Close button

Як запобігти "хаосу" через Brexit — поради Єврокомісії

Як запобігти "хаосу" через Brexit — поради Єврокомісії

У четвер Європейська комісія представила короткострокові заходи, щоб уникнути можливих перебоїв в роботі повітряного, автомобільного та залізничного транспорту, а також проблем у рибальстві, якщо до 31 грудня не вдасться досягти угоди про відносини з Британією після Brexit, повідомляє Европейская правда.

Європейська комісія разом з тим заявила, що все ще прагне домовитися з Лондоном до кінця крайнього терміну в останній день грудня.

Єврокомісія пропонує зберегти "деякі авіасполучення" між Великобританією і ЄС на термін до шести місяців, якщо Лондон забезпечить те ж саме.

Заходи безпеки польотів будуть визнаватися, як раніше, щоб уникнути скасування авіарейсів. Ці заходи дозволять перевізникам продовжувати польоти над територіями ЄС і Великобританії, здійснювати посадки та надавати послуги.

Основні перевезення вантажним автотранспортом і пасажирським транспортом також будуть тривати протягом шести місяців, якщо це буде взаємно.

Окреме регулювання, якщо воно буде схвалене країнами-членами ЄС, дозволить зберегти автомобільне та залізничне сполучення через Ла-Манш протягом двох місяців, поки Великобританія і Франція не погодять нові сертифікати безпеки й нагляду.

Без торгової угоди та відповідного регулювання сполучення під Ла-Маншем між Францією і Британією було б припинено.

Європейська комісія запропонувала, щоб Великобританія і ЄС продовжували пропонувати взаємний доступ до їх водам для вилову риби на термін до року.

Комісія також заявила, що незабаром запропонує створити "Резерв по коригуванню Brexit" обсягом 5 млрд євро в рамках нового бюджету ЄС на 2021-2027 роки, щоб допомогти підприємствам ЄС адаптуватися до нової ситуації.

Великобританія покинула Європейський Союз 31 січня 2020 року, але для домовленостей про майбутні відносини Лондон і Брюссель передбачили ще 11 місяців переговорів.

Дедлайн закінчується 31 грудня — до цього часу Великобританія і ЄС повинні узгодити торговельну угоду, а також інші речі, такі як права на вилов риби.

Якщо угоди не буде, почнуть діяти прикордонні перевірки й будуть введені податки для товарів, які проходять між Великобританією і ЄС.

Остання спроба Brexit-прориву в переговорах Лондона і Брюсселя в середу провалилася.

Прем'єр-міністр Борис Джонсон і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен домовилися до неділі визначити, чи є шанси укласти угоду про відносини сторін після Brexit.

Новини

Популярні теми форуму

analytics