Close button

Китайський зонд відправив на Землю перші фото Місяця

Китайський зонд відправив на Землю перші фото Місяця

Посадковий апарат вже приступив до збору образів місячних каменів і пилу, повідомляє Фокус.

Китайська місія Chang'e-5 відправила на Землю свої перші кольорові фотографії поверхні Місяця. Про це повідомляє ВВС .

Спусковий апарат зафіксував панорамний вид, який тягнеться від поверхні Місяця під космічним кораблем і до самого горизонту. Chang'e-5 приземлилася на супутник Землі у вівторок, 1 грудня і приступив до збору зразків гірських порід і пилу для відправки назад на Землю.

Зразки будуть спершу доставлено на орбітальний апарат, а після відправлені на Землю. Підйом зібраних порід може пройти в четвер, 3 грудня.

Chang'e-5 - третя китайська місія, яка здійснила посадку на Місяць за останні 7 років. Дві попередні місії - Chang'e-3 і Chang'e-4 використовували статистичні посадочні апарати і невеликі всюдиходи.

ca823d56-0d538f26fad9a58b9239f06eba90d0b

В рамках Chang'e-5 з Землі було запущено кілька космічних апаратів загальною масою 8,2 тонни. На орбіті супутника багатомодульні зонд розділився на дві частини, де перша залишилася обертатися навколо Місяця, а друга - приземлилася на поверхню.

На Місяць приземлилися спусковий апарат і пристрій для запуску зразків. Посадковий модуль тепер використовує свої інструменти для пошуку і збору кращих місячних зразків. Як тільки операція буде завершена, зібрані камені і пил доставлять на орбіту Місяця, де їх підбере орбітальний апарат.

Минуло 44 роки з тих пір, як в останній раз на Землю були доставлені місячні камені і пил. Американські астронавти місії Apollo і радянські роботизовані посадочні модулі доставили на Землю в цілому трохи менше 400 кг порід.

Всі зібрані зразки були віком понад 3 млрд років. Але матеріали Chang'e-5 повинні відрізнятися. Місія була націлена на високогірний вулканічний регіон під назвою Пік Рюмкер. Очікується, що зразки з цього місця будуть віком не більше 1,2-1,3 млрд років і зможуть дати додаткові дані про геологічну історію Місяця.

Новини

Популярні теми форуму

analytics