Close button

Як поліпшити пам'ять без таблеток: практичні поради

Як поліпшити пам'ять без таблеток: практичні поради

Людський мозок сприймає, обробляє і зберігає дуже багато інформації і тому іноді ми різко щось забуваємо. Якщо провали в пам'яті вас турбують або заважають нормально жити, то варто проконсультуватися з лікарем, повідомляє 24 канал.

Які проблеми з пам'яттю - це норма

  1. Згодом забувати факти або дати, особливо такі, які ви нечасто згадуєте в повсякденності. Чи не пам'ятати дату Берестецької битви або день народження троюрідною сестри, яку бачили лише кілька разів у житті, - це ще не привід для занепокоєння.
  2. Забувати через неуважність: наприклад, абсолютно нормально не пам'ятати, куди ви поклали телефон або окуляри, якщо ви спочатку не звернули уваги, де їх залишили.
  3. Чи не могти згадати ім'я або слово, коли воно потрібно, хоча ви дуже намагаєтеся. Зазвичай мозок в цей час звертається до дуже схожим спогаду, але не до того, яке потрібно, і частіше за все через пару хвилин або півгодини все згадується.
  4. Згадувати щось частково або з помилками.
  5. Пам'ятати щось, чого насправді не було або з вами не траплялося. Люди, схильні до навіюваності, можуть мати помилкові спогади, але як це відбувається в мозку, вчені поки розбираються.
  6. Згадувати ситуацію в залежності від свого настрою або стану. Людська пам'ять і сприйняття не ідеальні, вони залежать від безлічі факторів, які впливають на те, що саме запам'ятовується або згадується.
  7. Весь час пам'ятати і не могти забути якісь події. Так буває при психологічної травми, тривожному розладі або великому стресі.

Як поліпшити пам'ять

Простого вирішення проблем з пам'яттю немає. Якщо це сталося через захворювання, тоді вам потрібно лікування, яке може призначити невролог. Але є кілька способів не дати мозку деградувати:

  • Грайте в ігри (настільні, кросворд, судоку, можна навіть в електронні на планшеті). Це потужний стимулятор мозкової активності.
  • Права-ліва. Якщо ви правша - робіть щось лівою рукою, якщо лівша - то навпаки, наприклад чистите зуби або зачісуватися.
  • Читайте вголос і слухайте аудіокниги. Ці дві події змушують працювати різні ділянки мозку.
  • Нове середовище. Відвідайте місце, де ніколи не були (магазин, парк, район міста) або просто прогуляйтеся по новому маршруту.
  • Іноземні мови. Кожні кілька днів вчіть слова на іноземній мові.
  • Змініть звичний порядок дій.
  • Уявна сліпота. Зосередьтеся і зробіть якусь дію з закритими очима (наприклад, почистіть зуби).
  • Преса. Періодично купуйте журнали або газети різних напрямів (наприклад, економіка і рибалка)
  • Нові смаки. Готуйте нові страви або пробуйте в ресторані щось нове.
  • Одягайтеся різноманітно. Купуйте речі, які ніколи не носили, але дуже хотілося.
  • Здоровий спосіб життя. Досить спите, не зловживати алкоголем, правильно і різноманітно харчуйтеся і дбайте про своє ментальному здоров'ї.

Чарівної таблетки не існує

Звичайно, ідея розігнати пам'ять таблетками приваблива, але це все самообман. Ми теж хочемо, щоб вони існували, але, на жаль, поки медицина не знайшла такого препарату. Заяви про чудодійний риб'ячий жир, гліцин та інші ноотропи і добавки для поліпшення пам'яті не мають ніяких підтверджень.

Всі дослідження про їх ефективність неякісні і схожі на рекламу або замовні матеріали. А в якісних дослідженнях вони не показують ніякого результату. Тому не витрачайте даремно гроші.

Олександр Бевза

Новини

Популярні теми форуму

analytics