Close button

Чи зможуть Філатов із Зеленським "зрушити" Коломойського з Дніпра

Чи зможуть Філатов із Зеленським "зрушити" Коломойського з Дніпра

У крісло голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації повертається Валентин Резниченко, який вже займав його понад чотири роки - з березня 2015 по червень 2019 го. За підсумками засідання уряду 9 грудня стало відомо, що Кабмін погодив Резніченко на цю посаду. Так що залишилося дочекатися появи президентського указу, повідомляє Деловая столица.

Втім, це тільки початок сенсації. Разом зі зміною влади в обласній держадміністрації повинні бути поділені портфелі в обласній раді й в міськраді Дніпра. Чим завершиться ця інтрига - з'ясується в наступну середу, 16 грудня.

Дніпровський трикутник

Всі нинішні розклади в Дніпрі залежать від боротьби між трьома центрами впливу. Це президент Володимир Зеленський, олігарх Ігор Коломойський і мер Дніпра Борис Філатов. В ході недавньої виборчої кампанії Філатов несамовито критикував як Зеленського, так і Коломойського. Після всього того, що він наговорив про них обох, було важко уявити, щоб хтось із них зміг вступити з ним в політичний союз.

Проте буває війна по-справжньому - і війна передвиборна. У Філатова війна із Зеленським, як виявилося, була тільки передвиборної, тоді як війна з Коломойським у нього йде по-справжньому. Після виборів вона не тільки не закінчилася, але розгорілася ще дужче. Про що він сам і заявив. "Прізвище будь-якого кандидата проти мене в другому турі була тільки одна. І це прізвище - Коломойський. Ворог держави й абсолютно аморальна людина", - розповів Філатов у Facebook 27 листопада, відразу після того, як він був офіційно визнаний переможцем гонки за пост міського голови. І ще він звернувся до Зеленського: "Я сподіваюся, що до нинішньої влади, нарешті, прийде розуміння запиту суспільства і влада почне боротися зі Злом, а не намагатися з ним домовлятися ..."

Про те, наскільки Зеленський злопам'ятний, ходять легенди. Проте колективний розум Банковій здатний керуватися не одними тільки емоціями й жадобою помсти, а ще й зваженими розрахунками. В такому випадку на Банковій зважили, що зараз для них Філатов - менше зло, ніж Коломойський. І розрахували, що зараз вигідніше послабити олігарха, а помститися меру можна буде як-небудь потім, при нагоді.

Результат цих розрахунків у наявності - підготовлений указ Зеленського, вже узгоджений Кабміном, про призначення на пост глави ОДА Резніченко. Зрозуміло, на Банковій вирішили довірити цю посаду Резніченко не тому, що він був ефективним керівником під час президентства Петра Порошенка. А тому, що за Резниченко попросив Філатов.

Нагадаємо, що Філатов є одним з лідерів партії "Пропозиція", яка має у своєму активі мерів чотирьох обласних центрів: Дніпра, Миколаєва, Кропивницького та Житомира. За пропозицією Філатова Резниченко очолив список "Пропозиції" в Дніпропетровську облраду. На обласних виборах "Пропозиція" посіла третє місце (після партій "Слуга народу" і ОПЗЖ) - це спільне досягнення Філатова як мера обласного центру та Резніченко як колишнього голови ОДА, який дійсно заробив собі в області за чотири роки позитивний імідж.

Закотиться чи зірка Олійника

Після місцевих виборів, що відбулися 25 жовтня, Зеленський вже звільнив глав ОДА в восьми областях - Івано-Франківській, Одеській, Сумській, Миколаївській, Хмельницькій, Харківській, Херсонській, Закарпатській. Зміна керівництва ОДА - це зараз один з головних інструментів, за допомогою яких Банкова веде переговори й досягає домовленостей з місцевими елітами. Суть обміну проста і зрозуміла: популярна місцева партія отримує свого главу ОДА, а в подяку за це забезпечує президентської партії пост глави облради.

Тут, звичайно, виникають питання, а не продешевить Банкова при таких обмінах. Але Зеленський зараз дуже потребує позитиві, яким він міг би хвалитися. І на Банковій придумали, що президент зможе похвалитися лідерством партії «Слуга народу» за кількістю своїх голів обласних рад. Мовляв, це буде доказом того, що президентська партія як і раніше лідирує за популярністю у виборців.

Саме така логіка планованої заміни керівництва Дніпропетровської ОДА. І це означає, що Коломойський може втратити контроль не тільки над ОДА, а й над облрадою.

Нагадаємо, що в останній рік на чолі облради стояла людина Коломойського Святослав Олійник. Коли Коломойський очолював ОДА, Олійник був його заступником. Коли Порошенко звільнив Коломойського і призначив замість нього Резніченко, Олійник пішов слідом за своїм шефом. У грудні 2015 року він був обраний першим заступником голови облради, а в листопаді 2019 го - головою облради.

Він же відповідав перед Коломойським за вирішення питань з новим головою ОДА Олександром Бондаренком, якого Зеленський призначив після звільнення Резніченко. "Губернатор - це не всесильна людина, йому треба, щоб облрада надавала фінансування, коригував бюджет. Тому йому необхідна взаємодія з нами, яке ми йому забезпечимо на благі справи", - пояснював Олійник у вересні минулого року, незабаром після призначення Бондаренко.

Тому звільнення Бондаренко і повернення на пост глави ОДА Резниченко автоматично буде означати послаблення позицій Олійника, читай - Коломойського. Зважаючи на це стають сумнівними перспективи Олійника зберегти крісло голови облради.

Що вирішиться 16 грудня

Саме Олійник очолював список партії "Слуга народу" на виборах до облради. Однак результати вийшли не надто вражаючі. Президентська партія хоч і посіла перше місце, але отримала лише чверть мандатів - 30 зі 120. Друге місце зайняла ОПЗЖ (27 місць), третє - "Пропозиція" під проводом Резніченко (17 місць), четверте - Блок Вілкула "Українська перспектива" (16 місць). Крім того, 13 мандатів отримала "Європейська солідарність", 9 - партія "Громадська сила" і 8 - "Батьківщина".

Підтримка "Пропозиція" кандидатури Олійника на посаду голови облради абсолютно виключена. Тому дуже переконливо звучали чутки про те, що Олійник, щоб зібрати під себе більшість, хоче створити коаліцію з ОПЗЖ і Блоком Вілкула. І що розмінною монетою в цій комбінації став Кривий Ріг - рідне місто Зеленського. Коли перед другим туром виборів в Кривому Розі мер Юрій Вілкул зняв свою кандидатуру за станом здоров'я, головними конкурентами стали Дмитро Шевчик від партії "Слуга народу" і Костянтин Павлов від ОПЗЖ. Криворізькі спостерігачі повідомляли, що адміністративний та медійний ресурс, на які могли розраховувати Олійник та ОДА, працював на користь висуванця ОПЗЖ, а не президентської партії.

Примітно і те, що хоча вибори до облради пройшли ще 25 жовтня, проте перша сесія новообраної ради була призначена тільки на 8 грудня. Єдиним правдоподібним поясненням цієї затримки було саме те, що майбутні партнери по коаліції хотіли дочекатися результатів виборів мера Кривого Рогу, другий тур яких був призначений на 6 грудня. Переможцем став Павлов від ОПЗЖ, і Олійник міг розраховувати, що партнери тепер виконають свою частину угоди.

Ось тут і прийшов сюрприз від Банкової, яка зажадала зірвати обрання голови облради. Привід був придуманий дуже смішний. Коли депутати зібралися 8 грудня на сесію, з президії їм повідомили, що голова ради обирається шляхом таємного голосування; згідно з регламентом облради, для таємного голосування необхідно створити лічильну комісію з пропорційним представництвом депутатських фракцій; але за тим же регламентом фракції можуть бути освіченими тільки за письмовим поданням на ім'я голови облради. Мовляв, виникла правова колізія, і тому потрібно перенести обрання глави облради на 16 грудня, щоб президія встигла розробити проєкт нового регламенту виборів глави облради.

Але Олійнику навряд чи було смішно. Бо тоді ж стало відомо, що цей сюрприз організував Філатов, який просуває Резніченко на пост глави ОДА. І що в цій змові беруть участь два дуже близьких до Зеленського нардепа - Юрій Кисіль (його дружині Зеленський продав свою земельну ділянку і нерухомість в Іванковичах під Києвом) і Юрій Корявченков ("Юзик" з "Кварталу 95"). Кисіль і Корявченков очолюють відповідно Дніпропетровську обласну та Криворізьку міську організації партії "Слуга народу", і обидва вони мають своїх людей серед новообраних "слуг народу" в обласній раді.

Так що 16 грудня облрада, швидше за все, таки обере собі нового голову. Тільки дуже ймовірно, що цей пост отримає не Олійнику або якомусь іншому людині Коломойського, а комусь з "слуг народу", пов'язаних з Киселем або Корявченкова. І тоді ядром правлячої коаліції в облраді можуть стати "Слуга народу" і "Пропозиція", без ОПЗЖ.

Синхронний пакет

Сесія облради 16 грудня розпочнеться об 11:00. У той же день о 10:00 має розпочатися друга сесія Дніпровського міськради. Перша сесія відбулася ще 27 листопада, але портфелі тоді не були поділені. Філатов завбачливо відклав цей хвилюючий момент на 16 грудня - і чудесним чином вгадав. Тепер в міськраді і облраді може бути проведено синхронне голосування за пакетні домовленості.

У міськраді Дніпра 64 місця. З них 22 отримала "Пропозиція", 13 - ОПЗЖ, 9 - "Слуга народу", 8 - "Громадська сила", 7 - "Європейська солідарність", 5 - Блок Вілкула "Українська перспектива". Ядром правлячої коаліції можуть стати "Пропозиція" і "Слуга народу" - знову ж таки, без ОПЗЖ. І без портфелів для людей Коломойського.

Юрій Вишневський

Новини

Популярні теми форуму

analytics