Close button

Генсек ООН закликав ввести режим НС по всій планеті

Генсек ООН закликав ввести режим НС по всій планеті

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у суботу, 12 грудня, на саміті Climate Amsition закликав світових лідерів увести режим надзвичайної ситуації в області клімату по всій планеті, повідомляє Вести.

На його думку, через глобальне потепління і надмірний викид парникових газів, людство, нарешті, має згуртуватися в боротьбі за збереження життя самої планети.

Зокрема, Антоніу Гутерріш закликав вжити негайних заходів і зберігати їх, поки в світі не буде досягнутий принцип "кліматичної нейтральності" - повного припинення викидів в атмосферу вуглекислого газу, що виділяється підприємствами. За словами генсека ООН, заходи, про які домовилися представники більш ніж 150 країн п'ять років тому на саміті в Парижі, виявилися недостатніми для порятунку екології. "Якщо все людство не зможе досягти нових угод, температура на планеті може вже в цьому столітті піднятися більш ніж на три градуси", - оголосив він.

Генеральний секретар ООН нагадав, що режим НС через зміни клімату вже ввели 38 країн, в тому числі Канада і Нова Зеландія. У 2019 аналогічне рішення було прийнято Європарламентом. Однак цього явно недостатньо, і в боротьбі за збереження клімату повинні брати участь всі країни.

На думку Гутерріша, для того, щоб уникнути екологічної катастрофи, всі країни і підприємства повинні перейти на принцип "кліматичної нейтральності", щоб реально досягти його до 2050 року. У числі секторів, які, на думку генсека ООН повинні піти на термінові кроки - авіація і важка промисловість. Причому, це цілком можливо, заявляючи, що "технології на нашому боці". Гутерріш має на увазі поновлювані джерела енергії.

У саміті беруть участь лідери десятків країн, в тому числі президент України Володимир Зеленський, президент Франції Емманюель Макрон і прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта.

Ця конференція є одним з найбільших заходів, присвячених зміні клімату, з саміту 2015 го року в Парижі. Через п'ять років політики і представники бізнесу повинні обговорити, які зміни варто внести в досягнуту угоду.

Тим часом, вчені вже визнали катастрофу на Землі незворотною. З початку століття масштаби спеки і засух на Землі досягли немислимого рівня. Це явище не можна пояснити природною мінливістю.

Іван Помідорів

Новини

Популярні теми форуму

analytics