Close button

Зеленський просить відкласти законопроект по КСУ

Зеленський просить відкласти законопроект по КСУ

Глава держави звернувся до парламенту з проханням поки не розглядати його законопроект про перезавантаження Конституційного суду, повідомляє Корреспондент.

Президент Володимир Зеленський просить Верховну Раду не розглядати його законопроект по перезавантаженні Конституційного суду до отримання висновків Венеціанської комісії. Про це в середу, 9 грудня, повідомляє прес-служба Офісу президента.

"Глава держави звернувся з проханням до парламенту не розглядати цей законопроект до того моменту, як отримаємо висновки Венеціанської комісії щодо ситуації, яка склалася після знищення суддями Конституційного суду України системи контролю за електронним декларуванням в нашій державі, і щодо самого цього рішення", - йдеться в повідомленні.

В ОПУ додали, що чекають на висновки Венеціанської комісії вже в кінці поточного тижня.

В Офісі президента висловили переконання, що Конституційний суд України як інститут цілком може діяти так, щоб отримати від суспільства високий рівень поваги і довіри, забезпечити безумовне дотримання і виконання конституційних цінностей, принципів і норм.

У Зеленського заявили, що частина нинішнього складу суддів Конституційного суду своїм рішенням про скасування відповідальності за брехню в деклараціях унеможливило повагу і довіру до діяльності цих конкретних суддів. Також зазначається, що відповідне рішення було прийнято з порушенням законодавства, чинних міжнародних договорів України, регламенту самого Суду, а також в умовах реального конфлікту інтересів багатьох суддів і без належного дотримання процедури.

Відзначається, що у Верховній Раді є понад десяти законодавчих ініціатив, які покликані вивести Україну з кризи, спровокованої суддями Конституційного суду.

"Не може йти мови про те, що прийняття лише якогось одного закону досить для того, щоб відновити повноцінну роботу антикорупційної інфраструктури, в тому числі електронного декларування, а також для того, щоб відновити довіру до діяльності КСУ", - додали в Офісі і підкреслили, що позиція ОПУ полягає в необхідності відновити повагу і довіру суспільства до КС, "підірване окремими суддями, які голосували за це ганебне рішення".

Нагадаємо, 25 листопада президент Володимир Зеленський звернувся до Венеціанської комісії з проханням провести оцінку конституційній ситуації, викликаної рішенням КСУ від 27 жовтня. Зеленський вважає, що останні рішення КСУ щодо базового для антикорупційної інфраструктури України законодавства призвели до конституційної кризи.

Також стало відомо, що Зеленський вже обговорював питання КСУ з главою Венеціанської комісії Джанні Букіккіо.

Новини

Популярні теми форуму

analytics