Close button

Розмороження конфлікту в Придністров'ї - удар по Одесі

Розмороження конфлікту в Придністров'ї - удар по Одесі

Читати новину російською мовою, повідомляє Страна.ua.

Незабаром можуть збутися передбачення експертів про те, що згаслий конфлікт в межуючому з Україною Придністров'ї, після приходу до влади прозахідної Майї Санду загрожує розгорітися знову.

Великий резонанс викликала заява новообраного президента про необхідність вивести з регіону російських миротворців і замінити їх на місію ОБСЄ.

"У зв'язку з тим, що небезпеки збройних зіткнень давно немає, позиція молдовської сторони полягає в тому, що ця місія повинна бути трансформована в громадянську місію під егідою ОБСЄ", - сказала вона.

Опоненти звинуватили Санду в спробі створити "другий Карабах" з надією на участь України, а екс-президент, соціаліст Додон, що програв вибори, вже погрожує вивести на вулиці народ.

Прихильники Санду впевнені, що виведення російських військ, навпаки, може допомогти розрядити обстановку.

Ми з'ясовували, що чекає Придністров'я і як можливе загострення відіб'ється на Україні.

Санду загрожують Майданом за Придністров'я

Незважаючи на те, що головними обіцянками Санду перед виборами були боротьба з корупцією, ковідом та підвищення рівня життя, а з Росією вона обіцяла налагоджувати відносини (що привернуло голоси частини тих, хто вагався), першим ділом взялася за придністровське питання.

"Це регіон, який "відколовся" і куди представники молдовської влади не можуть навіть потрапити. І - так, Придністров'я підтримується Росією. В тому числі - і поставками газу безкоштовно, і багатьма іншими способами", - так мотивувала Санду, чому звідти, на її думку, треба вивести російські війська.

Вона вважає, що "м'який підхід" в переговорах про врегулювання конфлікту не був ефективним. Санду говорить, що статус регіону після реінтеграції повинен бути знайдений, але виступила проти раніше запропонованої федералізації Молдови.

У Придністров'ї на ініціативу новообраної голови держави відреагували гостро.

Президент невизнаної Придністровської Молдавської республіки (ПМР) Вадим Красносельський заявив про спробу створити штучну проблему виведення військ з регіону.

Він вважає, що заяви про російський контингент носять політизований характер і націлені на зміщення акцентів з реальної порядку діалогу Кишинева і Тирасполя.

"На сьогоднішній день немає ніяких юридичних підстав і передумов для будь-якоъ зміни чинного формату миротворчої операції", - заявив він.

Поки що президент Додон назвав серйозною помилкою слова Санду про необхідність виведення російського миротворчого контингенту з Придністров'я. Він вважає, що антиросійська політика згубно позначиться на Молдові та може привести до нового конфлікту. Щоб не допустити загострення ситуації, Додон пригрозив за потреби, вивести на вулиці людей.

Реакція Росії також не змусила себе чекати.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив про наслідки, якщо Санду спробує вивести російський контингент.

"Ми чуємо її концептуальні висловлювання як про пріоритет європейського напрямку розвитку зовнішніх зв'язків Молдови, так і про те, що вона хоче зберегти добрі відносини з Російською Федерацією. Я думаю, що добрі відносини з будь-якою країною передбачають врахування взаємних інтересів, враховування тих домовленостей, які були досягнуті раніше", - сказав Лавров.

Він нагадав, що миротворці Росії, України і Молдови знаходяться в Придністров'ї відповідно до угоди "5 + 2", схваленої ОБСЄ.

Крім того, каже Лавров, російські військові охороняють бази боєприпасів для запобігання можливої гарячої фази конфлікту.

"Майя Пашинян"

В експертному середовищі все частіше звучать аналогії з Карабахом, а Санду іронічно називають "Майєю Пашинян" (за аналогією з вірменським прем'єром Ніколом Пашиняном) і говорять про зовнішні стимуліи.

"Майя Пашинян в стоп'ятий раз за тиждень зажадала вивести російських миротворців з Придністров'я. Погашений військовий конфлікт, який можна остаточно зняти на основі компромісного статус-кво, роздмухують в турборежимі, буквально на рівному місці. При цьому Санду сама говорить про те, що молдавське суспільство переживає глибокий розкол - в тому числі, щодо питання Придністров'я. Звичайно, вона ніколи не стала б приміряти на себе яструбині пір'я, якби не відчувала зовнішні стимули, які підштовхують до цієї риторики та політики. Критики Санду попереджали, що обрання колишньої співробітниці Всесвітнього банку призведе до посилення зовнішньої залежності, повернення націоналізму і реваншизму", - написав на своїй сторінці в Facebook політолог Андрій Манчук.

Частина експертів вважають, що виведення російських миротворців може дестабілізувати ситуацію в регіоні, так як Молдова може спробувати силою повернути Придністров'я.

Правда, на думку військових аналітиків, молдавська армія слабша придністровської, але Кишинів може сподіватися на допомогу Румунії та України.

Перед виборами Санду прямо про це говорила.

"Ми дуже сподіваємося на підтримку офіційного Києва, тому що по-іншому вирішити ситуацію в Придністров'ї ми не зможемо", - заявила Санду в інтерв'ю Гордону.

Позиція України в долі Придністров'я відіграє вирішальну роль. Якщо Кишинів оголосить про введення блокади регіону і якщо її підтримає Україна, то невизнаній республіці буде дуже важко вистояти. Навіть без війни.

За одним зі сценаріїв, які обговорюють експерти, Кишинів дійсно може почати з повної блокади невизнаної республіки, обмеживши поставки туди продовольства і медикаментів, а далі, якщо Тирасполь не здасться, може готуватися збройне вторгнення.

"Україна і Молдова спільними зусиллями дійсно здатні здійснити серйозний тиск на Придністров'я шляхом економічної, соціальної, інформаційної блокади і створити кризу для Росії і російської присутності в Придністров'ї. Саме цією кризою і шантажують Росію", - пояснює Бортник.

На його думку, заява Санду про російських миротворців може бути погоджена з Києвом, так як обидві сторони спробують отримати вигоду від спроби покінчити з Придністров'ям.

"Україна - для того, щоб послабити вплив і переговорну позицію Росії по Донбасу, Молдова - щоб організувати процес політичного переформатування в країні, тобто отримати перемогу на парламентських виборах, можливо, дострокових, отримати контроль над парламентом і урядом для прозахідних сил, і як елемент тиску Заходу на позиції Росії за білоруським і киргизьким сценаріями", - вважає Бортник.

Правда, навряд чи Росія буде байдуже спостерігати за тим, як трощать Придністров'я, де живе понад 200 тисяч громадян РФ. І може втрутитися, надавши і політичну, і військову допомогу.

У російських ЗМІ вже йде обговорення варіантів реагування.

Так, наприклад, військовий експерт Костянтин Сівков заявив, що Росія буде діяти збройним шляхом, якщо Санду "переступить межу".

"Відповідні дії з боку Москви неминучі. Москва втрутилася в конфлікт між Азербайджаном і Вірменією навіть при тому, що там не було громадян Росії. А на лівому ж березі Дністра проживає понад 200 тисяч людей з російськими паспортами. Якщо Київ і Кишинів спробують їх ізолювати від зовнішнього світу, "грізного мовчання" не буде. Росія буде боротися до кінця. Для цього потрібно "забрати" Одесу, висадивши там російський десант, який кидком подолає десяток кілометрів до мети", - заявив Сівков.

Природно, заяву Сівкова не можна розглядати як офіційну позицію Росії. І поки ніщо не вказує на те, що РФ буде готова "пробиватися" до Придністров'я через територію України.

Але сама по собі поява таких коментарів симптоматична.

Так чи інакше, але, в разі початку бойових дій, Україна може отримати гарячу точку на південно-західних кордонах в дуже складному регіоні, на кордоні з Одеською областю.

"Україна може отримати дестабілізацію свого південного заходу. Особливо, якщо це протистояння набуде збройні форми", - вважає Руслан Бортник.

До виборів нічого не буде?

Втім, в самій Молдові на заяви Санду по Придністров'ю поки дивляться набагато спокійніше.

У тому числі і тому, що президент в Молдові не володіє всією повнотою влади. Більше повноважень у парламенту і уряду, які поки підконтрольні Додону. Щоб змінити цю ситуацію Санду потрібно провести дострокові парламентські вибори і перемогти на них.

Це справа не швидка.

І не виключено, що заяви Санду носять поки характер "для внутрішнього користування", щоб завоювати підтримку виборців на майбутніх виборах.

"Немає передумов до ескалації придністровського питання, тим більше за участю румунів або українців. Загострення не вигідно ні Заходу, ні Росії. Заяви Санду можна розглядати як пролог до майбутніх передвиборних парламентських перегонів", - сказав нам молдавський політолог Думітру Бунеску.

Але якщо Санду зуміє провести дострокові вибори в парламент і здобути на них перемогу, тоді питання "що робити з Придністров'ям" встане на повний зріст.

Правда, відповідь на нього буде залежати не стільки від самої Санду і молдовської влади, скільки від Заходу (наскільки він вважатиме для себе вигідним загострення), від Росії (наскільки далеко вона готова зайти в захисті Придністров'я) і, звичайно ж, України - чи підтримає Київ дії Кишинева.

Олександра Харченко

Новини

Популярні теми форуму

analytics