Close button

Маса створених предметів перевищила масу всього живого

Маса створених предметів перевищила масу всього живого

За прогнозами вчених, до 2040 року цей розрив буде тільки збільшуватися і зросте втричі, повідомляє УНИАН.

Маса предметів, які створила людина, в 2020 році перевищить масу всіх живих істот на планеті.

Відповідне дослідження ізраїльські вчені опублікували в журналі Nature, передає Громадське.

Вчені порахували масу штучного матеріалу, створеного з 1900 року і до 2020 року, і порівняли її з масою всього живого на планеті (біомасою). Їх дослідження показує, що через збільшення споживання і розвитку міст маса штучних предметів перевищила біомасу.

На початку ХХ століття маса антропогенних об'єктів дорівнювала приблизно 3% загальної біомаси в 1,1 тератонни (потрібно додати 12 нулів). У 2020 році маса штучних матеріалів досягла 1,1 тератонни і перевищила масу всього живого.

Найбільший вплив на збільшення маси штучних об'єктів мали будівельні матеріали, зокрема цегла, бетон і асфальт. Також значний вплив мають пластикові предмети. Маса предметів, виготовлених людьми, становила 5% від біомаси в роки після Другої світової війни. Потім розрив почав швидко скорочуватися.

Протягом останніх п'яти років людство виробляє предмети зі швидкістю 30 гігатонн (додати 9 нулів) в рік. За прогнозами вчених, якщо виробництво буде тривати такими темпами до 2040 року, то маса штучних предметів зросте втричі до 3 тератонн.

Збільшення маси антропогенних об'єктів впливає, зокрема, на рослини. Так, через вирубку лісів, забудови, посівів сільськогосподарських культур зменшується різноманітність рослин.

Новини

Популярні теми форуму

analytics