Close button

"Байдене, дивися": навіщо Зеленський відходить від Коломойського

"Байдене, дивися": навіщо Зеленський відходить від Коломойського

Призначення Валентина Резніченко керівником Дніпропетровської області, що готується наразі, на думку експертів, не стане поворотним моментом в історії відносин Офісу президента Володимира Зеленського (ОП) і бізнесмена Ігоря Коломойського, повідомляє Страна.ua.

Їх співпраця продовжиться, тому що кожна сторона бачить свою вигоду, але підточувати його буде прихована конкуренція у сферах, де інтереси розходяться.

Детальніше - в нашому матеріалі.

Від Ложкіна до Корбана й Філатова

Кабмін погодив кандидатуру Резниченко 9 грудня.

Резніченко - троюрідний брат Бориса Ложкіна, колишнього керівника Адміністрації президента Петра Порошенка. Він уже очолював область з 2015 по 2019 рік, замінивши на цій посаді, до речі, Ігоря Коломойського.

Однак під час останніх місцевих виборів Резниченко пішов з командою мера Дніпра Бориса Філатова і бізнесмена Геннадія Корбана, очоливши список їх партії "Пропозиція" до обласної ради. При цьому Філатов і Корбан в останні роки були ворогами Коломойського.

Після виборів з'ясувалося, що з цією групою впливу, а не групою Коломойського тепер хоче вести справи в Дніпропетровській області і президентський офіс.

Як говорить джерело в політичних колах регіону, призначення Резніченко - це не тільки частина домовленостей Корбана і Філатова з ОП, а й показове їх підтвердження, адже йде з поста керівника області Олександр Бондаренко вважається людиною з орбіти голови облради минулого скликання Святослава Олійника і Коломойського.

"Резніченко багато хто вважає людиною Ложкіна, але вони сьогодні просто в хороших відносинах, хоча Борис також лобіював його призначення в ОП. Валентин - сьогодні член команди" Пропозиції ". Тобто команди Корбана і Філатова", - говорить джерело в дніпровській політтусовці.

Олійник, обраний в збори під першим номером в списку "Слуги народу", планував залишитися в чільному кріслі і навіть зібрав на свою підтримку голосу в інших фракціях. Однак лідери "Пропозиції" та близькі до них депутати, налаштовані категорично проти головування Олійника, зуміли знайти лазівку в регламенті і заблокувати вибори до призначення нового глави області.

Розрахунок був на те, що Резниченко спробує переконати депутатів від СН і з інших фракцій не голосувати за Олійника.

Іншим кандидатом в крісло голови, на думку джерела в дніпровській політтусовці, може стати ще один депутат від СН - арбітражний керуючий з Кривого Рогу Микола Лукашук, який очолив фракцію партії президента і якого співрозмовник називає "людиною Зеленського".

"Все залежить від Офісу президента. Якщо з Банкової прийде команда формувати більшість під Резніченко з" Пропозиція ", Олійнику буде вже дуже важко переграти ситуацію на свою користь", - стверджує джерело в Дніпровській політтусовці.

За його словами, фракція СН розділилася з питання Олійника приблизно наполовину. "Ми розраховуємо, що та частина фракції, яка не орієнтується на Олійника, зможе підтримати іншу кандидатуру. Голосів в цілому повинно вистачити", - говорить наш співрозмовник.

Боротьба за губернатора

У цьому контексті цікаво заяву голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Бондаренко відразу після звістки про узгодження кандидатури Резниченко йому на зміну.

Бондаренко робить наголос на тому, що поки процедура зміни керівництва області не завершена (тобто немає указів президента про звільнення старого голови ОДА і призначення нового), він працює як ні в чому не бувало.

"Якщо таке станеться, я передам справи своєму наступникові. Коли будуть інші новини з цього приводу, відразу ж повідомлю", - написав Бондаренко на своїй сторінці в Фейсбуці.

Однак співрозмовник, близько знайомий з Резніченко та знає про його ситуації, назвав призначення "вирішеною справою" і спрогнозував появу указів про рокіровку в Дніпропетровській ОДА в п'ятницю, 11 грудня. "Так було з призначенням Тимчук главою Харківської області. Рішення Кабміну було в середу, а в п'ятницю був указ президента", - говорить джерело.

Він припустив, що Резніченко вже веде переговори з усіма групами впливу, що в його стилі: "Він не людина війни". По всій видимості, спілкування з представниками групи Коломойського теж йде. "Не знаю, чи є з ним особисті контакти. В будь-якому випадку Ігоря Валерійовича краще не мати у ворогах", - коментує співрозмовник. "Резніченко не стане говорити з ним по телефону", - стверджує інше джерело, знайомий з екс-губернатором.

Про указ в п'ятницю сказав також впливове джерело в дніпровських політкругах. "Насправді Бондаренко вже написав заяву про звільнення і на тому самому засіданні Кабміну його також розглянули", - говорить співрозмовник.

А що з Коломойським?

Зміна губернатора в Дніпропетровській області саме на представника жорстко конкурувала з Коломойським партії "Пропозиція" Корбана і Філатова - це сильний іміджевий удар по олігарху. Який може бути посилений і можливою втратою контролю над облрадою (якщо Олійник не стане його главою).

В цілому, це вписується в тренд, про те, що Офіс президента намагається мінімізувати вплив Коломойського на політичні процеси в країні.

Але у випадку з Дніпром виходить це вкрай показово - так як Банкова, виходить, вступила в союз з прямими ворогами олігарха і робить губернатором їх людини.

Тому виникає питання, як на це відреагує Коломойський. Важелів впливу у нього залишилося чимало. Це і велика група депутатів в Раді (чиї голоси будуть важливі для прийняття бюджету наступного тижня), і редакційна політика каналу "1 + 1" і багато інших моментів.

Чи запустить це все олігарх в рух, щоб помститися за "дніпровське приниження" або навіть запобігти зміни в регіоні?

Оцінки експертів поки прямо протилежні.

Впливовий співрозмовник видання в дніпровських колах вважає, що Коломойський так просто область не віддасть.

"За моєю інформацією, він дзвонив багатьом впливовим гравцям в Києві і Дніпрі з приводу облради і явно був не в настрої. Для нього це принципове питання. Тут він міг дзвонити губернатору та голові облради і давати команди," накачувати "силовиків. І тут його батьківщина. до того ж не треба забувати і фактор його дуже ворожих особистих відносин з Корбаном і Філатовим. Це теж накладає свій відбиток ", - говорить джерело.

У той же час політолог Руслан Бортник вважає, що Коломойського не буде мстити, а його відносини із Зеленським принципово не зміняться.

"Дніпропетровська область давно не базовий регіон для нього. На цю роль претендує швидше Волинь - вотчина близького соратника Ігоря Палиці (народний депутат, лідер партії" За майбутнє "- прим. Ред.) Швидше потрібно говорити, що ОП настає на позиції людей, пов'язаних з бізнесменом в області. На відносини олігарха з Банкової це фатальним чином не вплине. буде не холодна війна, а холодну партнерство. Там, де критично необхідно, залишається взаємовідношення, а в інших сферах боку будуть конкурувати і навіть намагатися послабити один одного ", - вважає політолог.

Офісу президента зараз вигідно дистанціюватися від зв'язків з Коломойським, і майбутнє призначення Резниченко укладається в цю канву, коментує політолог Вадим Карасьов.

"Тут є вплив геополітики. Резниченко ведуть, щоб показати команді Байдена, яка зараз йде до влади в США: дивіться, ми не призначаємо людину Коломойського. Це дистанціювання заради налагодження зв'язків з нової адміністрації", - говорить експерт.

Джерело, близьке до оточення президента, також вважає, що головну роль в кадрових змінах в Дніпрі грає бажання Зе-команди показати Заходу і майбутньої адміністрації Байдена, що вони не з Коломойським.

"Історія на тему" Зеленський посварився з Коломойським "буде зараз розкручуватися все більш активно. Щоб показати Байдену і Ко дистанціювання Банковій від олігарха. Але наскільки реально це дистанціювання відбувається, краще судити по конкретних речей. Наприклад, по" Центренерго "- чи залишиться там Коломойський сидіти на потоках. Якщо залишиться - значить, реально нічого військового не відбулося. на Банковій є настрій сильно знизити залежність від олігарха, який стає занадто токсичним. Але щоб взагалі з ним перестати мати справу - такого настрою я поки не помічаю. Багато чого ще пов'язує ", - говорить джерело.

Денис Рафальський

Новини

Популярні теми форуму

analytics