Close button

У людей з сепсисом в крові знайшли невідомі частинки

У людей з сепсисом в крові знайшли невідомі частинки

Дослідники вперше виявили у мишей з сепсисом в крові довгі тонкі «колбасообразние» структури. Швидше за все, їх утворення пов'язане із запальним процесом, повідомляє ПМ.

Автори дослідження, опублікованого в Journal of Experimental Medicine, помітили довгі тонкі освіти, що прилипають до стінок кровоносних судин у мишей, і зрозуміли, що в медичній літературі вони не описані. Більш глибокий аналіз показав, що вони складаються з нейтрофілів - імунних клітин, які одними з перших реагують на травми і патологічні процеси всередині тіла.

Нейтрофіли переміщаються по кровотоку, перекочуючись уздовж стінок судин. Вчені виявили, що при цьому вони залишають після себе фрагменти, які в кінцевому підсумку перетворюються в витягнуті структури. Нейтрофіли прикріплюються до стінок судин за допомогою спеціальних трубочок і в міру руху клітин ці трубки стають довшими.

q7wlaq2k6k_big.jpg

Врешті-решт вони розриваються і нейтрофіли відриваються від стінок посудини. Залишки трубочок при цьому залишаються в кровотоці. Візуалізація показала, що ці структури прилипають до стінок кровоносних судин на деякий час, після чого згортаються в більш щільні частинки і утилізуються організмом.

Вчені знайшли такі витягнуті структури тільки в культурах клітин, у мишей і людей з сепсисом. Це пояснює, чому дослідники помітили їх лише зараз. Через підвищення кількості нейтрофілів в крові хворих сепсисом, збільшується і число обірвалися трубочок, які не встигають утилізуватися і стають помітними. Виявлені вченими структури можуть в майбутньому використовуватися в якості біомаркерів різних захворювань, але поки що технологія їх аналізу ще дуже сира.

Микита Шевцов

Новини

Популярні теми форуму

analytics