Close button

Навіщо Україні списана американська зброя: схеми

Навіщо Україні списана американська зброя: схеми

Україна купує списані американські катери і Javelin із забороною їх застосування на Донбасі, повідомляє Klymenko Time.

Експорт озброєнь з США

Згідно з доповіддю Агентства з оборонного співробітництва і безпеки США, в 2020 р вони поставили в Україну зброї на 510 млн дол.

Для порівняння: в 2019 р зброї в Україні поставили на 272,4 млн дол., в 2018 р - на 250,7 млн дол., в 2017 - на 297,7 млн дол., в 2016 - на 226,5 млн дол.

Найбільше зброї поставили до Японії - на 23,11 млрд дол., у режим, що окупував Кудс - на 5,4 млрд. доларів, до Марокко - на 4,25 млрд. дол., до Сінгапуру - на 2,75 млрд. дол., до Єгипту - на 2,3 млрд. дол., а також до Франції і Індонезії - на 2 млрд. дол. в кожну.

До Литви поставили зброї на 136,5 млн дол., до Латвії - на 38,2 млн дол., до Естонії - на 610,3 тис. дол., до Молдавії - на 11,5 млн дол., до Туркменію - на 1,3 млн дол., до Казахстану - на 1 млн дол., до Азербайджану - на 509 тис. дол., до Вірменії - на 2 тис. дол.

При цьому загальний експорт зброї США в 2020 р, незважаючи на коронакрізіс, виріс на 2,8% - до 175,08 млрд дол. Як бачимо, виробництво зброї - прибутковий для держави бізнес в будь-яких умовах.

Читайте також: Міноборони вперше купило військові товари безпосередньо у НАТО

Військовий бюджет України-2021

У листопаді 2021 року президент Володимир Зеленський указом №486 / 2020 ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про виділення ВСУ і силовим відомствам на 2021 році не менше 267,25 млрд грн, або 9,5 млрд дол., Що становить близько 6% ВВП країни.

byudzhet-na-oboronu.png

Гроші підуть на приведення сектора безпеки і оборони до стандартів НАТО, розробку, виробництво і закупівлі військової техніки та озброєнь, розвиток військово-морських сил і т.д.

Зеленський неодноразово заявляв, що військові витрати є пріоритетними в бюджетній політиці. А під час урочистих заходів, приурочених до Дня ЗСУ повідомив, що витрати на оборону скорочувати не збираються і будуть їх лише збільшувати. І це не дивлячись на дефіцит бюджету-2021 розмірі 5,5% ВВП.

А, за повідомленням заступника міністра оборони України Олександра Миронюка, згідно з основними показниками оборонного замовлення в 2020-2022 рр., частка українських постачальників складе майже 90%.

Більше грошей на закупівлі озброєнь?

Глава фракції «Слуги народу» у Верховній Раді Давид Арахамія у жовтні 2020 року запропонував заощадити на утриманні армії, пояснивши, що для переозброєння ЗСУ необхідні кошти, проте в бюджеті їх немає, і тому слід перерозподілити ті гроші, які вже закладені на оборону.

Зробити це він хоче за рахунок зменшення частки «бюджету проїдання», включаючи скорочення чисельності складу ЗСУ. А гроші, що звільнилися, запропонував направити на закупівлю технологій і зброї. Однак поки не ясно, чи піде на це влада.

Читайте також: У США прийняли проект військового бюджету на 2021 рік

Що закуповує Україна у США

Україна закуповує у США вогнепальну зброю, приціли і прилади нічного бачення, зокрема - у компаній Barrett Firearms і АТN Corporation. А також - ручні гранатомети, детонуючі пристрої і навіть бойові патрони.

Більшість обіцянок західних політиків «передати» Україні будь-які озброєння припускають їх продаж. А дійсно «передати» можуть хіба що списану техніку.

Хоча і списане Україна поки отримувала не безкоштовно: наприклад, у вересні 2018 р Берегова охорона США за 10 млн дол. в рахунок ремонту «передала» Україні два списаних патрульних катери Island 1988 року випуску. Офіційною причиною списання опинилася втому металу і появу через неї тріщин в корпусі - тобто, ремонтувати суду доведеться регулярно.

А 8 жовтня 2020 р США пообіцяли «передати» Україні ще три списаних катера класу Island, які для відправки потрібно відновити. Суму угоди поки не озвучили.

У липні 2020 року Україна домовилася купити у США 16 патрульних катерів Марк VI, які вперше потрапили на озброєння ВПС США в 2015 р, і супутнє обладнання на 600 млн дол. З огляду на це, витрати України за підсумками 2020 р можуть значно перевищити озвучені США 510 млн дол.

Відзначимо, що занепад власного суднобудування Україна, з огляду на тенденції, планує повністю заміщати імпортом.

З 2015 по 2019 рр. Україна закуповувала у США автомобілі HMMWV в кількості 242 одиниць за ціною близько 355 тис. дол. кожна. При цьому автомобілі вважалися морально застарілими і вимагали модернізації, для проведення якої на початку 2016 р підписали контракт з американською компанією Textron Systems. Відзначимо, що тоді ж свій варіант модернізації пропонувала українська компанія НВО «Практика», що є прямим конкурентом американської.

Україна регулярно закуповує у США протитанкові комплекси Javelin з умовою не застосовувати їх на Донбасі. Тобто, їх автоматично відправляють на склади.

У 2018 року Україна закупила 210 ракет Javelin і 37 пускових установок за 47 млн дол. Влітку 2019 р підписали контракт на покупку ще 150 ракет і 10 пускових установок на суму 39 млн дол. А у червні 2020 року Україна закупила обладнання, боєприпасів і комплексів Javelin на суму понад 60 млн дол.

Відзначимо, що Міністерство оборони США в липні 2018 р оприлюднило контракт на виробництво ПТРК Javelin для поставок за кордон на суму 307,5 млн дол. до 2021 р. Як бачимо, Україна стала одним з головних покупців, серед яких також Естонія, Литва, Австралія, Туреччина і Тайвань.

А 23 вересня 2020 р Javelin не спрацював під час українських стратегічних навчань «Об'єднані зусилля - 2020» в присутності президента.

З огляду на вищесказане, подібні багатомільйонні закупівлі можна розглядати не як спосіб професійно озброїти українську армію, а скоріше як політичні кроки назустріч США.

При Байдені поставки зброї можуть збільшити

У серпні 2020 р Джо Байден в разі перемоги на президентських виборах пообіцяв надати Україні військову допомогу, включаючи летальну зброю - «щоб допомогти захистити себе від російської агресії». Що може бути чревате не тільки збільшенням оборонного бюджету, а й загостренням ситуації на Сході України.

Аналітики припускають, що мова може йти про винищувачі F-16 і бойові кораблі. І питання того, чи погодиться Україна закуповувати запропоноване, риторичне.

Старі схеми

У період з 2014 по 6 жовтня 2016 р Сергій Пашинський працював на посаді голови наглядової ради «Укроборонпрому». У 2019 р генпрокурор Руслан Рябошапка зареєстрував три кримінальні справи, в яких фігурантами виступав він і відомий завдяки скандалу з «свінооборонпромом» Олег Гладковський. Вони нібито брали участь у закупівлях Міністерством оборони України за завищеними цінами старих БМП-1 випуску 1966-1983 рр. у польської фірми через ланцюжок посередників. У той період за відділ зовнішніх контактів підрозділу «Укроборонпрому» «Спецтехноекспорт», який вів угоди зі закупівель техніки, відповідав син Сергія Пашинського Антон.

У теперішній же час, за інформацією ЗМІ, саме структури Пашинського продовжують контролювати закупівлі військової техніки для держави. Схема нібито така: в бюджет закладається закупівля техніки у близькою до екс-депутату компанії. А компанія, аналогічно попередньої схеми, закуповує стару американську бронетехніку через Польщу.

При цьому через б/у імпорт штучно страждає власна галузь. Так, український виробник бронемашин НВО «Практика» не отримав на 2021 рік жодного одного держзамовлення. Для «виправдання» ситуації прозахідники розгорнули кампанію з його дискредитації.

І, як ми згадали вище, незважаючи на те, що українська компанія могла проводити модернізацію куплених в США військових автомобілів, контракт на послуги отримала американська компанія.

Контроль над українською оборонкой

Збільшувати обсяги військових замовлень з України у США виходить не тільки завдяки партнерству, але в першу чергу - завдяки контролю над українською оборонною сферою, здійснюваному переважно в партнерстві з Великобританією.

З вересня 2016 р радниками при Міноборони України стали колишній командувач Сухопутними силами Великобританії, генерал Нік Паркер і колишній голова Центрального командування збройних сил США генерал Джон Філіп Абізаїд. Обидва брали активну участь в оборонній реформі в Україні.

Міжнародний аудит «Укроборонпрому» в 2019 р проводила британська компанія Baker Tilly Ukraine, що могло сприяти доступу до держтаємниці і військової таємниці України представникам Великобританії. Крім цього, до держтаємниці отримав доступ пов'язаний з Джорджем Соросом громадянин Литви Айварас Абромавічус, екс-глава «Укроборонпрому», на його місце прийшла також людина Сороса - Юрій Гусєв.

Крім цього, в наглядовій раді концерну присутній колишній чиновник Міністерства оборони США Ентоні Тетер, який, за словами екс-голови концерну Павла Букіна, має ключовий вплив на прийняття наглядовою радою рішеннь. До цього він працював на посаді радника з питань довгострокового розвитку «Укроборонпрому».

Під їхньою егідою концерн планують ліквідувати і перетворити в 6 холдингових компаній, а авіабудівника «Антонов» як конкурента американським літакам доводять до банкрутства. Крім цього, США вкрай активно перешкоджають продажу «Мотор Січі».

Читайте також: США і Китай "воюють" за "Мотор Січ" - що робити Україні

Що у сукупності допомагає США знижувати конкуренцію в цільових галузях України на свою користь. А Україна залишається в мінусі, втрачаючи виробництва, технології, ринки і прибуток від високотехнологічного експорту, переходячи на сировинну модель економіки.

Замість висновків

Завдяки здійснюваним Україною закупівлям озброєнь і техніки у США, американські підприємства отримують замовлення на виготовлення нового озброєння або ремонт старого. Часто це відбувається на шкоду українському виробнику.

Цікавий момент із закупівлями неактуального на даний момент озброєння, яке за контрактом не можна використовувати на лінії зіткнення. За заявою головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака у липні 2020 р українських військових активно навчають роботі з Javelin, а в подальшому кожну вхідну в зону ООС бригаду планують ними посилювати. Що може вказувати на «притримування» цього типу озброєнь до певного часу, а саме обмеження при необхідності можуть скасувати.

Україні варто було б переглянути політику закупівель військової техніки у США і не набувати списане, оскільки, по-перше, така техніка нашій країні дістається недешево за рахунок ремонту і модернізації, а по-друге, з огляду на її вік, вона може підвести в самий важливий момент і привести до людських втрат.

Єва Антоненко

Новини

Популярні теми форуму

analytics