Close button

РРО для ФОП: що запропонував президент

РРО для ФОП: що запропонував президент

Читати новину російською мовою, повідомляє UBR.

Фізособи-підприємці (ФОП) отримають річну відстрочку на обов'язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій. Це станеться в разі успішного голосування законопроекту №4439 у Верховній Раді.

Документ 27 листопада як невідкладний до парламенту направив Володимир Зеленський. Законопроект 30 листопада оперативно схвалили в парламентському комітеті соціальної політики.

Чому президент запропонував відкласти РРО для ФОП

Глава держави у своєму законопроекті запропонував відкласти до 1 січня 2022 року обов'язковЕ застосування РРО. Цей пункт стосується ФОП другої-четвертої груп, річний обсяг доходу яких не перевищує граничного обсягу доходу для першої групи платників єдиного податку.

Протягом річної відстрочки, доцільно, впевнений президент, застосовувати до порушників закону про РРО м'якіші санкції.

У документі також є пропозиція скасувати штрафи за те, що кількість готівки не відповідає зазначеній в денному звіті РРО сумі. А також - за відсутність попереднього програмування товарів в реєстраторі розрахункових операцій.

Як до відстрочення поставився великий і дрібний бізнес

Думки опитаних UBR.ua експертів з приводу президентської законодавчої ініціативи розділилися.

Виконавчий директор Європейської бізнес асоціації (ЄБА) Анна Дерев'янко назвала законопроект №4439 "кроком назад". За її словами, влада пішла на відстрочку для того, щоб отримати "мирні відносини з певними верствами населення".

"В цілому ми ставимося негативно до відстрочення будь-яких речей, пов'язаних з детінізацією економіки", - підкреслила вона. Відзначивши, що ЄБА завжди підтримувала фіскалізацію і впровадження РРО "як елемент боротьби з тіньовою економікою".

За її словами, фіскалізація важлива для того, щоб мати "рівні правила гри для всіх видів бізнесу" і "для належного наповнення бюджету".

"Ми, як асоціація, яка об'єднує "білий", "прозорий" бізнес, не бачимо сенсу в тому, щоб відступати назад і не вводити потрібні елементи для встановлення рівних правил гри", - заявила Анна Дерев'янко.

У той же час в ЄБА розуміють зусилля уряду в справі підтримки малого бізнесу, "особливо в такий складний час". По-перше, впроваджувати РРО для МСБ потрібно максимально простим способом. Правила адміністрування податків повинні бути "дуже легкими, цифровими і займати мізерний час" у підприємців.

По-друге, повинен бути доступ до недорогих кредитних ресурсів, кажуть в асоціації. Для цього бажано розширити програму "5-7-9", щоб спростити отримання позик легальним бізнесом.

По-третє, необхідно надати підприємцям фінансову підтримку. У наших найближчих західних країн-сусідів є гранти на заснування та розвиток бізнесу. Уряди цих держав надають податкові канікули "поки бізнес не встане на ноги".

В Україні ж, зазначила Анна Дерев'янко, підприємці не відчувають такої підтримки від влади. Цим можна пояснити небажання тієї частини бізнесу, що знаходиться "в тіні або півтіні", впроваджувати РРО. Тому державі потрібно "загортати необхідні для країни речі в приємну обгортку", впевнена виконавчий директор ЄБА.

Голова правління Асоціації малого і середнього бізнесу (АМСБ) Руслан Соболь ще на початку 2020 року попереджав уряд про те, що ініціатива "тотального РРО не спрацює".

Він назвав "логічним кроком" відстрочку на рік обов'язкового застосування РРО, запропоновану в президентському законопроекті №4439 і зазначив, що потрібно чітко розмежувати малий і великий бізнес. Останній, за його словами, "узурпував" спрощену схему оподаткування за допомогою ФОП.

"Інакше річної відстрочки буде недостатньо для обов'язкового впровадження РРО", - додав Соболь.

Наприклад, в нашій країні в великому ресторані можна отримати окремі чеки за бар і за страви, а в великому магазині при покупці дорогої техніки - чек із зазначенням "ФОП такий-то". Це ж "спрощенка", підкреслив глава АМСБ. Тому в Україні можна ввести саморегуляцію - "коли учасники ринку стають податковими агентами і перевіряючими один одного".

"Погане слово - стукацтво, гарне слово - саморегуляція", - підкреслив Руслан Соболь. Тобто кожен буде захищати свою територію і звертати увагу держорганів, якщо зустріне порушення у інших підприємців. Кілька таких гучних випадків на ринку за півроку здатні навести порядок в економіці, впевнений Руслан Соболь.

Де РРО потрібні вже зараз

Директор Інституту соціально-економічної трансформації (ІСЕТ) Ілля Несходовський зазначив, що в законопроекті №4439 "є як правильні, так і неправильні ініціативи". Він, зокрема, вказав на ліміт для використання касових апаратів - цей критерій "неможливо перевірити".

"Ця пропозиція фактично нівелює будь-які ініціативи щодо детінізації економіки", - підкреслив експерт.

Він також "абсолютно погодився" з президентською пропозицією перенести впровадження РРО на початок 2022 року. Але тільки за винятком ризикованих категорій.

Наприклад, торгівля побутовою технікою і складними пристроями. За його словами, дуже дивно, коли телевізорами за 30 тис. грн і більше торгують дрібні підприємці "з урахуванням лімітів, що існують на сьогоднішній день".

"Ліки - це ризикована категорія. Тому що ви жодним чином, якщо ви купите фальсифікат, далі не доведете, що це фальсифікат, без наявності відповідного документа", - підкреслив керівник ІСЕТ.

В даному випадку, зазначив він, потрібно всіляко виключити рух підробок на лікарському ринку України.

Золото та ювелірні прикраси також відносяться до ризикованої категорії, заявив Ілля Несходовський. "Тому що обсяги торгівлі є значними, ухилення (від сплати податків - ред.) - значне. Відповідно, контрабанда йде дуже значна", - підкреслив він. Тому рух таких товарів потрібно відповідним чином контролювати.

Директор Інституту соціально-економічної трансформації висловив підтримку іншому законопроекту, що знаходиться в парламенті. Цей документ запропонував встановити ліміти для впровадженню РРО в залежності від розміру (площі) торгової точки. Наприклад, невеликі магазини доцільно звільнити від обов'язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій.

"Це дасть можливість відповідно якимось дрібним магазинам просто не використовувати РРО", - заявив Ілля Несходовський, зазначивши, що таким чином можна буде "зняти напругу" в суспільстві.

Новини

Популярні теми форуму

analytics