Close button

6 законів СРСР, які могли зробити людину злочинцем

6 законів СРСР, які могли зробити людину злочинцем

У радянському законодавстві був цілий ряд абсурдних законів - за дії, які не викликають жодної реакції від правоохоронних органів зараз, людина могла за дві секунди отримати тюремний термін або штраф. Про п'яти законах СРСР, які легко могли зробити з людини кримінальника, читайте в цьому матеріалі, повідомляє Узнай ВСЕ.

Самогоноваріння

Дістати алкогольні напої в Радянському Союзі було не завжди просто, тому зовсім не дивно, що багато громадян намагалися створити їх самостійно. Якщо ж у когось вдома знаходили самогонний апарат, це загрожувало його власнику штрафом або виправними роботами. А якщо обвинувачам вдавалося довести, що людина варить самогон для його нелегальної реалізації, то покарання за таку провину було куди більш серйозним - до 3-х років позбавлення волі.

Читайте також: 7 звичок українців, які дивують жителів Європи

Дармоїдство Закон про відповідальність за дармоїдство був і залишається одним з найбільш абсурдних. Він мав на увазі штрафи, позбавлення волі і виправні роботи для тих громадян, які не хотіли працювати на державу і прагнули жити більш-менш незалежно і вільно від державного працевлаштування.

Один з найвідоміших радянських "дармоїдів" - поет Йосип Бродський, лауреат Нобелівської премії з літератури. Творчість анітрохи не виправдовувало поета в очах обвинувачів - в 1964 році 23-річний Йосип постав перед судом і за її рішенням був відправлений в 5-річне заслання на Північ для обов'язкових робіт

Гомосексуалізм Стаття про відповідальність за гомосексуалізм з'явилася в радянському кримінальному кодексі в 30-х роках минулого століття. Сталося це з подачі Генріха Ягоди, який вважав, що клуби для гомосексуалістів - це розсадники контрреволюційних ідей і настроїв. Стаття була дуже "зручною", адже з її допомогою можна було посадити за грати будь-якого чоловіка, який був з тієї чи іншої причини неугодним партії. Чим і користувалася влада на чолі зі Сталіним, проводячи регулярні партійні чистки.

Читайте також: 12 ознак нездорової ревнощів

Жебрацтво

Громадянин СРСР, який просив на вулиці милостиню, після кількох попереджень міг бути засуджений до позбавлення волі на строк до двох років. Таке ставлення до жебраків пояснювалося тим, що, згідно з радянської ідеології, в країні їх бути взагалі не повинно. Жебрацтво прирівнювалося до небажання працювати на благо Батьківщини, тому і каралося відповідним чином. Так що зустріти прохача милостиню бомжа на вулицях країни, в якій правили комуністи, можна було дуже рідко.

Навчання східним бойовими мистецтвам

У 1982 році в СРСР була введена кримінальна відповідальність для тих, хто займався навчанням карате. За це обвинувачений міг отримати до 5 років в'язниці з конфіскацією майна. Існує кілька версій того, чому в країні була прийнята настільки дивна кримінальна стаття. Так, існує думка, що влада порахувала, ніби молоді люди, які займалися цим бойовим мистецтвом, могли ставати членами кримінальних угрупувань. Заборона на навчання карате діяв в країні до кінця 80-х років.

Новини

Популярні теми форуму

analytics