Close button

Як коронавірус поширюється в салоні автомобіля

Як коронавірус поширюється в салоні автомобіля

Якщо коротко: їздити із закритими вікнами і включеним режимом рециркуляції небезпечно. Найкраще відкривати всі вікна і щоб всі люди в салоні носили медичні маски, повідомляє Auto.ua.

Дослідники Брауновського університету (США) вирішили з'ясувати, як знизити ймовірність зараження респіраторними вірусами, такими як грип, ГРВІ або COVID-19, при спільних поїздках в автомобілі.

Модель експерименту передбачала, що в салоні знаходиться водій, а також один пасажир, який сидить ззаду справа - дуже поширена схема для таксі. Для розрахунків використовувалося комп'ютерне моделювання, а підсумки опубліковані в журналі Science Advances.

Для дослідження вчені змоделювали ситуацію руху леворульной Toyota Prius зі швидкістю 80 км / ч. Найнебезпечніша ситуація, коли в автомобілі закриті всі вікна і включений кондиціонер або опалення. У цьому випадку концентрація вірусу в салоні значно збільшується, що істотно підвищує шанси заразитися. Для того щоб убезпечити себе в автомобілі, найкраще відкрити всі вікна: в такому випадку утворюються два порівняно незалежних повітряних потоку з кожного боку. При цьому ймовірність зараження водія трохи вище, через завихрень в передню частину салону.

Моделювання поширення вірусу в автомобілі

Червоні відтінки вказують на більший вміст частинок в повітрі. Найбільша небезпека поширення вірусів, коли всі вікна зачинені (зліва вгорі). Оптимальний варіант - опустити скла всіх дверей.

Трохи нижче ефективність схеми, коли опущені протилежні від людей скла - щоб вірус сквозняком відносило назовні. Якщо ж опустити скло біля людини то, навпаки, повітряні потоки разом з частинками вірусів почнуть проходити поруч, що збільшує ризик підхопити захворювання.

Моделювання поширення вірусу в автомобілі

Моделювання поширення вірусу в автомобілі показало, що якщо відкриті вікна поруч з водієм і пасажиром, ризик поширення вірусів вище, ніж коли відкриті протилежні вікна.

Дослідники також нагадали, що обопільне застосування водієм і пасажиром медичних масок непогано захищає від розповсюдження респіраторних захворювань, проте навіть в цьому випадку в машині утворюється «вірусне навантаження», якщо протягом 15 хвилин їхати з закритими вікнами. Більш того, шкідливі частинки продовжують утримуватися в повітрі протягом трьох годин.

Новини

Популярні теми форуму

analytics