Close button

У ІДІЛ намагалися побудувати "зброю відплати" Гітлера

У ІДІЛ намагалися побудувати "зброю відплати" Гітлера

Інститут Conflict Armament Research (CAR) отримав в розпорядження внутрішній документ терористичної організації "Ісламська держава" про роботу над двигуном літака-снаряда V-1, повідомляє УНИАН.

Така зброя режим Адольфа Гітлера використав за часів Другої світової війни для бомбардування Великобританії. Сам двигун був виявлений в Мосулі.

Про це пише Gazeta Wyborcza, додаючи, що CAR - це британська організація, яка досліджує поставки звичайного озброєння і боєприпасів в зонах конфлікту. Її новий звіт, складений на основі роботи, яка тривала півтора року, демонструє, як саме "Ісламська держава" намагалося побудувати більш передове озброєння. А також звідки терористи брали необхідні компоненти.

Як виявилося, матеріали для виробництва зброї, а також вибухові речовини вони отримували через закупівлі, які проводилися через невеликі сімейні фірми в Європі і Туреччині. Наприклад, невеликий магазин мобільних телефонів придбав 6 тонн алюмінієвої пасти, що точно не відповідало його діяльності.

"Якби нагляд був краще, можна було б запобігти таким покупки", - сказав BBC Майк Льюїс з CAR.

Терористи "Ісламської держави" також купували безпілотники, доступні в звичайних магазинах. До такої техніки вони чіпляли гранати або артилерійські снаряди та направляли на позиції ворога. Зокрема, таку зброю вони використовували під час наступу на Мосул в 2017 році.

Але "Ісламська держава" мало амбіції щодо створення більш складного озброєння. З 2015 року терористична організація намагалася побудувати ракети з пульсуючим повітряно-реактивним двигуном, які нацисти використовували за часів Другої світової війни. Експерти CAR виявили внутрішні документи "Ісламської держави", в яких йшлося про "роботу над двигуном V-1, який Гітлер використовував для атак проти Великобританії".

Такі двигуни вийшли з ужитку в 50-х роках минулого століття. Але їх досі можна недорого купити. У Польщі, наприклад, такі мініатюрні двигуни продаються на популярному сайті Allegro за 500 злотих (приблизно 136 доларів).

"Можна приладнати до літака або побудувати щось цікаве (наприклад, V-1)", - йдеться в описі товару.

Такий двигун, але довжиною понад два метри, був знайдений в лікарні Мосула. Його виявили антитерористичні сили, коли звільнили місто від "Ісламської держави". Оцінка пристрою показала, що терористи були близькі до успіху.

Також вони намагалися побудувати автоматичну систему ППО і навіть її випробовували. Однак, до її бойового використання справа не дійшла. Необхідні технології "Ісламська держава" купувало через спеціально створені фірми в США, Канаді, Гонконгу і Великобританії. Ці фальшиві компанії робили вигляд, що працюють над побудовою метеорологічних зондів або над системами стеження за врожаєм.

У 2015 році "Ісламська держава" написало лист в магазин моделей літаків в США. Терористи видавали себе за чоловіка на ім'я Девід Сорен з компанії Advance Technology Global. Їх цікавило, способел ні пульсуючий повітряно-реактивний двигун, який був у продажу, підняти в небо 40-кілограмовий літак.

Новини

Популярні теми форуму

analytics