Close button

Введено в експлуатацію новий український радіотелескоп РТ-32

Введено в експлуатацію новий український радіотелескоп РТ-32

Вчені Національної академії наук України спільно з українськими організаціями космічної галузі, приватними компаніями та Тернопільським національним технічним університетом імені Івана Пулюя створили радіотелескоп сантиметрового діапазону довжин хвиль РТ-32 на базі 32-метрової антени МАRK-4В, розташованої поблизу м. Золочів Львівської області, повідомляє офіційний сайт НАН України, повідомляє Еспресо.TV.

Пошук шляхів створення нового радіотелескопу розпочався у 2014 році. Тоді після анексії Криму, Україна втратила доступ до однієї з найбільших в світі антен – радіотелескопу РТ-70 Національного Центру Управління та Випробувань Космічних Засобів біля Євпаторії.

Головною особливістю радіотелескопу РТ-32 є його багатодіапазонність та багатоканальність. Наразі частотно-селективний пристрій дозволяє проводити одночасні спостереження в діапазонах 6 та 1.35 см (С- та К-діапазони), а після введення в дію приймальної апаратури діапазону 3 см (Х-діапазон) телескоп зможе працювати в трьох діапазонах одночасно: 6, 3 та 1.35 см.

Рівень апаратного забезпечення створеного радіотелескопу дозволяє вирішувати широке коло задач: від радіоастрономії до ближнього космосу.

РТ-32 може працювати як автономно, так і в якості елемента інтерферометричних мереж та систем космічного зондування.

РТ-32 має змогу працювати одночасно в декількох частотних діапазонах, а разом з кластером радіотелескопу ГУРТ, що розробляється в Радіоастрономічному інституті НАН України, може стати унікальним надширокосмуговим інструментом.

Завершення проекту зі створення радіотелескопу планується у 2023 році.

Новини

Популярні теми форуму

analytics