Close button

Вчені відкрили спосіб продовження життя

Вчені відкрили спосіб продовження життя

Читати новину російською мовою, повідомляє Газета.Ru.

Киснева терапія допомагає омолодити організм, вважають ізраїльські вчені. За допомогою гіпербаричної оксигенації їм вдалося збільшити довжину теломер і зменшити кількість постарілих клітин в організмі добровольців. Однак метод ще належить вивчити на більшій кількості людей.

Омолодити організм і продовжити життя можна за допомогою кисневої терапії, вважають вчені з Тель-Авівського університету. Дослідження було опубліковане в журналі Aging.

Теломери - кінцеві ділянки хромосом, які захищають ДНК і коротшають у міру старіння організму. Довжина теломер пов'язана з тривалістю життя і станом здоров'я -

Короткі теломери асоційовані з підвищеним ризиком ракових захворювань, хвороб серця, недоумством.

Також з віком в організмі накопичуються постарілі клітини, вже не здатні до поділу. Цей процес називається клітинним старінням. Старіючі клітини можуть впливати як на сусідні клітини, так і на весь організм, і цей вплив в основному негативний. Втрата здатності клітини до поділу пов'язана з скорочуванням теломер.

Учасниками дослідження стали 26 добровольців у віці близько 68 років, які протягом трьох місяців по п'ять днів на тиждень проходили 90-хвилинні сеанси в гіпербаричній камері, де їх організм насичується киснем під високим тиском. Раніше вже було відомо, що певні протоколи гіпербаричної терапії позитивно позначаються на зростанні нових судин і нервових клітин, покращують роботу мозку здорових літніх людей, але можливий вплив на теломери і постарілі клітини не вивчалося.

«Експеримент NASA з близнюками, в якому один з них відправився в космос, а інший залишився на Землі, продемонстрував значну різницю в довжині їх теломер, - говорить професор Шай Ефраті, співавтор дослідження. - Ми зрозуміли, що зміни в зовнішньому середовищі можуть вплинути на клітинні зміни, які відбуваються в процесі старіння».

Вчені зібрали зразки крові піддослідних до початку лікування, після першого і другого місяців випробування і через два тижні після його закінчення. У жодного з пацієнтів не було змін в способі життя, дієті або прийомі ліків протягом усього дослідження, але аналіз крові показав значне збільшення довжини теломер їх клітин і зменшення кількості постарілих клітин.

У порівнянні з початком дослідження, теломери учасників подовжилися в середньому на 20%, а число постарілих клітин зменшилася на 37%.

Такими тіла учасників на клітинному рівні могли бути 25 років тому, зазначають автори роботи.

«Оскільки вкорочення теломер вважається «Святим Граалем» біології старіння, широко вивчаються різноманітні фармакологічні та екологічні способи впливу на них в надії подовжити теломери, - каже Ефраті. - Значне збільшення довжини теломер, показане в нашому дослідженні, дає науковому співтовариству нову основу для розуміння того, що старіння дійсно можна повернути назад на клітинному рівні».

«На сьогоднішній день було відомо, що зміна способу життя і інтенсивні вправи трохи уповільнюють очікуване скорочення довжини теломер. Однак в нашому дослідженні примітно те, що всього за три місяці гіпербаричної оксигенації ми змогли досягти такого значного подовження теломер - зі швидкістю, що набагато перевищує будь-які доступні в даний час втручання або зміни способу життя», - ділиться нейрохірург Амір Хадані, один з авторів роботи.

Хоча результати здаються досить вражаючими, дослідження проводилося на невеликій групі людей і його ще належить повторити на більшій вибірці.

Крім того, невідомо, як надовго збережеться ефект. Проте, метод виглядає багатообіцяючим і заслуговує подальшого вивчення.

Раніше американські вчені припустили, що навряд чи людям вдасться прожити більше 125 років. Такий висновок вони зробили на основі аналізу відомих довгожителів світу.

Дослідники використовували дані, взяті з бази даних про смертність (Human Mortality Database, HMD). Вони припустили, що якщо меж тривалості людського життя немає (або ми ще нескоро їх досягнемо), то і вік довгожителів повинен з часом збільшуватися. Однак, наприклад, у Швеції більше ніж за 100 років не відбулося ніяких змін за цим показником: в 1860-х роках найстарішій людині на момент смерті був 101 рік, в 1990-х - 108. Та й в 88% з розглянутої 41 країни найбільша тривалість життя була досягнута в 1980-і і з тих пір не мінялася.

З часу смерті Жанни Кальман, найстарішою жінки, котра достовірно прожила 122 роки, максимальна тривалість життя і зовсім знизилася: якщо з 1968 по 1994 рік вона зростала на 0,15 року щорічно, то за період з 1995 до 2006 зменшувалася щороку на 0,26 року.

При цьому число літніх людей по всьому світу зросла.

Тривалість життя сильно залежить від виду, однак всередині нього вона практично фіксована, пояснюють дослідники. Скоріш за все, людство вже близько до своєї межі, і без подальших проривів в області біомедицини переступити цей рубіж не вдасться.

Новини

Популярні теми форуму

analytics