Close button

Названі причини вбивства іранського фізика-ядерника

Названі причини вбивства іранського фізика-ядерника

Читати новину російською мовою, повідомляє Лента.ру.

Можливою причиною вбивства іранського фізика-ядерника Мохсена Фахрізаде могло бути бажання спровокувати Тегеран. Причини скоєння злочину розкриває газета The Washington Post.

Колишній глава іранського відділу Ради нацбезпеки Йоель Гузанскій вважає, що атаку міг спровокувати прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, щоб тим самим підштовхнути нинішнього президента США Дональда Трампа до "фінального" протистояння з Іраном. На думку Гузанского, ізраїльський прем'єр розраховував на військову відповідь з боку Тегерана: в свою чергу, Вашингтон міг би "нанести удар по ядерній програмі Тегерана".

Експерт Йосі Мелман спростував цю версію, вважаючи, що насправді Нетаньяху не хоче війни з Іраном. Він зазначив, що прем'єр просто хотів ліквідувати головну людину, відповідальну за створення ядерної програми, розраховуючи на стриману відповідь з боку влади Ісламської Республіки.

Інша потенційна причина вбивства - бажання підірвати намір майбутньої адміністрації США демократа Джо Байдена перезавантажити відносини з Іраном. На думку експертів, Нетаньяху хоче переконати Вашингтон продовжувати жорстко протистояти Тегерану. Це, в свою чергу, допоможе йому перемогти на наступних виборах.

"Перед Нетаньяху стоять не тільки стратегічні цілі, а й політичні. Йому потрібні драматичні події, щоб показати, що він незамінний лідер Ізраїлю", - вважає колишній заступник радника ізраїльської нацбезпеки Чак Фрейліх.

Про загибель Фахрізаде, який очолював управління з досліджень та інновацій Міноборони Ірану і був одним з творців ядерної програми країни, стало відомо 27 листопада. Повідомлялося, що він став жертвою терористичної атаки в населеному пункті Абсард поблизу Тегерана.

Новини

Популярні теми форуму

analytics