Close button

Якими зарплатами Польща заманює українських медиків

Якими зарплатами Польща заманює українських медиків

Українських лікарів звуть до Польщі лікувати коронавірус, але зарплати там в рази більше, ніж в Україні, повідомляє Страна.ua.

Тому що своїх лікарів не вистачає (багато хто виїхав в країни Західної Європи, де платять більше), через епідемію польська влада обіцяє спростити працевлаштування медиків з-за меж Євросоюзу.

Сенат Польщі ухвалив відповідну поправку в закон по боротьбі з COVID-19, або так званий ковідний акт (але його ще повинен підписати президент).

Цим документом скасовується обов'язкова нострифікація (підтвердження) дипломів українських і білоруських лікарів.

З цієї ж поправці лікарям, які лікують "ковід", вдвічі підняли зарплати. Разом з надбавками виходить близько 12-15 тисяч злотих (близько 100 тисяч гривень).

Втім, українським лікарям, як пояснив глава канцелярії прем'єр-міністра Польщі Міхал Дворчік, будуть платити менше. Крім того, перший рік ці фахівці будуть працювати під наглядом польських колег.

Опитані нами експерти говорять, що наші медики можуть розраховувати на 50-80 тисяч грн чистими - що за українськими мірками пристойно, але це ніяк не космічні зарплати в 300-400 тисяч гривень, якими зазивають українців (такі ставки, як пояснив нам Томаш Богдевіч з агентства з працевлаштування Gremi Personel, тільки у висококласних польських хірургів і анестезіологів).

Ми з'ясовували, які зарплати і умови чекають українських лікарів в Польщі.

"А ми що? Запросимо шаманів з Гвінеї?"

"Ми можемо набрати першу групу з кількох десятків лікарів з України протягом двох тижнів", - сказав в інтерв'ю виданню Rzeczpospolita президент агентства з працевлаштування Кшиштоф Інглот.

Раніше для працевлаштування в Польщі від українських лікарів вимагали підтвердити диплом, а це тяганина на довгі місяці. Під час епідемії, обіцяють польська влада, потрібно лише знати польську мову, мати за плечима трирічний досвід роботи, а диплом лікаря всього лише повинен запевнити консул Польщі.

Спростити працевлаштування українських лікарів поляки мали намір ще до епідемії, а коронавірус загострив проблему дефіциту лікарів, від якої Польща потерпає останні роки (не вистачає десятків тисяч рук, так як польські медики їдуть в Західну Європу). У польських лікарнях перебуває понад 10 тисяч пацієнтів з COVID-19.

В Україні вже готуються до відтоку лікарів до Польщі і дефіциту фахівців.

"Польща скасувала нострифікації дипломів українським медикам. Тепер вони можуть безперешкодно туди поїхати і працювати. Їх там чекають. І якщо ми не підвищимо їм зарплати - повірте, вони всі поїдуть за кордон", - заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов у Верховній Раді.

І проблема відтоку не тільки в зарплатах, але в медреформу, яку запустила Супрун і продовжує команда Зеленського.

"Поляки чудово розуміють, що очікує Україну після" медреформи "- лікарні будуть закриватися, а українські лікарі масово виїжджати за кордон, де їх уже чекають. Через цей шлях пройшли багато країн Східної Європи, які починали робити реформи, не подбавши про людський потенціал, і дуже скоро опинилися перед фактом, що лікувати громадян стало нікому.

Поляки вирішили реагувати швидко, запропонувавши українським лікарям спрощені умови працевлаштування, щоб не втратити унікальну можливість вирішити свою проблему гострого дефіциту кадрів за рахунок хороших фахівців з України. Але, на їх щастя, поруч є Україна, яка наполегливо наступила на ті ж граблі, і тепер свій дефіцит лікарів вони поповнять за наш рахунок. За чий рахунок потім поповнимо дефіцит лікарів ми? Запросимо шаманів з Папуа - Нової Гвінеї? "- написала на своїй сторінці в Фейсбуці відомий лікар Ольга Богомолець.

Скільки насправді отримають наші лікарі в Польщі

Тим часом в Україні посередники вже рекламують вакансії для медиків на зарплати зі ставкою 200 злотих (1,5 тис. Грн) на годину, що при 200 годинах в місяць, з наднормовими, як обіцяють сайти, нібито виходить до 300 тисяч гривень.

Про гігантських зарплатах для українських лікарів у Польщі заявив Василь Воскобойник, президент української асоціації підприємств з міжнародного працевлаштування.

пропозиція про працевлаштування

медики в польщі

"Польща збільшила розмір заробітних плат для своїх лікарів до рівня Німеччини. Таким чином вони стримують відтік своїх кадрів за кордон і додатково запрошують до себе на роботу українських фахівців, пропонуючи заробітні плати на рівні 300-400 тисяч гривень на місяць. А що робить українська влада ? Вона не може забезпечити навіть зростання заробітної плати лікарям до 23 тисяч гривень. у кого-то ще є сумніви в тому, що трудова міграція з України найближчим часом скоротиться? " , - написав Воскобойник в Фейсбуці.

%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BA_%D1

"За 400 тисяч я сам поїду до Польщі працювати", - заявив в ефірі одного з телеканалів президент Асоціації анестезіологів Сергій Дубров, якого цитує Воскобойник.

Ми з'ясували, що ніяких "300-400 тисяч", звичайно, українцям не заплатять.

"Такі зарплати - тільки у світил. У звичайного лікаря ставка - 6-7,5 тисяч злотих (46-53 тисяч грн). Тим, хто лікує" ковідних ", обіцяють надбавки у вигляді подвійної зарплати, тобто 12-15 тис. злотих (і то закон ще на підписі у президента). Найнятим з-за меж ЄС лікарям для лікування "ковіда", природно, будуть платити менше - як кажуть експерти, близько 7-10 тис. злотих (53-76 тис. грн) . насправді польські лікарі під час епідемії самі скаржаться на низьку зарплату і на погані умови, медсестри навіть погрожували страйком. і тоді Сенат прийняв поправки до "ковідному закону" про надбавки.

А фейк про великих зарплатах запустив один парламентарій з правлячої партії Станіслав Карчевський, який на телебаченні заявив, що лікарі добре заробляють, мовляв, сам знає одного, який має 50 тисяч злотих (380 тисяч гривень). Може, і є такі унікальні доктора в якихось приватних клініках, але це явно не про пересічного лікаря ", - розповів польський журналіст Павло Беднарз.

За зміну - 7,5 тисяч гривень

Поки ж українських докторів в Польщі працює трохи - це ті, хто пройшов через процедуру підтвердження диплома, вивчив мову і здав іспит.

"На даний момент, щоб працювати лікарем в Польщі, потрібно не тільки досконало вивчити польську мову (здати іспит), нострифікації документи, а й пройти стажування і скласти Державний лікарський іспит. Це все займає 2-3 роки і витрати в понад 10 тис . євро ", - розповідає нам Володимир Леус, лікар з Івано-Франківська.

За останніми даними вищої палати медицини, в державних клініках Польщі працюють лікарями тисяча сто тридцять сім іноземців, третина з них - з України (314 лікарів). Ще кілька десятків працюють в приватних лікарнях, за якими немає статистики.

"Моя колега з 15-річним стажем роботи вивчила польську, сім років тому виїхала до Варшави, підтвердила диплом і отримує близько 8 тисяч злотих (приблизно 60 тисяч гривень), що в рази більше, ніж вона заробляла в Україні. Лікарня чиста, сучасна" , - говорить лікар зі Львова Ірина Муха.

Лікар-терапевт з Києва Віталій Івасенко, який поїхав працювати до Варшави, розповідає, що в Польщі українським лікарям більше платять, ніж, наприклад, в Чехії, яка також популярна для медичної еміграції.

За його словами, початківець молодий спец без досвіду отримує близько 3,5-5 тисяч злотих (27-38 тисяч гривень), сімейні лікарі зі стажем роботи заробляють понад 10 тисяч злотих на місяць (близько 76 тисяч гривень), а у лікаря-фахівця - близько 20 тисяч злотих (150 тисяч гривень). Але у висококласних хірургів може бути і ще більше.

"Зі стажем і підвищенням кваліфікації дохід тільки зростає. Колишній віце-міністр охорони здоров'я Польщі зізнавався, що отримував 7 тисяч злотих і пішов з посади, оскільки з його досвідом він як лікар-терапевт запрацює принаймні в три рази більше", - говорить Івасенко .

Найбільше, каже він, оплачуються чергування лікарів-фахівців.

"Одна тисяча злотих (7,5 тисячі гривень) за зміну - не межа", - говорить нам Івасенко.

Роботу, за словами Івасенко, легше знайти в провінції, ніж у великих містах.

"Влітку 2015 роки я з'їздив до Варшави і тоді" загорівся ". З'явилося бажання переїхати сюди жити. Почав вивчати мову, вступив до медичної школи у Варшаві (типу нашого ПТУ), щоб мати спеціальність і адаптуватися в середовищі, - ділиться він своєю історією. - Це незабаром дозволило мені подолати мовний бар'єр і зайнятися підтвердженням диплома, що я успішно і зробив. я особисто спілкувався з потенційними роботодавцями, поїздив по країні.

Відразу за межами великих міст кадрів явно не вистачає, тому домовитися про співбесіду не важко. У мене вигідна спеціальність: терапевти потрібні скрізь. Але не тільки. Вузького спеціаліста не потрібно шукати роботу, клініки за них "б'ються". Багатьох може відлякати складність всіх етапів в процесі отримання права на лікарську практику в Польщі. Дійсно, тут є над чим поламати голову. Але результат того вартий. Лікарі - це еліта польського суспільства. Нарівні з адвокатами, суддями, системними аналітиками ".

До речі, медсестри, за його словами, в Польщі потрібні ще більше, ніж лікарі. У Варшаві робота для медсестри знайдеться і без досвіду. Отримують вони близько 3-3,5 тисяч злотих (23-27 тисяч гривень), це втричі-вчетверо більше, ніж в регіонах України (близько 5-7 тисяч гривень). У фельдшерів - 4-5 тисяч злотих (30-38 тисяч гривень).

В цілому на зарплату впливають кількість нічних змін, стаж роботи і категорія лікаря, місце роботи (державна чи приватна клініки), регіон роботи.

Місцеві лікарі не дуже люблять працювати вночі, тому нічні чергування оплачуються окремо, як бонус до ставки від 500 до 3 тисяч з гаком злотих (4-23 тисяч гривень) за один чергування.

Надбавка до зарплати йде і за вислугу років: 10% - при 10-літньому стажі роботи, 20% - при 20-літньому.

Як на перевірку буде проходити спрощене працевлаштування лікарів, експерти поки точно не розуміють.

"Визнання українських медичних дипломів не може бути прийнято Європейським Союзом, оскільки це означатиме визнання їх у всіх країнах - членах ЄС. У медичній раді також виступають за збереження нострифікації, вважаючи, що її скасування може негативно позначитися на пацієнтах. З'явиться ризик, що в лікарні будуть набирати лікарів-іноземців без кваліфікації. Але, можливо, на час епідемії буде зроблено виняток, подивимося ", - говорить нам Марек Ярзенбовскі, представник відділу охорони здоров'я з Глівіце під Краковом.

Олександра Харченко

Новини

Популярні теми форуму

analytics