Close button

За рік Міністерство охорони здоров'я не поставляло бюджетні ліки за 38 програмами

За рік Міністерство охорони здоров'я не поставляло бюджетні ліки за 38 програмами

Міністерство охорони здоров'я цього року не поставило в українські лікарні ніяких ліків, передбачених бюджетними програмами майже на 10 млрд гривень, повідомляє LB.ua.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила народний депутат від партії "Голос", колишній виконавчий директор організації "Пацієнти України" Ольга Стефанишина.

"Лікарні отримали 0 таблеток, медвиробів і вакцин. Просто нуль всього з 1350 найменувань за 38 програмам з бюджетом майже 10 млрд гривень", - заявила вона.

Стефанишина пояснила, що ДП "Медичні закупівлі України" отримало від Міністерства охорони здоров'я кошти та почали оформляти тендери тільки в червні. Договори про закупівлю ліків з міжнародними організаціями було укладено у вересні.

"Для розуміння - в минулі роки в цей час ВЖЕ починали активно прибувати перші закуплені ліки. Тому тендери оголошували навесні. Станом на зараз, не оголошені тендери на 95 позицій!" - зазначила нардеп.

При цьому мова йде про ліки проти буллезного епідермолізe, легеневої гіпертензії, муковісцидозу, дитячого первинного імунодефіциту, препаратів для трансплантацій і ліків проти ювенального ревматоїдного артриту.

Станом на зараз чверть тендерів ще триває.

"Що це означає для пацієнтів: переривання лікування, відсутність медвиробів в лікарнях. Для багатьох це означає смерть. Адже навіть після завершення тендеру ще повинна пройти оцінка тендерних пропозицій від постачальників, укладання договору й оплата. І це все за три тижні до закінчення року. Є реальні ризики просто втратити ті кошти, за які ми боролися в Держбюджеті минулої осені. Якщо ліки не куплять до кінця року - кошти згорять", - підкреслила нардеп.

Через цю ситуації хворі фактично "доживають" коштом препаратів, які були поставлені в минулі роки.

Стефанишина додала, що за деякими програмами ліків уже немає і батьки дітей з різними захворюваннями виходили на мітинги через відсутність ліків ще у вересні.

"Такі дії МОЗ зупинять послуги для Програми медичних гарантій. Тисячі людей, які потребують життєво важливих медикаментів, з жахом розуміють, що через деякий час настане "медикаментозний" локдаун - залишки минулих років закінчаться, а нові постачання затримаються на місяці або взагалі не відбудуться. І все це супроводжується абсолютно непрозорою процедурою відбору членів наглядової ради ДП "Медичні закупівлі" і повною відсутністю офіційного звіту МОЗ про реальні залишки ліків на складах", - зазначила нардеп.

Цього року українські пацієнти вже кілька разів влаштовували мітинги. Зокрема, в жовтні біля Міністерства охорони здоров'я відбулася акція "Міністерство лікування асфальтом" з вимогою відставки глави МОЗ Максима Степанова і розслідування його недбалості правоохоронними органами.

Новини

Популярні теми форуму

analytics