Close button

Коронавірус залишається на поверхні у вигляді плівки

Коронавірус залишається на поверхні у вигляді плівки

Читати новину російською мовою, повідомляє Обозреватель.

Частинки, що містять коронавірус від чхання та кашлю, які потрапляють на поверхню, можуть залишатися заразними протягом декількох годин.

А все тому, що вода в краплі випаровується і перетворюється на мікроскопічну плівку, схожу на млинець. Про це свідчать дослідження індійських учених, які наводить Daily Mail.

За словами фахівців, в результаті такого перетворення більше 99,9% рідини в краплі зникають протягом декількох хвилин, водночас вірус виживає в захисній плівці з решти рідини. Крихітні частинки утримують плівку завтовшки всього в декілька нанометрів, чіпляючись за поверхню і сповільнюючи процес випаровування. Повністю зникає вона лише залежно від матеріалу, на який потрапила.

Наприклад, за даними дослідників, на нержавіючій сталі й міді COVID-19 живе 24 і 16 годин відповідно. А ось на поліпропілені він може залишатися більше 150 годин, на склі – понад 80 годин.

hxp6zdpsfb_big.jpg

Вчені підкреслюють, що такі цифри засновані на експериментах, проведених в лабораторних умовах. Їх провели професори університету Бомбея Раджніш Бхардвадж і Аміт Агравал, які спеціалізуються на використанні комп'ютерного моделювання та фізики, щоб зрозуміти, як краплі COVID-19 можуть поширювати хворобу.

Фахівці рекомендують регулярно чистити поверхні, щоб переконатися, що на них немає коронавірусу.

Марина Лисничук

Новини

Популярні теми форуму

analytics