Close button

Лукашенко підписав указ про запуск АЕС

Лукашенко підписав указ про запуск АЕС

Читати новину російською мовою, повідомляє Лента.ру.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав указ про введення в експлуатацію БелАЕС. У документі, опублікованому на національному правовому інтернет-порталі республіки, вказані терміни запуску станції.

Перший блок введуть в експлуатацію в 2021 році, а другий - в першому півріччі 2022. Роботи будуть вестися за програмами, затвердженими оператором станції - РУП "Білоруська атомна електростанція".

Уряд повинен визначити порядок прийому в експлуатацію пускових комплексів блоків АЕС, а також вказати, які держоргани і інші організації повинні видавати висновки при прийоміі цих пускових комплексів в експлуатацію.

Білоруська АЕС побудована на російський кредит в розмірі десяти мільярдів доларів. В об'єднану енергосистему країни перший енергоблок включили 3 листопада, а 7 листопада відбулося його офіційне відкриття.

На церемонії Лукашенко оголосив країну ядерною державою і підкреслив, що після початку роботи АЕС в країну повинні потекти "найпередовіші технології". Також він став ініціатором обговорення будівництва в країні другої атомної станції.

Мінськ планував заробляти на торгівлі електроенергією з сусідніми країнами - АЕС розташована в 20 кілометрах від кордону з Литвою. Однак країни Балтії категорично відмовилися від енергетичної співпраці з республікою. У Литві станцію називають загрозою національній безпеці та навколишньому середовищу, а також геополітичним проектом Росії. Цю позицію підтримують сусідні Естонія і Латвія.

Новини

Популярні теми форуму

analytics