Close button

Європа домовилася про своє спасіння

Європа домовилася про своє спасіння

Влада Польщі та Угорщини заявили, що досягли домовленості з керівництвом Євросоюзу щодо семирічного бюджету, який, як очікується, дозволить врятувати економіку Європи, пише Bloomberg, повідомляє Bloomberg.

За словами віце-прем'єра Польщі Ярослава Говіна, Варшаві та Будапешту вдалося домовитися з головуючою в ЄС Німеччиною і узгодити новий семирічний бюджет на 2021-2027 роки. Його сукупний обсяг складе 2,2 трильйона євро (проти 960 мільярдів у 2014-2020 роках).

750 мільярдів євро із загальних коштів підуть на формування фонду підтримки європейської економіки, який буде фінансуватися за рахунок розміщення облігацій від імені Єврокомісії. 500 мільярдів будуть розподілені між найбільш постраждалими від пандемії коронавируса країнами у вигляді грантів, ще 250 мільярдів - у вигляді пільгових кредитів. Джерелом решті частини бюджету стануть внески членів ЄС.

Ухвалення семирічного фінансового плану було заблоковано Польщею і Угорщиною, які не погодилися з ключовим принципом розподілу коштів. Згідно з ним, обсяг фінансування кожної країни безпосередньо залежить від того, наскільки вона слід стандартам верховенства права. Варшава і Будапешт часто критикувалися Брюсселем за відхилення від них, зокрема, через нового польського закону, фактичного заборонив в країні аборти.

Говін не розкрив подробиці угоди з Німеччиною, проте зазначив, що воно дозволить «зберегти суверенітет Польщі і ЄС». У разі зриву домовленостей Євросоюз змушений був би задіяти з січня екстрений бюджет, що означало б скорочення фінансування основних статей витрат.

Новини

Популярні теми форуму

analytics