Close button

Суди скасовують штрафи за парковку в недозволеному місці

Суди скасовують штрафи за парковку в недозволеному місці

Один з штрафів поліції має найвищий рівень скасування в судах. Це штраф за стоянку в забороненому місці, повідомляє Авто24.

Пояснюється це окремою правовою природою даного порушення і складністю формування доказової бази. Тому ймовірність скасування його через суд надзвичайно велика. Чим все водії і користуються.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 КУпАП за порушення правил стоянки передбачений штраф 255 грн .. Якщо це порушення створює перешкоди дорожньому руху, то штраф становить 510 грн.

Заборона стоянки всіх транспортних засобів позначається дорожнім знаком 3.35 "Стоянка заборонена".

При цьому, згідно з підпунктом 1.10 ПДР, стоянка - це припинення руху автомобіля на час більше 5 хвилин з причин, не пов'язаних з посадкою (висадкою) пасажирів, завантаженням (розвантаженням) вантажу.

Тому для застосування такого штрафу інспектор повинен довести саме факт стоянки тривалістю не менше 5 хв. Для цього він повинен зробити на службовий відеореєстратор безперервну відеозапис такої стоянки, тривалість якої, як і саму стоянку, не може бути менше 5 хв.

Однак на практиці поліцейські цих вимог не дотримуються і долучають до постанови або фото з місця події або коротке відео, які не підтверджують тривалість припинення руху автомобіля більше 5 хв. Саме ж постанова не може бути доказом порушення правил стоянки. Як не може бути і доказом рапорт працівника поліції.

Ще складніше інспектору довести, що така стоянка не пов'язана з посадкою або висадкою пасажирів або завантаженням (розвантаженням) вантажу.

Як наслідок суди скасовують такі штрафи через не доведеного інспектором саме факту стоянки тривалістю за часом не менше 5 хв., Як це передбачено Правилами дорожнього руху. Або ж не доведення зв'язку цієї стоянки з посадкою або висадкою пасажирів або завантаженням (розвантаженням) вантажу. Тому суди роблять висновки про відсутність і недоведеність складу адміністративного правопорушення.

Таким чином, правова природа цього правопорушення і складність формування доказової бази дає можливість водіям ухилятися від відповідальності за ці порушення.

Новини

Популярні теми форуму

analytics