Close button

Як справа Хантера Байдена вплине на політику його батька

Як справа Хантера Байдена вплине на політику його батька

"Прибуток з Китаю", ніби як отриманий Байденом-молодшим з порушенням податкового законодавства США, може стати для його батька, обраного президента США, такою ж проблемою, яку "підтримка з Росії" стала для Трампа, повідомляє Depo.ua.

Новина про те, що прокуратура штату Делавер веде розслідування відносно Хантера Байдена, сина обраного президента США Джо Байдена, особливою сенсацією в США не стала.

Адже звинувачення відносно молодшого Байдена в отриманні незаконної вигоди внаслідок лобістської діяльності на користь китайських і українських бізнес-груп перед президентськими виборами в США і без того сипалися градом. Досить згадати, наприклад, минулий жовтень, коли були оприлюднені ніби як електронні листи Хантера Байдена з обговоренням сумнівних з точки зору закону або етики угод, в тому числі й з представниками українського бізнесу. До речі, той ноутбук був вилучений також в Делавері. Що ніби як наштовхує на думку про те, що зараз мова йде про наслідки тієї самої історії.

З іншого боку, наслідок, про який стало відомо вчора, за інформацією джерел американських ЗМІ, триває вже з 2018 року. Просто в останні місяці слідчі дії були припинені, щоб не вплинути на результат виборів. У той час як ноутбук з нібито компроматом був "знайдений" в ремонтній майстерні в другій половині 2019 року - тобто він ніяк не міг бути джерелом підозр.

Але одна справа - газетні статті та заяви політичних супротивників, і зовсім інше - інформація про прокурорської перевірки. Хоча при цьому ні про які звинувачення поки мова не йде, оскільки перевірка, за чутками, була ініційована на основі так званого "звіту про підозрілу активність", які американські фінансові установи зобов'язані подавати, коли транзакції їх клієнтів виглядають якось незвично. Такий документ далеко не завжди призводить до кримінального розслідування. І стосується він, як правило, підозри у відмиванні грошей або спроб уникнути оподаткування. При цьому звіти, знову-таки за чутками, не мають ніякого відношення до Джо Байдена.

Сам Хантер Байден поки теж категорично заперечує будь-які порушення зі свого боку. Заявляючи про те, що професійний і об'єктивний аналіз цих питань покаже, що він вів свої справи законно і правильно, в тому числі за допомогою професійних податкових консультантів.

З формальної точки зору, все, що відбувається, до міжнародної політики особливого відношення не має. Хантер Байден - доросла, дієздатна і цілком самостійна особистість, яка в разі вчинення правопорушення і відповідальність за нього повинна була нести виключно в індивідуальному порядку.

Хоча в реальності все, звичайно, буде не так. Оскільки незалежно від того, знайде чи не знайде якісь порушення слідство, або від того факту, що одного з китайських бізнесменів, який співпрацював з Хантером, на батьківщині також посадили за корупцію, гасло про "Байденів на службі Китаю" фактично неминуче стане своєрідною інформаційною зброєю. При цьому як в руках прихильників Дональда Трампа, який нібито має намір балотуватися у 2024 році, так і республіканській пропаганді в цілому.

І для протидії такому інформаційному ходу адміністрація новообраного президента США, очевидно, буде змушена зробити єдино можливий логічний крок. Продовжити жорстку політичну й економічну лінію стосовно Китаю, розпочату в період правління Дональда Трампа.

У цій ситуації Байден ризикує фактично повторити невеселий досвід попереднього президента США, якого від самого початку правління звинувачували у співпраці з Росією. І для того, щоб ці звинувачення якось спростувати, він був змушений відмовитися від ідей "перезавантаження відносин" з Кремлем, про які говорив у процесі виборчих перегонів.

Такий сценарій передбачає, що ні торговельні війни між Китаєм і США, ні боротьба з промисловим шпигунством і практикою "скупки" технологічних таємниць, ні геополітичне протистояння, пов'язане з експансією Пекіна в прилеглих морях, - всі ці конфлікти не тільки не припиняться, але, ймовірно, навіть посиляться.

Тому в найближчі чотири роки українській владі, по всій ймовірності, доведеться вибудовувати міжнародну політику, враховуючи той факт, що зближення з Вашингтоном може викликати ускладнення в стосунках із Пекіном - і навпаки.

Тарас Паньо

Новини

Популярні теми форуму

analytics