна керівництва концерну. Далі буде, відповідно, зміна і всієї команди, яка працювала там останній рік». 10 вересня Шмигаль вніс Зеленському подання на призначення гендиректором «Укроборонпрому» Сергія Тихонова, який працює на Банковій заввідділом безпеки і ОПК в департаменті з питань нацбезпеки і оборони. На це відразу ж публічно відреагували посли G7.

«Реформа "Укроборонпрому", яку підтримують країни G7, є фундаментальною для економічного майбутнього України. Саме тому Україна взяла зобов'язання реформувати "Укроборонпром" відповідно до принципів ОЕСР. Тільки керівництво, схильне до прозорості і належного управління, може забезпечити успіх "Укроборонпрому"», — підкреслили вони.

В результаті Зеленський, звільнивши Абромавичуса, призначив в. о. гендиректора концерну Ігоря Фоменка, якого Абромавичус запросив працювати своїм заступником в листопаді 2019 р. І з Фоменком залишилася працювати вся команда Абромавичуса. Та сама команда, відставку якої, повторимо, голосно анонсував Уруський.

Звичайно, була ймовірність того, що керівники «Укроборонпрому» і Мінстратегпрому домовляться про мирне співіснування і співпрацю. Але вийшло протилежне.

6 листопада нардеп від «Голосу» Олександра Устинова, відома своїми зв'язками в західних посольствах, заявила, що міністерство Уруського досі навіть не приступило до розробки стратегічних документів з питань ОПК і не підготувалося до вступу в силу нового закону про оборонні закупівлі. Водночас, за її словами, «міністерство вже запускає свої кігті в підприємства ОПК, розставляє своїх людей, а оточення міністра навіть банкрутить заводи». Вона навела приклад, що «тиждень тому пан Уруський в порушення всіх процедур намагався вивести з концерну "Укроборонпром" шість авіаційних підприємств у своє пряме підпорядкування, хоча спочатку обіцяв — тут у Верховній Раді, у своїх інтерв'ю та нашим міжнародним партнерам, — що цього ніколи не буде. Збрехав».

Провалене держоборонзамовлення

Свій коментар демаршу «Укроборонпрому» дав екссекретар РНБО Олександр Турчинов. «Якщо вже створили міністерство, яке займається цими питаннями, навіщо вам ще одне міністерство під назвою "Укроборонпром"? Безумовно, між ними будуть конфлікти, тому що одне не ліквідували, а інше створили», — заявив він в ефірі «5 каналу» увечері 18 листопада.

Він також зазначив, що в Україні відбувається катастрофа в питаннях безпеки і оборони. «І один з дуже небезпечних показників цієї катастрофи — це катастрофічне невиконання державного оборонного замовлення, за яке відповідають "Укроборонпром", Міноборони та інші підрозділи Кабміну, — сказав Турчинов. — Це вже злочин. І навіть представники РНБО минулого тижня були змушені говорити: "У нас проблеми, у нас провалене оборонне замовлення". А що таке державне оборонне замовлення? Це фактично здатність наших Збройних сил виконувати свої прямі функції і обов'язки». Він додав, що цього року не було закуплено жодної ракети, а підприємства, які цим займаються, фактично зупинилися.

Читайте также: Встреча Козака и Ермака по Донбассу - детали

Саме цією катастрофою в ОПК Турчинов пояснює конфлікт між керівниками «Укроборонпрому» і Мінстратегпрому. «Тобто одні "слуги" звинувачують інших "слуг" і вже шукають, хто все-таки винен в тому, що відбувається. Хоча я переконаний, що, починаючи з президента, уряду і парламентської більшості "слуг народу", у них консолідована відповідальність за те, що відбувається в країні», — заявив він. «Їм страшно, тому що за це треба відповідати. І це вперше після початку війни, з 2014 року, у нас не виконується державне оборонне замовлення. Я навіть не хочу ці мізерні відсотки називати, тому що, коли в кінці року про це будуть звітувати, це буде шок для багатьох», — підкреслив Турчинов.

Незабаром його слова підтвердив сам Уруський. Увечері 19 листопада він повідомив, що «є ряд питань щодо виконання оборонного замовлення до більшості державних оборонних замовників». «Звернув увагу на незадовільний стан виконання держоборонзамовлення-2020 через затримку з укладанням контрактів, неповне авансування і несвоєчасні поставки оплаченої продукції. З огляду на незадовільну ситуацію з виконанням держоборонзамовлення 2020 року, наголосив на необхідності прийняття державними замовниками з оборонного замовлення невідкладних заходів, які повинні забезпечити виконання завдань держоборонзамовлення і ефективне використання коштів держбюджету, спрямованих на фінансування потреб оборони і безпеки», — повідомив Уруський. А з приводу демаршу «Укроборонпрому» вирішив просто промовчати.

Втрата керованості

Отже, що ми маємо в сухому залишку. Законопроєкт №3822, необхідний для реалізації реформи, розробленої командою Абромавичуса, вже чотири з половиною місяці припадає пилом у Верховній Раді. І ні Зеленський, ні його Офіс, ні РНБО не виявляють бажання прискорити процес. Замість цього новостворене міністерство намагається роздерибанити «Укроборонпром», що викликає подив і протести західних посольств.

Особливо шокує те, що «Укроборонпром» вирішив влаштувати публічний скандал і звернутися до Зеленського через медіа, замість того щоб просто відправити на Банкову доповідну записку з викладенням суті проблеми. Це говорить про те, що в концерні не вірять, що Зеленський зволить таку записку прочитати. Звичайно, від публічного скандалу теж можна відмахнутися. Цю тактику вже демонструє Уруський. Але концерн, схоже, розраховує на те, що скандал буде помічений західними посольствами, які знайдуть спосіб впливати на Зеленського.

Можна уявити собі, як зараз виглядає ситуація з боку G7. «Укроборонпром» і Мінстратегпром зайняті війною один з одним, між тим держоборонзамовлення провалюється, а керівництву країни до всього цього просто немає діла. Дійсно, якби Зеленського хвилювали проблеми обороноздатності, то подібні публічні скандали були б просто неможливі, всі спірні питання були б швидко і тихо вирішені на вищому рівні.

І ось ця байдужість з боку Верховного Головнокомандувача — набагато важливіша проблема для воюючої країни, ніж сам по собі конфлікт між «Укроборонпромом» і Мінстратегпромом.

Юрій Вишневський

Новини

Популярні теми форуму

analytics