Close button

У Чумацькому Шляху знайшли стародавню галактику

У Чумацькому Шляху знайшли стародавню галактику

Читати новину російською мовою, повідомляє Популярная механика.

Дослідники виявили сліди галактики, яка зіткнулася і злилася з Чумацьким Шляхом 10 мільярдів років тому. Відкриття дозволить краще зрозуміти еволюцію нашої галактики.

З якими тільки галактиками не стикався Чумацький Шлях протягом свого життя. Тепер астрономи виявили в центрі Чумацького Шляху найдавнішу галактику, яка зіткнулася з ним 10 мільярдів років тому

Вважається, що Чумацький Шлях - непримітна галактика, якщо порівнювати її з 180 мільярдами інших галактик у Всесвіті. Але відкриття слідів давньої галактики просто в центрі Чумацького Шляху наводить на думку, що перші мільярди років її еволюції були досить бурхливими - вона стикалася з кількома галактиками, зливаючись з ними воєдино. Раніше вчені вже знаходили в Чумацькому Шляху сліди стародавньої карликової галактики, яку він поглинув. Тепер дослідники виявили сліди ще одного подібного об'єкта.

Астрономи використовували дані огляду неба APOGEE - це більше 500 000 зірок в нашій галактиці. Автори аналізували знімки в центральних районів Чумацького Шляху в інфрачервоному діапазоні, так як в центрі нашої галактики занадто багато пилу, який не дозволяє використовувати для спостережень видиму частину спектру.

Дослідникам довелося вивчити хімічний склад і орбіти десятків тисяч зірок. Це дозволило астрономам реконструювати рух небесних тіл в минулому і встановити, що кілька сотень з них раніше були частиною іншої галактики. Вони мали різний хімічний склад і траєкторії руху.

Знайдена дослідниками найдавніша галактика отримала назву Геркулес. За словами авторів, немає нічого незвичайного в тому, що у Чумацькому Шляху присутні сліди інших галактик. Однак, той факт, що Геркулес знаходиться прямо в центрі нашої галактики, говорить про те, що зіткнення між об'єктами сталося на зорі формування Чумацького Шляху. Згідно з розрахунками астрономів, два об'єкти злилися приблизно 10 мільярдів років тому.

Дослідники підрахували, що Геракл приблизно в три рази менше маси всього гало Чумацького Шляху. Це означає, що зіткнення між цими галактиками було одним з найсильніших за всю історію еволюції нашого «галактичного будинку».

Новини

Популярні теми форуму

analytics