Close button

За якими ставками Мінфін залучав кошти до держбюджету

За якими ставками Мінфін залучав кошти до держбюджету

Під час останнього аукціону з продажу ОВДП ставки зросли за всіма проданим Мінфіном облігаціями, всього з початку року прибутковість держоблігацій зросла на 0,5-2,16 процентних пункту - очевидно, що вона буде продовжувати рости, адже потреби уряду в засобах не зникають, повідомляє Украинская правда.

"Зараз залучати гроші з банківської системи уряду допомагає тільки підвищення ставок. Під час останнього аукціону з продажу ОВДП ставки зросли за всіма проданим Мінфіном облігаціямм. За 5-річним боргом вони вже становлять понад 12% річних (проти 9,9% в січні-лютому , коли таких облігацій продавали найбільше).

Не відстають ставки і по іншим інструментам: ще в кінці вересня прибутковість тримісячних паперів становила 7%, а на вчорашньому - 10% ", - говориться в матеріалі.

"В останньому аукціоні брало участь багато банків. Мінфін почав піднімати криву прибутковості облігацій за всіма строками погашення, і ці цінні папери виявилися цікавими для ринку", - повідомив ЕП скарбник Укрексімбанку Антон Болдирєв.

"Всього з початку року прибутковість державних облігацій зросла на 0,5-2,16 процентних пункту. Очевидно, що вона буде продовжувати рости, адже потреби уряду в засобах не зникають", - додає автор статті.

9cce306--------------.jpg

"У нас залишається ще кілька аукціонів з розміщення ОВДП. Звичайно, це будуть коротко- і середньострокові запозичення, і вони будуть дорожче (під 10-13% річних у гривні), ніж кошти МВФ", - визнає і сам глава уряду Денис Шмигаль.

У статті підкреслюється, що таке зростання відсотків по державних запозиченнях в поєднанні з короткими термінами запозичень означають зростання витрат на обслуговування боргу в наступному році. У запропонованій редакції державного бюджету на 2021 ці витрати вже становлять понад 160 млрд грн - це друга за величиною стаття витрат після дотацій Пенсійному фонду.

При цьому, збільшення витрат на обслуговування держборгу і необхідність його погашення також перенесе на 2021 рік бюджетні проблеми цього року. А разом з ними - необхідність залучати значні запозичення для фінансування дефіциту бюджету.

Новини

Популярні теми форуму

analytics