Close button

Імунолог назвав важливе правило у випробуванні вакцини від COVID

Імунолог назвав важливе правило у випробуванні вакцини від COVID

Читати новину російською мовою, повідомляє РБК.

Учасники випробувань вакцини від коронавірусної інфекції не повинні самостійно здавати тест на антитіла.

У разі якщо це сталося, не варто повідомляти результат лікарю, адже ця інформація може вплинути на результат дослідження. Про це заявив ізраїльський імунолог, завідувач відділенням в єрусалимської клініці «Хадасса ар Ха-цофім», професор Яків Беркун.

За словами Беркуна, в Ізраїлі і західних країнах учаснику випробувань не можуть заборонити здавати тест. «Тому, звичайно, пояснюють людині, яка бере участь у випробуваннях, що це небажано, просять його цього не робити», - сказав він. Як пояснив імунолог, під час випробувань вакцин завжди є контрольна група, яка отримує плацебо, і група, учасники якої отримують реальний препарат. У обох груп порівнюють симптоми і захворюваність. При цьому ні учасник, ні дослідник не повинні знати, що отримала людина.

Знання пацієнта про те, отримав він плацебо або справжню вакцину, може вплинути на суб'єктивні симптоми, які він фіксує в щоденнику, зазначив Беркун. «Але навіть якщо пацієнти і роблять такі перевірки, то вони не повинні повідомляти лікарю, щоб хоча б лікар не знав, отримав пацієнт справжнє щеплення або плацебо», - попередив імунолог.

Раніше Центр ім. Н. Ф. Гамалії повідомив про результати третьої фази клінічних випробувань вакцини «Супутник V». За даними організації, ефективність препарату перевищує 95%.

У випробуваннях цієї вакцини беруть участь 40 тис. добровольців. Понад 22 тис. з них отримали першу ін'єкцію препарату, більше 19 тис. - першу і другу. Співвідношення числа тих, що отримали плацебо до групи вакцинованих становить один до трьох.

Новини

Популярні теми форуму

analytics