Close button

Імунолог порівняв російську вакцину від коронавируса з іншими

Імунолог порівняв російську вакцину від коронавируса з іншими

Імунолог, кандидат медичних наук, експерт з розробки, досліджень та реєстрації лікарських препаратів Микола Крючков оцінив недоліки і переваги російської вакцини від коронавируса «Супутник V» і американо-німецького препарату Pfizer, повідомляє Лента.ру.

Він порівняв вакцини за наступними критеріями: якість і клінічні властивості препарату; легкість і доступність у виробництві; стандартизація; зберігання і транспортування; ціна. Крім цього, необхідно враховувати «ринкову силу» компанії-розробника - репутацію, ресурси, зв'язки власника, що визначають його можливості на національному та міжнародному ринках.

На думку Крючкова, в даний час за сукупністю перерахованих критеріїв в світі виграє вакцина Pfizer. У виробника є партнери в різних країнах світу, великий досвід масштабного виробництва складних лікарських препаратів і фінансові можливості. Також вона відрізняється легкістю виробництва, а випуск препарату спонсорує уряд США.

Переваги російської вакцини - більш прийнятна температура зберігання і перевезення. Ще однією перевагою може стати ціна. Pfizer оголосила ціну 39 доларів. У Росії для внутрішнього ринку вартість двох доз «Супутника V» зареєстрована в розмірі 1942 рубля. Для зовнішнього ринку була оголошена ціна 10 доларів за одну дозу.

«Ідеальне за всіма критеріями щеплення від коронавируса навряд чи вдасться створити в принципі. Проте препарати, що ще знаходяться в розробці, цілком зможуть поліпшити досягнення сьогоднішніх лідерів. Чекати недовго - влітку-восени наступного року повний спектр рішень буде доступний на світовому ландшафті», - зробив висновок експерт.

У Росії на цей момент зареєстровано дві вакцини проти COVID-19: «Супутник V» і «ЕпіВакКорона». 5 грудня в Москві стартувала вакцинація від коронавируса препаратом «Супутник V». У США зареєстрована вакцина від COVID-19 виробництва Pfizer/BioNTech, на черзі ще одна вакцина Moderna.

Новини

Популярні теми форуму

analytics