Close button

У Нацбанку розповіли, що буде з цінами до кінця року

У Нацбанку розповіли, що буде з цінами до кінця року

Національний банк України очікує входження інфляції в цільовий діапазон 5% +/- 1 процентний пункт до кінця року і подальше зростання споживчих цін у наступні місяці, повідомляє УНИАН.

Про це сказано в матеріалах НБУ.

Відзначається, що в листопаді споживчі ціни зросли на 3,8% в річному вимірі. У місячному численні зростання індексу також було відчутним - на 1,3%. Такий приріст був вище, ніж очікував Нацбанк.

«Значний внесок зробило збільшення вартості природного газу на європейському ринку, що позначилося на внутрішніх цінах на газ, опалення та гарячу воду. Крім того, стрімко зросли ціни на окремі продукти харчування внаслідок гіршого врожаю і пов'язаного з ним зростання світових цін », - йдеться в матеріалах регулятора.

За даними НБУ, жвавий споживчий попит також підтримував зростання цін в останні місяці. Підвищення доходів і погіршення очікувань, в тому числі із-за невизначеності карантину, спонукали громадян до активних витрат, про що свідчив зростання роздрібного товарообігу. Це також сприяло активному відновленню економіки в другому півріччі. Вплив "карантину вихідного дня", за оцінками регулятора, було порівняно незначним, хоча і призвело до погіршення настроїв бізнесу і споживачів.

Що стосується анонсованих урядом карантинних обмежень на січень 2021 року, то, за оцінками Національного банку, вони будуть несуттєво впливати на економічну активність, споживчий попит і, відповідно, інфляцію.

«У той же час збалансована монетарна та фіскальна політики сприятимуть не тільки повернення до економічного зростання, а й збереженню помірних темпів інфляції в подальшому», - сказано в повідомленні.

Прогнози

  • Національний банк України прогнозував входження інфляції в цільовий діапазон 5% +/- 1 процентний пункт до кінця року в зв'язку з поступовим відновленням світової економіки і зростанням цін на енергоресурси.
  • Споживча інфляція в Україні в листопаді 2020 року в річному вираженні - в порівнянні з листопадом 2019 року - склала 3,8%, прискорилися з 2,6% в жовтні.
  • Інфляція в Україні в 2019 році сповільнилася до 4,1% і стала мінімальною за останні 6 років.

Новини

Популярні теми форуму

analytics