Close button

Що думають підприємці про карантин з 8 січня

Що думають підприємці про карантин з 8 січня

Жорсткий локдаун в Україні - справа вже вирішена. Сьогодні Кабмін прийняв постанову про введення додаткових карантинних обмежень з 8 по 24 січня, повідомляє Страна.ua.

При цьому в уряді заявили, що залишають за собою право оперативно змінювати терміни, якщо епідеміологічна ситуація в країні погіршиться.

Ми вже писали, які вводяться обмеження.

Зокрема, забороняється робота кафе, барів, ресторанів, непродовольчих магазинів та ринків, кінотеатрів і театрів, спортклубів та басейнів, ТРЦ.

Також будуть заборонені всі масові розважальні, культурні та спортивні заходи.

При цьому зробили виняток для готелів, салонів краси та перукарень. Першим дозволили працювати (хоча готельєри побоювалися заборон і вже прогнозували провал гірськолижного сезону). Для других є умова - можна працювати виключно за попереднім записом, без очікування клієнтів в салонах.

Цікаво, що Кабмін прийняв рішення про карантин також "до Нового року" і "на час карантину до 28 лютого". Там умови інші.

Наприклад, на грудень для ресторанів вирішили зробити послаблення і дозволили їм працювати до 23.00, в новорічну ніч - до першої години ночі. А до кінця лютого будуть діяти стандартні обмеження "помаранчевої" зони - скажімо, кінотеатрам можна працювати при розсадженні через одне крісло, а спортклубу - при наявності площі в 10 квадратів на кожного відвідувача.

Але підприємців така велика кількість новин остаточно заплутало. Вони не можуть зрозуміти, як і коли їм можна буде працювати, тим більше що поки сама постанова за жорстким локдауну не опубліковане (його не було в порядку денному Кабміну, на самому засіданні текст розіслали міністрам).

Саму постанову прийняли з умовою доопрацювання протягом дня. Як сказав нам глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський, документ ще допрацьовують і тільки після цього він з'явиться у відкритому доступі. У теорії, можуть з'явитися додаткові зміни.

Тому загальні настрої у бізнесу зараз не найкращі. Підприємці кажуть: січневий локдаун, звичайно, краще грудневого. Як мінімум збитки будуть меншими. Але їх обурює вибірковий підхід - чому готелю і транспорт працюватимуть, а ресторани та магазини - немає.

Як січневий локдаун вдарить по бізнесу.

"Ринки будуть працювати підпільно"

Саме введення локдауна не є для бізнесу сюрпризом - про нові обмеження вже було відомо, чекали лише офіційного рішення.

Втім, новина про дату "Ч" від цього не стала менш болючою.

"Візьмемо, наприклад, ринки, яким забороняють працювати. Так, людям обіцяють по 8 тисяч і компенсації за ЄСВ. Але просять натомість набагато більше, ніж дають. Цих грошей не вистачить навіть, щоб вижити, тим більше зараз зима, час підвищених платіжок по комуналці", - говорить глава Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Крім того, багато продавців на ринках працюють неофіційно - вони не оформлені як фізособи-підприємці, і, по суті, є найманими працівниками ФОПів, але без оформлення. Виходить, що вони за локдаун взагалі нічого не отримають.

В теорії січень - не найактивний місяць для ринків. Але рік на рік не доводиться.

"Наприклад, в окремі роки вже з 3-4 січня починалася активізація, і йшли хороші продажі", - говорить Дорошенко.

Він прогнозує, що в деяких регіонах місцева влада не введе заборони на роботу ринків, щоб не провокувати соціальну напругу. Плюс - деякі торговці стануть працювати "підпільно", скажімо виставляти лотки просто на вулицях.

Ресторани розраховують заробити в грудні

Настрої у рестораторів двоїсті.

"Добре, що до локдауна дозволили працювати до 23.00, а в новорічну ніч - до години. Це дозволить ресторанам заробити хоч щось до Нового року і на саме свято. Плюс також в тому, що про локдаун попередили заздалегідь - це дозволить спланувати збитки. Але дивує вибірковий підхід до локдауну - готелі чомусь працюватимуть, як і транспорт, хоча там ризики заразитися як мінімум не нижче, ніж у ресторанах", - говорить співвласниця "Відьма-бару "Лиса гора" Олеся Остафієва.

За словами керівника компанії "Ресторанний консалтинг" Ольги Насонової, січень - один з найгірших місяців для ресторанного бізнесу.

"Виручка - 30-50% від грудневої. Люди витрачають всі гроші в грудні, так що на час після Нового року вже нічого не залишається. Плюс - багато хто виїжджає. В цьому році туристів буде менше, але все ж люди планують канікули - візити до родичів або подорожі по Україні. Тому через локдауна в січні нові банкрутства ресторанів і масові звільнення персоналу навряд чи будуть. А послаблення в грудні дозволять додатково заробити", - вважає Насонова.

"Підйомники не закриють"

Втім, по готелям, яким все зараз заздрять, поки теж незрозуміло. З одного боку, великі об'єкти будуть працювати. Але незрозуміло, що буде з невеликими готелями. Плюс є питання з лижного сезону. Адже масові спортивні заходи заборонять, а значить, можуть вимкнути й підйомники.

Глава Асоціації індустрії гостинності Олександр Лієв каже, що нічого не закриється.

"Підйомники й катання на лижах - це не спортивні заходи, це готельна інфраструктура. Ми вітаємо рішення влади дати можливість готелям працювати. Інша справа, що сезон все одно виявиться набагато гірше очікуваного - буде тільки 25% докарантинних обсягів. По-перше, впала платоспроможність населення, по-друге, багато хто просто бояться їхати. та й заклики влади проводити канікули вдома на багатьох діють", - вважає Лієв.

"Головне - щоб в грудні все скупилися"

Співвласник мережі "Планета кіно" Дмитро Деркач каже, що для кінотеатрів локдаун з 8 по 24 січня краще, ніж якби довелося закритися в перший тиждень січня.

"Але в цілому я проти локдауна, особливо якщо громадський транспорт продовжить працювати. Логіку не розумію", - говорить він.

"Січень зазвичай спокійний місяць, люди і так мало купують, більше витрачають на розваги і їжу. Тому для одягу цей місяць провальний. Головне - щоб в грудні все скупилися", - зазначає керівник агентства MPR Communications Group і простору українських дизайнерів Designer's Room в ТРЦ Art Mall Лідія Маркова.

Але ось чи підуть люди за подарунками до Нового року і чи будуть витрачати гроші напередодні "голодного" січня - невідомо.

"Втрати у бізнесу будуть однозначно, просто поки незрозуміло, в яких обсягах", - підсумував глава руху SAVEФОП Сергій Доротич.

Людмила Ксьонз

Новини

Популярні теми форуму

analytics