Close button

Перший в світі кишеньковий секвенатор ДНК

Перший в світі кишеньковий секвенатор ДНК

Дослідники розробили перше в світі кишеньковий пристрій зі зв'язаним додатком, яке здатне розшифрувати ваш геном, де б ви не знаходилися, повідомляє Попмеханика.

Нова технологія нагадує трікодер з серіалу «Зоряний шлях». Правда, фантастичне пристрій крім розшифровки генома вміло робити ще безліч речей, але це вже тонкощі. Портативний секвенатор ДНК дозволить, фактично, носити з собою генетичну лабораторію і аналізувати геноми людей, рослин і тварин.

За словами авторів розробки, сьогодні немає ніяких перешкод для створення найдрібніших датчиків для портативного секвенування ДНК. Пристрій може поміститися в кишеню, а для передачі даних пов'язується зі смартфоном, де має бути встановлено спеціальний додаток під назвою iGenomics. Такий апарат для портативного секвенування призначений перш за все для вчених, провідних польові роботи по дослідженню ДНК різних видів тварин і людей.

Крихітна пристрій для аналізу генетичної послідовності створила компанія Oxford Nanopore, а співробітники Лабораторії в Колд-Спрінг-Харбор створили концепт пристрою і додаток для нього. За словами авторів, передавати дані з пристрою на смартфон або планшет і зберігати їх можна навіть без доступу в інтернет. Ця функція дозволяє проводити секвенування в найвіддаленіших куточках земної кулі.

У науковій статті вчені показали, як за допомогою їх технології можна швидко розшифрувати послідовності ДНК вірусних патогенів, таких як вірус грипу або Зика, а також виявляти мутації, важливі для діагностики та лікування цих патологій. Автори створили онлайн-підручник для аналізу інших вірусних геномів, наприклад, від пацієнта з SARS-CoV-2. У майбутньому розробники планують здати пристрій на МКС для проведення аналізу ДНК біологічних об'єктів на станції.

Новини

Популярні теми форуму

analytics