Close button

Ханука-2020: дата, історія і традиції свята

Ханука-2020: дата, історія і традиції свята

Завтра, 10 грудня, розпочинається значимий єврейське свято - Ханука-2020. Це красиве і видовищне свято, під час якого запалюють свічки і пригощають дітей солодощами. Коли відзначається Ханука в 2020 році в Ізраїлі, як і історія та традиції свята Хануки, дізнайтеся в нашій статті, повідомляє Сегодня.

Ханука починається 25 числа єврейського місяця кіслева і триває вісім днів, до 2 або 3 числа місяця тевета. У 2020 році святкування Хануки доводиться на період з вечора 10 грудня до вечора 18 грудня.

Що таке Ханука у євреїв: історія і значення свята

Ще в 332 році до н.е. місто Іудея добровільно перейшов під владу Олександра Македонського, який не втручався в релігійне життя євреїв. Але після його смерті все змінилося - місто неодноразово переходив з рук однієї династії в руки інший.

Гарячою точкою став прихід до влади Антіоха Єпіфана в 175 році до н.е., при ньому еллінізація негрецького населення міста набула особливо жорстких форм: Тора була під забороною, а дотримання єврейських законів - серйозним злочином. Крім того, Антіох дав своє ім'я Єрусалиму і розграбував Храм.

Читайте також: Топ-4 найпопулярніших подарунків на Новий рік

Іудеї були не згодні з таким станом справ і почали повстання. Ватажком стала сім'я Маккавеїв. Незначне військо повстанців і відсутність у них доброї зброї не завадили витіснити армію Антіоха за межі міста. Робили вони це окремими невеликими загонами.

За три роки Єрусалим був звільнений від Антіоха і його армії. За легендою, піднявшись на Храмову гору, євреї знайшли в Храмі масло для лампад, якого вистачило лише на один день. Але сталося диво - вогонь у золотій менорі горів цілих вісім днів. Таким чином був заново освячений Храм.

Традиції свята Хануки

Основний традицією свята стало подія, пов'язана з освяченням Храму. Відповідно до неї, щовечора запалюють свічки: одну - в перший день свята, дві - у другій, і так до восьми, використовуючи для цього спеціальний свічник - ханукію.

Мають свічки з свічником навпаки мезузи, при вході в кімнату, де зазвичай збираються всі члени родини. Відзначається, що світло ханукальних свічок не можна використовувати в побутових цілях - наприклад, для читання.

Після перемоги євреїв в 164 році до нашої ери було встановлено, що вісім днів, починаючи з 25 числа місяця Кіслев, будуть днями веселощів. При цьому дні Хануки не є вихідними в Ізраїлі, тому що люди продовжують працювати.

Читайте також: Весільний гороскоп на 2021 рік за знаками Зодіаку

До слова, Ханука означає урочисте відкриття, освячення. У цей день прийнято вимовляти подячну молитву "Галель" і пригощати дітей солодощами, давати їм гроші.

Під час цього свята прийнято грати в ханукальну дзигу, на кожній з чотирьох граней якого написана перша буква слів фрази "Диво велике було тут" (якщо справа відбувається в Ізраїлі) або "Диво велике було там" (у діаспорі).

На Хануку готують пончики з дріжджового тіста з різними начинками і латекс. При цьому головним компонентом цих страв є рослинна олія, адже свято стосується масла.

Єврейська мудрість говорить: "Трохи світла достатньо для того, щоб розсіяти велику темряву".

Ольга Козачок

Новини

Популярні теми форуму

analytics