Close button

Відео обвалення гігантського телескопа "Аресібо"

Відео обвалення гігантського телескопа "Аресібо"

Опубліковано відео з моментом обвалення гігантського телескопа «Аресібо», повідомляє 3DNews.

Наукове співтовариство все ще не оговталося від обвалення другого за величиною радіотелескопу в світі в Аресібо (Пуерто-Ріко), що сталося два дні тому. Сьогодні Національний науковий фонд (NSF) опублікував шокуючі кадри обвалення обсерваторії «Аресібо».

На відео, знятому 1 грудня, показаний момент обриву опорних тросів, в результаті чого масивна 900-тонна підвісна конструкція впала на сферичну антену обсерваторії шириною 305 м.

На кадрах видно, що спочатку обірвалося кілька тросів, в результаті чого платформа хитнулася назовні і вдарилася об край сфери. В результаті обвалення також були зруйновані вершини трьох опорних веж, що оточують «Аресібо», до яких були приєднані троси для утримання платформи в повітрі.

Відео обвалення було знято камерою, розташованою в Центрі управління операціями в «Аресібо», а також з дрона, який перебував над платформою під час обвалення.

Оператору вдалося налаштувати камеру дрона, як тільки платформа почала падати, і зафіксувати момент удару. NSF, який здійснює нагляд за «Аресібо», щогодини контролював обсерваторію за допомогою дронів з тих пір, як від інженерної служби в листопаді надійшло попередження про те, що споруда знаходиться на межі обвалення.

«Я думаю, нам просто пощастило, і оператор безпілотника проявив кмітливість, помітивши, що відбувається, і зумівши повернути камеру», - повідомила Ешлі Заудерер (Ashley Zauderer), менеджер програми NSF обсерваторії «Аресібо», в ході прес-конференції. Перед журналістами також виступив Ральф Гом (Ralph Gaume), директор відділу астрономічних наук NSF, який повідомив, що «повну оцінку» збитку, нанесеного обваленням, та його впливу на навколишнє середовище фонд зробить до кінця цього тижня. NSF не виключає можливість відновлення або перебудови об'єкта, але на це буде потрібна значна сума.

Новини

Популярні теми форуму

analytics