Close button

Розкрито небезпеку гаджетів для очей і шкіри

Розкрито небезпеку гаджетів для очей і шкіри

Синє світло, або HEV-випромінювання, що використовується практично у всіх гаджетах, негативно впливає на організм і, зокрема, на зір та шкіру. Його небезпеку для здоров'я розкрила лікар-офтальмолог Арпіне Адамян, повідомляє Лента.ру.

За її словами, це випромінювання викликає в сітківці ока незворотні фотохімічні реакції, які руйнують фоторецептори і клітини пігментного епітелію.

«Якщо протягом довгого часу використовувати гаджети, може розвинутися синдром сухого ока, дистрофія центральної зони сітківки, швидка стомлюваність очей, зниження гостроти зору», - попередила офтальмолог.

Крім того, синє світло, що виходить від гаджетів, веде до передчасного старіння і пігментації шкіри. Також воно знижує вироблення мелатоніну - гормону сну - в нічний час і викликає безсоння.

Адамян порекомендувала використовувати спеціальні комп'ютерні окуляри з жовтим світлофільтром, який поглинає синє світіння РК-екранів, для захисту зору. За її словами, необхідно відволікатися від екранів гаджетів на кілька хвилин кожну годину, періодично робити більш тривалі перерви, користуватися пристроями тільки вдень і відкладати їх за 2-3 години до сну.

Синє світло - найкоротша в світловому спектрі світлова хвиля. Вона володіє найбільшою енергією і інтенсивністю розсіювання. Практично всі гаджети в даний час випромінюють синє світло, так як для їх підсвічування використовуються світлодіодні і люмінесцентні лампи.

Новини

Популярні теми форуму

analytics