Close button

День Андрія: усі традиції великого свята

День Андрія: усі традиції великого свята

День Андрія християни відзначають щорічно 13 грудня. Цей день відкриває цикл зимових свят і початок гідний у молоді, повідомляє РБК-Украина.

Дату встановлена на честь Андрія Первозванного, який був послідовником Христа і учнем Іоанна Хрестителя. Пам'ять цього святого шанують вже протягом кількох століть. В цей день, крім привітань чоловіків, які носять ім'я Андрій, починають ворожіння, щоб дізнатися свою долю.

Традиції і прикмети на День Андрія

На день Андрія починається справжня зима і предки в цей день "слухали воду" - рано вранці вони відправлялися до водойм, робили в льоду ополонку і слухали шум води. Якщо під льодом було тихо, що зима повинна була бути тихою, спокійною, без завірюх і хуртовин. Якщо вода сильно шуміла, то варто очікувати снігові бурі, снігопади і негода.

У церквах цього дня проводяться богослужіння і вважається, що в цей день корисно причащатися тим, чия діяльність пов'язана з ризиком і далекими поїздками. Молоді дівчата моляться про щасливе сімейне життя.

У будинках, де є Андрії і Андрієвичі влаштовують застілля, але без особливих вишукувань і галасливих святкувань - так як йде різдвяний піст. Важка фізична робота в цей день заборонена, а жінкам не можна ткати, прясти і шити.

Ворожіння на День Андрія

Всі святкові ворожіння на День Андрія проводять напередодні ввечері і вночі. Дівчата збираються після заходу сонця і використовують різні ворожіння, щоб дізнатися свою долю, ім'я судженого і найближчі майбутнє.

Відкушування Калити. Найпопулярніший обряд на День Андрія. Коржик (Калиту) печуть виключно молоді та незаміжні дівчата. Її підвішують на стрічку і піднімають вище. Молоді хлопці повинні по черзі підстрибувати і намагатися відкусити шматочок. Такий обряд служив ініціацією (посвята хлопців в дорослі). Тим, хто зміг відкусити шматок Калити - було дозволено гуляти на вечорницях, призначати побачення і свататися. Також цим хлопцям починали доручати більш важку чоловічу роботу і роботу в поле.

Сни про судженого. На ніч дівчата ставлять під ліжко миску з водою, а під подушку клали дзеркало, ніж, чоловіча шапка, гребінь і кутя, яку варили напередодні. Перед сном дівчина повинна була закликати судженого, щоб нагодувати, напоїти, причесати і так далі. Хто уві сні приходив - той в майбутньому повинен був стати чоловіком.

Ворожіння на перехресті. Опівночі дівчата виходили на перехрестя і слухали звуки вулиці. Якщо чули сміх, пісні, веселощі - то заміжжя було забезпечено. Якщо плач, сварки, лайка - то ходити в дівках ще цілий рік.

Ворожіння на ім'я судженого. В ніч з 12 на 13 грудня потрібно вийти з дому і запитати ім'я першого зустрічного. Вважається, що саме так і зватимуть судженого. Зараз таке ворожіння рідко практикують, хоча є пари, які саме таким чином познайомилися, а потім одружилися.

Ворожіння з дзеркалами. Два дзеркала встановлюють один навпроти одного, і опівночі з цими дзеркалами дівчина залишається одна. З боків потрібно розмістити свічки і сісти так перед одним із дзеркал, щоб у другому відбивався дзеркальний коридор. У цьому коридорі дівчина може розглянути ім'я свого судженого. У потрібний момент обов'язково потрібно сказати: "Цур мене!", Якщо раптом в дзеркалі з'явиться щось незрозуміле або страшне

День Андрія: як правильно гадати і все традиції великого свята

Що категорично не можна робити в День Андрія
  • Не можна шити, вишивати, в'язати. За старих часів було заборонено прясти і ткати.
  • Віруючі вважають, що гадати в цей день - гріх. Особливо це стосувалося заможних жінок.
  • Інші продукти тваринного походження в цей день - під суворою забороною.

Анна Шиканова

Новини

Популярні теми форуму

analytics