Close button

Аюрведа: щоденні процедури для молодості і здоров'я

Аюрведа: щоденні процедури для молодості і здоров'я

У цій статті зібрані ефективні і прості рекомендації Аюрведи для підтримки здоров'я організму і краси тіла. Спробуйте скористатися ними у вашій щоденній життя, повідомляє Econet.

Аюрведа - це принципи гармонійної і здорового життя. В її основу лягли досвід, рецепти і вправи, напрацьовані багатьма поколіннями. Аюрведа - НЕ медицина і не філософія, це спосіб життя, який робить людину щасливою, бадьорим і молодим. Це найбільш повний і зрозумілий курс рекомендацій для тих, хто шукає кошти від недуг і для зміцнення здоров'я, психічні сили і душевну гармонію, справжні цінності і ясність думки.

Здоровий спосіб життя по Аюрведе

Щоденні процедури

Аюрведичні лікарі кажуть, що усвідомлене виконання щоденних звичайних процедур сприяє ефективній роботі організму.

Обмивання. Ніяке інше дія не сприяє в такій мірі знаходження правильного вібраційного тони цілого дня, як водні процедури рано вранці. Щоденні водні процедури очищають розум і тіло, сприяють довголіттю, знімають втому, запобігають пітливість, збільшують силу, покращують здоров'я, знімають сонливість, усувають дратівливість і підсилюють імунну систему.

Масла або паста з масла і муки - як очищає засіб краще, ніж хімічні мийні засоби, мило і шампуні. За невеликим винятком, усі типи продаються в магазинах милящіх засобів містять в собі луг. Шкіра поглинає хімічні речовини через пори, і всі органи піддаються їх впливу. До того ж практично всі гелі, шампуні змивають з шкіри, скальпа і волосся життєво необхідні масла, і тілу потрібно згодом відновлювати їх ціною додаткової витрати енергії.

Якщо людина користується покупним очисним засобом, то після обмивання він повинен нанести на шкіру гірчичне або оливкова олія для зменшення її сухості.

Особливо благотворний вплив під час прийняття душу або ванни надає напеваніе, тихе або більш гучне. Тихе напеваніе допомагає нормалізувати температуру тіла.

Обмивання ніг перед сном сприяє глибокому сну.

Розчісування волосся усуває з верхньої частини голови бруд, а часте розчісування (багаторазове протягом дня) покращує здоров'я і зір, направляючи потік електричної енергії до верхньої частини голови (подібно до того, як погладжування кішки створює електричний заряд).

Часте розчісування волосся особливо корисно літнім людям. Дерев'яні гребінці гарні для поліпшення зору, рогові - для волосся, срібні -для серця, а золоті - для мозку.

Дуже корисно давати себе причісувати дітям.

Звичка ж перебирати волосся пальцями небажана, оскільки це порушує сексуальну енергію через посилення роботи гіпофіза.

Стрижка волосся. Чоловіки повинні підстригати своє волосся щотижня або принаймні раз на місяць. Жінкам же, навпаки, не слід підстригати волосся, тому що вони потребують додаткової сонячної енергії, яка сприймається волоссям протягом дня.

І чоловіки і жінки повинні містити волосся в чистоті і ніколи не допускати їх сухості.

Обмивання волосся. Волосся повинні завжди бути чистими і наситити природними маслами. Сухість веде до втрати електричної енергії, послаблює пам'ять і збуджує фантазію.

Змити масло можна сумішшю гірчичного масла і муки з турецького гороху, нанесеної на волосся перед самим прийняттям душу. Прекрасним природним очищувачем волосся служать також йогурт і кефір. Ні в якому разі не можна користуватися штучними покупними засобами.

Індуси вважають, що чоловіки повинні голитися тільки в понеділок, середу і п'ятницю; жінки повинні видаляти зайві волосся з тіла через кожні п'ять днів. І чоловіки і жінки повинні уникати підстригати волосся на тілі або голові по вівторках, четвергах і вихідним. Нігті підстригати слід в дні, які підходять для гоління.

Аюрведичний масляний масаж

Щоденний масляний масаж є традиційною частиною аюрведического розпорядку дня. На його виконання потрібно приблизно від п'яти до десяти хвилин. Проводити масаж потрібно щоранку перед прийняттям душу або ванни, щоб очистити і врівноважити всю фізіологічну систему. Масажу можна навіть приділити всього дві або три хвилини.

Аюрведичний масляний масаж врівноважує вата-дошу у всьому організмі. Оскільки вата є легкою, холодної і сухої дошей, масаж з використанням теплого масла надає на неї пом'якшувальну і заспокійливу дію. Це дуже важливо, тому що під впливом стресу вата легко виходить з рівноваги, в результаті чого виникає хронічна втома. Крім цього, масаж стимулює циркуляцію і сприяє виведенню нечистот з усіх систем організму.

Перед використанням найкраще піддати масло термообробці, тобто очистити. Кожен день перед масажем масло слід підігрівати. Щоб це легше було зробити, зберігайте масло в невеликій пластиковій пляшці з кришкою, що відкидається. Для підігріву помістіть пляшку на кілька хвилин в ємність з гарячою водою.

Масажуйте тіло всією долонею, а не тільки кінчиками пальців. Для масажу округлих частин тіла (суглобів, голови) використовуйте кругові рухи, а прямі ділянки (шию, довгі кістки) масажуйте поздовжніми рухами. На більшості ділянок тіла застосовуйте помірний тиск, а області живота і серця масажуйте з легким натиском.

Завершивши процедуру масляного масажу, прийміть теплу ванну або душ, користуючись м'яким милом.

Догляд за зубами

Аюрведичні лікарі надавали великого значення догляду за зубами, яснами і порожниною рота. Через неправильний догляд за зубами можуть виникнути такі захворювання, як рак кишечника, виразка, хронічний тонзиліт, артрити. Це пов'язано з швидким зростанням кількості хвороботворних бактерій і мікробів в порожнині рота.

Щоб позбутися від зубного болю і інфекції, повільно пожуйте гвоздику, дозволяючи соку потрапити в хвору область. Для боротьби з інфекцією їжте червоний перець і пийте свіжий апельсиновий сік; в них міститься велика кількість вітаміну С. Їжте якомога більше імбиру, особливо взимку.

Частіше бувайте на сонці. Вітамін D - «сонячний еліксир» для здорових кісток і зубів. Молекули цього вітаміну виконують в організмі головне завдання - засвоєння кальцію і використання його солей для формування кісток і зубів.

Короткозорість, випадання і руйнування зубів, м'язова слабкість, хворобливе потовщення суглобів, підвищена збудливість, нервові розлади, дратівливість, безсоння, депресивний стан можуть бути викликані браком вітаміну D.

Полоскати рот після кожного прийому їжі срібною водою (щоб отримати таку воду, помістіть чисті срібні монети в воду на 1-2 дні).

Розчин муміє показаний у вигляді аплікацій, полоскань або ванночок при захворюваннях порожнини рота (гінгівіт, карієс у стадії плями, парадонта, стоматиті).

Більшість проблем з зубами можна вирішити, відповідним чином змінивши раціон.

  • Кровоточать ясна? Вам не вистачає вітамінів С, В, D і цинку.
  • Карієс розвивається у того, хто їсть багато хліба і цукру.
  • Ну а міцність зубної емалі безпосередньо залежить від наявності в організмі кальцію і фтору.

Для поповнення запасів кальцію необхідний сир. Цей продукт до того ж підвищить концентрацію іонів водню в порожнині рота, що також запобігає карієсу. А фтор повинен міститися в вашій зубній пасті і ... в покритті вашої сковороди або каструлі. Приготування їжі в такому посуді дозволяє по ходу теплової обробки збагачувати страви фтором.

Зробити зуби більш здоровими і красивими можна щодня масажуючи ясна кунжутним маслом. Наберіть повний рот теплого кунжутного масла і «поганяйте» його з боку в бік протягом 2-3 хвилин, але не ковтайте. Виплюньте масло і м'якими рухами помасажуйте ясна вказівним пальцем. Це прекрасна профілактична міра проти пародонтозу, інфекції і карієсу.

При пародонтозі, коли оголюються корені зубів, а чутливість зубів до тепла і холоду вказує на наявність бактеріальної інфекції, корисно змащувати ясна маслом чайного дерева. Така обробка допоможе зупинити подальший розвиток інфекції та зменшить або усуне чутливість до тепла і холоду.

Для зміцнення зубів і ясен корисно щодня з'їдати, гарненько прожувавши, кілька плодів інжиру.

У Аюрведе для очищення зубів використовуються гіркі і терпкі трави, частіше це ним, що володіє гірким смаком, і такі рослини, як базилік, листя дуба, білва. Можна приготувати прекрасний засіб для чищення зубів, змішавши в рівних співвідношеннях розтерті в порошок листя нима з будь-яким з цих в'яжучих рослин. Використовуйте цей засіб як звичайний зубний порошок. Також корисно полоскати рот відваром цих трав.

Свіже дихання

У Аюрведе вважається, що тіло духовно і фізично здорової людини виділяє пахощі квітів, а його дихання наповнене ароматом троянд. А неприємний запах від тіла і з порожнини рота розглядається як знак хвороби.

Найчастіше неприємний запах з рота виникає від поганої гігієни порожнини рота або через дієти, яка стає причиною поганого або слабкого травлення. Однак цей запах може також бути ознакою серйозних захворювань, таких як виразки, синусит, періодонтальні хвороби, погана робота нирок або проблеми з печінкою.

Аюрведа підкреслює, що для того щоб усунути причину неприємного запаху з рота, необхідно зміцнювати і захищати згасаючий шлунковий вогонь (агні), через якого і погіршується травлення. Дуже важливо не їсти важкої їжі і уникати холодних напоїв, морозива, сиру і йогурту, оскільки вони зменшують травний вогонь, що уповільнює травлення, підвищуючи ймовірність утворення ами.

Для поліпшення травлення після їжі пожуйте 1 чайну ложку суміші із смаженого насіння фенхелю і кмину (в співвідношенні 1 до 1).

Відновити свіжий подих допоможуть також сік або гель алое вера. Змішайте 1/8 чайної ложки меленого кмину з 1 столовою ложкою гелю або 1/3 склянки соку алое вера і приймайте з ранку і ввечері (після сніданку і перед сном).

Приготуйте собі зміцнює травлення чай, який можна пити після їжі: візьміть в рівних пропорціях насіння кмину, коріандру і фенхелю, акуратно потовчіть 1 чайну ложку насіння і висипте в 1 склянку окропу; накрийте кришкою і зніміть з вогню, залиште настоюватися приблизно на п'ять хвилин; процідіть і пийте.

Здоровий сон

Здорова людина, яка досягла 21 років, не повинен спати більше восьми годин на добу. Інакше сон тривалістю більше восьми годин створить в його організмі надлишок особливих психічних токсинів (Чітта-ама), який викличе почуття втоми і апатії протягом всього наступного дня.

Існує один основний принцип, що допомагає визначити необхідну для вас тривалість сну:

  • Якщо, прокинувшись, ви відчуваєте бадьорість, свіжі сили і оптимістичний настрій, тоді ви спали саме стільки, скільки необхідно вашому тілу.
  • Якщо ж, прокинувшись, ви відчуваєте втому і скутість, то, швидше за все, ви спали надто довго. У цьому випадку спробуйте щодня зменшувати час сну, поки не помітите, що, прокидаючись, ви відчуваєте свіжість і прилив сил.

Найкращим часом для сну визнаний період доби, що починається через три години після заходу сонця і завершується за 90 хвилин до сходу сонця. Відхід до сну з повним шлунком відволікає багато енергії, призначеної для відновлення сил тіла, збільшує вплив тамаса в організмі, а також призводить до поганих сновидінь.

Аюрведичні однак фахівці вважають, що за півгодини до сходу сонце посилає особливі промені, які пронизують атмосферу і дають особливу енергію тілу людини. Японські дослідники зафіксували, що десь за двадцять хвилин до сходу сонця вся біохімія тіла різко змінюється. Психіка стає найбільш вразливою. Навіть кров змінює свій склад. Саме в цей період найкраще формувати позитивні нейропрограмми. Тому рекомендується, щоб в цей час людина перебувала в стані неспання. Енергію, яку дає сонце, потрібно сприймати чистим організмом, і тоді організм буде нормально функціонувати протягом усього дня.

Крім усього іншого, в цей період діє вата, а вата, як відомо, відповідає за виведення з тіла продуктів розпаду. Тому якщо людина буде вставати раніше, то вата-доша зможе краще попрацювати і краще очистити його тіло від токсинів.

Найбільше відпочинок уві сні залежить від того, як ми їмо. Від їжі перед сном тіло важко трудиться уві сні і не відпочиває, сняться погані сни. Є слід не менше ніж за 3 години до сну.

Ось ще рекомендації Аюрведи щодо сну:

  • Перед сном мийте стопи і потім натирайте їх маслом - це природне заспокійливий засіб. Якщо людина кожен день масажує стопи з кунжутним маслом, він ніколи не буде хворіти, бо відновлює свою імунну систему.
  • Перед сном приділіть кілька хвилин дихальним вправам або медитації.
  • Під час сну на вас повинно бути якомога менше одягу; особливо шкідливо спати в шкарпетках.
  • Спіть головою на схід.
  • Ніколи не спите на кухні, а також не зберігайте їжу в спальній кімнаті.
  • Під час сну не закривайте обличчя. Звичка закривати обличчя дуже шкідлива, оскільки змушує дихати своїм власним відпрацьованим повітрям.
  • Аюрведа рекомендує спати на боці. Вважається, що сон на лівому боці полегшує травлення і дає людині енергію, а сон на правому боці дає можливість як слід відпочити.
  • Спати на спині Аюрведа не рекомендує. Сон на спині шкідливий для мозку. Особливо це погано для людей вата-типу, тому що при цьому починають працювати обидві ніздрі і тіло розбалансує (збуджується вата).
  • Найгірше спати на животі, тому що це повністю порушує дихання. Спати під відкритим сонцем дуже шкідливо, а під відкритою місяцем - дуже корисно.
  • Недосипаючи або взагалі не лягаючи спати, ви дуже шкодите своєму здоров'ю. Це висушує організм і послаблює вогонь травлення.
  • Рано вставайте і рано лягаєте. При правильному режимі сну поліпшується здоров'я, збільшуються багатство і життєва сила.
  • Денний сон допускається для здорових людей, які втомилися від важкої фізичної праці, а також для хворих, які відчувають сильні болі або страждають від хвороб дихальної системи і нудоти. Незважаючи на вищенаведені рекомендації, стародавні тексти з йоги взагалі забороняють спати вдень, за винятком випадків хвороби.
  • Якщо людина вимушено (не в силу звички) не спав вночі, він повинен проспати половину запропонованого часу на наступний ранок без прийняття їжі.
  • Людина, що страждає від безсоння або недостатнього сну, повинен пити молоко, робити масляний масаж тіла, ванни, змащувати голову, вуха і очі живлять маслами, знайти притулок у відчутті спокою і в приємних спогадах. Це відшкодує хороший сон.
  • Вагітним жінкам не рекомендується пересипати, це може привести до того, що дитина буде тупим і ледачим. Не рекомендується спати на відкритій місцевості, так як можуть напасти духи і дитина буде одержимим. Не рекомендується спати тільки на спині, оскільки пуповина може перекрутити, через що харчування плода буде утруднено.

Аюрведа: Щоденні процедури для продовження молодості і збереження здоров'я

Турбота про очі

Очі - дуже ніжний і чутливий орган сприйняття, їм легко завдати шкоди, а вилікувати можна лише часом і турботою. Найбільший ворог зору - раптові зміни температури, такі як сонячна ванна відразу ж після промивання очей холодною водою або ж сауна слідом за холодним душем. Згубно позначаються на зорі скошування очей, напруга очей для того, щоб розгледіти щось вдалині, так само як і денний сон і опір природної сонливості вночі.

Очі слід завжди захищати від диму, поганого повітря, надмірного сльозовиділення, надмірного використання п'янких речовин (від яких очі «наливаються кров'ю», втрачають свій природний блиск і здатність відбивати світло).

Ніколи не слід намагатися розглянути занадто малі об'єкти, не користуючись лінзами, і не потрібно писати дуже дрібним почерком.

Той, хто підтримує своє волосся сухими, не маючи їх маслом, також сприяє виникненню проблем у своїх очей, так само як і той, хто читає на заході чи пізно вночі. Читання при штучному освітленні викликає напругу очей.

Слід також по можливості уникати поїздки на швидко рухомих відкритих транспортних засобах, оскільки зустрічний повітря висушує очі.

Існує безліч способів зберегти і поліпшити зір:

  • Чудово діє споглядання предметів зеленого кольору, тому працювати або прогулюватися в саду або лісі дуже корисно для очей.
  • Можна також масажувати голову різними складами, беручи до уваги час року: придатні сандалова мазь при жаркій погоді, гірчичне масло при холодній погоді, масла чорного кунжуту і кокоса в помірні сезони.
  • Зір зміцнює також нанесення сандалової мазі в область між бровами; особливо корисно при цьому додати в мазь камфору і шафран (нерви поглинають пари камфори і йод з шафрану, безпосередньо стимулюють і живлять роботу зорового нерва).
  • Якщо очі відчувають втому або напружені, з метою профілактики потрібно тричі промити рот холодною водою.

Існує безпосередній зв'язок між ступнями і очима: цей зв'язок здійснюється за допомогою двох головних спинних нервів. Носіння взуття, яка не дозволяє ногам дихати, ускладнює роботу цих нервів і погіршує зір (так відбувається і при наближенні ніг до вогню або інших джерел надлишкового тепла).

Підтримуйте ступні в чистоті, і ваш зір поліпшиться. Зору допоможе також масаж ступень з пастами на основі глини, бруду і хни. Хна особливо хороша, але через її сильного охолоджуючого дії застосовувати її слід тільки в теплу і жарку погоду.

Мазь з мірних зерен кунжуту, втирати в голову перед водними процедурами, також послужить зміцненню зору і зменшить гастрит. Вдихання щіпки такого зілля раз або два на місяць корисно для зору, оскільки очищає пазухи і стимулює лобові частки мозку.

Вельми корисним є також плавання в чистій, нескаламученої воді з відкритими очима (але цього ніколи не слід робити в хлорованій воді).

Не слід висмикувати волосся з носа, тому що це сильно напружує нерви і м'язи обличчя і завдає шкоди зору.

Аюрведичні лікарі дають багато корисних і перевірених часом рекомендацій з підтримки сили і здоров'я очей. Ось деякі з них:

  • Споглядання сходу сонця - це одне з кращих вправ як для зміцнення очей, так і для оздоровлення всього тіла.
  • При відчутті печіння закапайте в очі перед сном по 1 краплі трохи теплого ДХІ. Масло змаже повіки і вії, заспокоїть і зміцнить очі. Потім втирайте масло (1 чайну ложку) в підошви ніг. Вранці ваші очі будуть ясними і щасливими!
  • У хворі очі також можна закапати по 3 краплі чистої рожевої води. Рожева вода володіє охолоджуючим дією.
  • При надмірній напрузі очей в Аюрведе рекомендується покласти на закриті очі шматочок стерильної вати, змоченої холодним козячим молоком. Це зменшить напругу очей і поліпшить ваше самопочуття. (Якщо немає козячого, можна використовувати і коров'яче молоко, але козяче краще.)
  • Традиційний спосіб заспокоєння і зміцнення очей, застосовуваний в Аюрведе, -дивитися на полум'я свічки або лампади. Поставте лампу на відстані 50-75 см від очей і протягом 2-3 хвилин, не моргаючи, дивіться на полум'я. Ця процедура збільшує сяйво (теджас) очей.
  • Уникайте надмірних фізичних навантажень. У тих, хто піднімає великі тяжкості, при перенапруженні, при високому вмісті холестерину або тригліцеридів в крові, а також при діабеті або у курців через нікотинового отруєння внутрішньоочний тиск має тенденцію підвищуватися, що в подальшому може призвести до глаукоми.

Аюрведа: Щоденні процедури для продовження молодості і збереження здоров'я

Догляд за шкірою

У Аюрведе є багато рекомендацій, як зробити шкіру здоровою і красивою. Деякі з них ми наведемо тут.

1. Якщо ви хочете мати гарну шкіру, щодня перед сном приймайте тепле молоко з куркумою і медом. У Аюрведе вважається, що, якщо вагітна жінка регулярно приймає куркуму, у її дитини буде чудова шкіра!

2. Бліда тьмяна шкіра може бути ознакою анемії. Пийте морквяний і гранатовий соки, їжте варений буряк - вони є природними джерелами заліза. Це поліпшить колір шкіри.

3. Встановіть на сонці прозорий посудина з маслом, відповідним вашої конституції (кунжутне для вата-типу, кокосову або соняшникову для питта-типу, ДХІ або кукурудзяна для капха-типу). Нехай воно просочиться сонячними променями протягом 2-3 годин, потім нанесіть його на шкіру і трохи побудьте на сонці - 10-15 хвилин або, щонайбільше, півгодини. Це поліпшить світло і фактуру шкіри, розгладить зморшки, підвищить тонус шкіри.

4. Сонячні ванни слід приймати до полудня.

5. Щоденний масляний масаж всього тіла дуже корисний для підтримки здоров'я і краси шкіри. Ніжний масляний масаж зберігає молодість, пружність і свіжість шкіри.

6. Як лосьйону наносите на шкіру обличчя трохи масла брахми або масла ним. Ці масла підходять для всіх типів конституції.

7. Доктор Васанта Лад преложил наступний варіант масажу. Мікроподтяжку особи можна робити в домашніх умовах. Регулярне виконання його сприятиме здоров'ю шкіри, роблячи її більш ніжною і еластичною.

  • Помістіть кінчики вказівних пальців обох рук між підборіддям і нижньою губою, а великі пальці безпосередньо під підборіддям.
  • Потім, злегка натискаючи, ведіть пальцями уздовж щелепної кістки.
  • Коли досягнете вух, з'єднайте разом вказівні і великі пальці і піднімайте вгору перед вухами.
  • Продовжуйте рух, поки кінчики великих пальців не опиняться над вухами на скронях. Тут знаходяться особливі марма-точки.
  • Коли ви досягнете цих точок, злегка натисніть на них підтягуючим вгору рухом протягом 30 секунд.

Ця процедура стимулює нерви, що керують лицьовій мускулатурою, підвищує тонус м'язів обличчя і сприяє зменшенню зморшок. Робити цей масаж потрібно щодня, бажано вранці, виконуючи сім циклів за раз.

8. Для обмивання обличчя використовуйте відвари таких трав, як материнка, чистотіл, календула, кропива, конюшина. Влітку використовуйте свіжі трави, помістивши їх в посудину з холодною водою на ніч (ви можете виставити цю посудину на вулицю, щоб настій ввібрав еманації Місяця і зірок. Трави допомагають зібрати більше еманацій). Вранці Умийтесь цим настоєм обличчя, шию і руки.

Новини

Популярні теми форуму

analytics