Close button

Прототип корабля SpaceX Starship вибухнув

Прототип корабля SpaceX Starship вибухнув

10 грудня близько 00:40 ночі за київським часом відбулося ключове для SpaceX випробування: в безпілотний політ на висоту близько 12,5 км компанія відправила восьмий тест-прототип космічного корабля Starship SN8, повідомляє Лига.net.

Корабель успішно злетів на трьох двигунах, поступово відключив два (планово?), Досяг потрібної висоти, після чого прийняв горизонтальне положення і за допомогою крил витримував потрібне положення при поверненні / спуску.

Заключний маневр - перехід з горизонтального положення знову у вертикальне і гальмування двигунами - був виконаний успішно, крім останніх секунд: кораблю не вистачило тяги, щоб м'яко сісти практично на ту ж майданчик. Ймовірно, проблема з включенням двигунів. Starship вдарився об поверхню і розбився.

20201210011856-3162.jpg

Реакція Маска:

Команда SpaceX назвала тест "прекрасним". Всі подробиці - пізніше.

Глава компанії Ілон Маск оцінював вірогідність успіху тесту приблизно в 33%. Спроба суборбітального льотного випробування проведена з полігону компанії в Бока-Чіка, округ Кемерон, штат Техас.

Фото: Ілон Маск / SpaceX

У польоті випробували злітну / посадкову аеродинаміку корабля, включаючи руху закрилків, синхронну роботу трьох метанових двигунів Raptor, стійкість прототипу при посадці і інші параметри.

Повертається політ космічного апарату таких габаритів поки ніхто не проводив.

За плечима у SpaceX вже були два льотних випробувань "голих" образів Starship на кілька десятків метрів у висоту. Фактично, тоді літали лише обладнані двигунами і основними системами резервуари для палива - Starship SN5 і SN6. На цей раз злетів корабель з майже закінченим зовнішнім виглядом.

Довідка. Фінальний варіант багаторазового корабля Starship разом зі ступенем SuperHeavy буде висотою близько 120 м, діаметром 9 м, стартовою масою до 5000 т. Вантажопідйомність хочуть довести до 150 т на низьку навколоземну орбіту. Матеріал корпусу - легована сталь. Проектується як для близьких (з однієї точки Землі в іншу), так і далеких польотів в космос, в тому числі на Місяць і Марс. Планується, що корабель зможе брати на борт до 100 чоловік. Raptor - рідинний двигун закритого циклу з повною газифікацією компонентів палива (рідкі метан і кисень).

SuperHeavy в збірці з кораблем буде виглядати так (натисніть, щоб збільшити; ілюстрація - twitter.com/Neopork85):

Ілюстрація: Bart Caldwell / twitter.com/Neopork85

Всього за час тестів "Раптор" провели на вогневих випробуваннях близько 16 000 секунд (це приблизно 330 циклів запуску).

Додаткові стрім:

Новини

Популярні теми форуму

analytics